Интересът към България като ротационен председател на съвета на ЕС е голям, категорична е Лиляна Павлова

Снимка: parleu2018bg.bg

Успешни са първите 3 месеца от българското председателство на Съвета на ЕС, според ресорния министър Лиляна Павлова. Пред Парламентарната комисия по европейски въпроси тя отчете постижения в полза на всички европейски граждани.
100 събития от общо предвидените 324 в календара на Българското председателство са проведени за първите три месеца в София с участието на близо 10 000 делегати. Експертите ни в Брюксел работят усилено по законодателната програма, проведени са 700 заседания на работните органи на Съвета на ЕС, обобщи Лиляна Павлова. Постигнали сме напредък в дебата по запазването на кохезионната политика в новия европейски бюджет, реформата на общата европейска система за убежище и в други важни теми.

В изпълнение на водещия приоритет на българското председателство – европейската перспектива на Западните Балкани – се работи усилено за подготовката на срещата на върха през май, по време на която да бъде приета софийска декларация с ясно начертани конкретни проекти и ангажименти.
По време на българското председателство до момента са приети окончателни текстове на по важни досиета като: регламент за климата, директивите за енергийната ефективност на сградите, за отпадъците, регламента за географското блокиране при пазаруване онлайн и др. Към днешна дата, когато българското председателство е в средата си, мога да кажа, че интересът към страната ни и дейността ни като ротационен председател е голям, подчерта Павлова. Тя уточни, че за първите два месеца са отчетени почти 18 000 материала в медиите, свързани с председателството, от които само 5.6 на сто са негативните. Очакват се и 1000 акредитирани международни медии на срещата на върха в София на 16-17 май. Регистрирани са над 40 хил. гледания на живите връзки на основните заседания от българското председателство. Положителен факт е, че предимно хора между 25-34 години гледат онлайн портала на председателството.

Още от рубриката

ЕС ще защити правата на своите граждани, живеещи в Обединеното кралство след Брекзит

Българите и останалите над 3 млн. европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение. Това е заявил главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние на среща в..

публикувано на 19.01.19 в 09:20
Снимка: Миглена Иванова

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан: Куба вярва, че силата на Европа е в нейното единство

На 16 януари т. г. в сградата на Съюза на българските журналисти със съдействието на асоциацията за приятелство „България-Куба“ се проведе среща на посланичката на Куба у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан с журналисти и приятели на Острова на..

публикувано на 18.01.19 в 12:23
Снимки: БГНЕС и lockheedmartin.com

Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множат

Правителството на Бойко Борисов предложи на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70, при това като допусне възможността бъдещият договор „да се отклони“ от предварителните изисквания, на..

публикувано на 11.01.19 в 11:00