Интересът към България като ротационен председател на съвета на ЕС е голям, категорична е Лиляна Павлова

Снимка: parleu2018bg.bg

Успешни са първите 3 месеца от българското председателство на Съвета на ЕС, според ресорния министър Лиляна Павлова. Пред Парламентарната комисия по европейски въпроси тя отчете постижения в полза на всички европейски граждани.
100 събития от общо предвидените 324 в календара на Българското председателство са проведени за първите три месеца в София с участието на близо 10 000 делегати. Експертите ни в Брюксел работят усилено по законодателната програма, проведени са 700 заседания на работните органи на Съвета на ЕС, обобщи Лиляна Павлова. Постигнали сме напредък в дебата по запазването на кохезионната политика в новия европейски бюджет, реформата на общата европейска система за убежище и в други важни теми.

В изпълнение на водещия приоритет на българското председателство – европейската перспектива на Западните Балкани – се работи усилено за подготовката на срещата на върха през май, по време на която да бъде приета софийска декларация с ясно начертани конкретни проекти и ангажименти.
По време на българското председателство до момента са приети окончателни текстове на по важни досиета като: регламент за климата, директивите за енергийната ефективност на сградите, за отпадъците, регламента за географското блокиране при пазаруване онлайн и др. Към днешна дата, когато българското председателство е в средата си, мога да кажа, че интересът към страната ни и дейността ни като ротационен председател е голям, подчерта Павлова. Тя уточни, че за първите два месеца са отчетени почти 18 000 материала в медиите, свързани с председателството, от които само 5.6 на сто са негативните. Очакват се и 1000 акредитирани международни медии на срещата на върха в София на 16-17 май. Регистрирани са над 40 хил. гледания на живите връзки на основните заседания от българското председателство. Положителен факт е, че предимно хора между 25-34 години гледат онлайн портала на председателството.

Още от рубриката

България приветства решението на парламента в Скопие за промяна на името на Македония

С квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати, парламентът в Скопие  прие поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония. Смяната на името, договорена с Гърция в Преспанския договор от юни..

обновено на 20.10.18 в 14:07

Социалистите искат за трети път тази година вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Вчера, 15 октомври, левицата внесе трето за 2018г. искане за вот на недоверие към правителството. Първото бе предявено в началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари заради обвинения в корупция, но не мина. Вот за недоверие..

публикувано на 16.10.18 в 10:58

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовници

В четвъртък парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията. Идеята на депутатите е в бъдещия нов Закон за вероизповеданията да бъдат защитени традиционните такива и да се елиминират възможностите за радикализация на..

публикувано на 12.10.18 в 13:05