Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът към България като ротационен председател на съвета на ЕС е голям, категорична е Лиляна Павлова

Снимка: parleu2018bg.bg

Успешни са първите 3 месеца от българското председателство на Съвета на ЕС, според ресорния министър Лиляна Павлова. Пред Парламентарната комисия по европейски въпроси тя отчете постижения в полза на всички европейски граждани.
100 събития от общо предвидените 324 в календара на Българското председателство са проведени за първите три месеца в София с участието на близо 10 000 делегати. Експертите ни в Брюксел работят усилено по законодателната програма, проведени са 700 заседания на работните органи на Съвета на ЕС, обобщи Лиляна Павлова. Постигнали сме напредък в дебата по запазването на кохезионната политика в новия европейски бюджет, реформата на общата европейска система за убежище и в други важни теми.

В изпълнение на водещия приоритет на българското председателство – европейската перспектива на Западните Балкани – се работи усилено за подготовката на срещата на върха през май, по време на която да бъде приета софийска декларация с ясно начертани конкретни проекти и ангажименти.
По време на българското председателство до момента са приети окончателни текстове на по важни досиета като: регламент за климата, директивите за енергийната ефективност на сградите, за отпадъците, регламента за географското блокиране при пазаруване онлайн и др. Към днешна дата, когато българското председателство е в средата си, мога да кажа, че интересът към страната ни и дейността ни като ротационен председател е голям, подчерта Павлова. Тя уточни, че за първите два месеца са отчетени почти 18 000 материала в медиите, свързани с председателството, от които само 5.6 на сто са негативните. Очакват се и 1000 акредитирани международни медии на срещата на върха в София на 16-17 май. Регистрирани са над 40 хил. гледания на живите връзки на основните заседания от българското председателство. Положителен факт е, че предимно хора между 25-34 години гледат онлайн портала на председателството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30