Интересът към България като ротационен председател на съвета на ЕС е голям, категорична е Лиляна Павлова

Снимка: parleu2018bg.bg

Успешни са първите 3 месеца от българското председателство на Съвета на ЕС, според ресорния министър Лиляна Павлова. Пред Парламентарната комисия по европейски въпроси тя отчете постижения в полза на всички европейски граждани.
100 събития от общо предвидените 324 в календара на Българското председателство са проведени за първите три месеца в София с участието на близо 10 000 делегати. Експертите ни в Брюксел работят усилено по законодателната програма, проведени са 700 заседания на работните органи на Съвета на ЕС, обобщи Лиляна Павлова. Постигнали сме напредък в дебата по запазването на кохезионната политика в новия европейски бюджет, реформата на общата европейска система за убежище и в други важни теми.

В изпълнение на водещия приоритет на българското председателство – европейската перспектива на Западните Балкани – се работи усилено за подготовката на срещата на върха през май, по време на която да бъде приета софийска декларация с ясно начертани конкретни проекти и ангажименти.
По време на българското председателство до момента са приети окончателни текстове на по важни досиета като: регламент за климата, директивите за енергийната ефективност на сградите, за отпадъците, регламента за географското блокиране при пазаруване онлайн и др. Към днешна дата, когато българското председателство е в средата си, мога да кажа, че интересът към страната ни и дейността ни като ротационен председател е голям, подчерта Павлова. Тя уточни, че за първите два месеца са отчетени почти 18 000 материала в медиите, свързани с председателството, от които само 5.6 на сто са негативните. Очакват се и 1000 акредитирани международни медии на срещата на върха в София на 16-17 май. Регистрирани са над 40 хил. гледания на живите връзки на основните заседания от българското председателство. Положителен факт е, че предимно хора между 25-34 години гледат онлайн портала на председателството.

Още от рубриката

България тръгва по пътя на еврото

Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което..

публикувано на 16.07.18 в 10:34

Позицията на София в НАТО за увеличаване на военните бюджети – очаквано сдържана

Приключилата вчера в Брюксел среща на върха на НАТО ще се запомни със силни вълнения около предложеното от американския президент Доналд Тръмп увеличаване на национални средства за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. В НАТО темата беше чувствителна..

публикувано на 13.07.18 в 12:26

Как седмата среща на 16+1 изведе България отново в световните новини

Приключилото в неделя четиридневно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България е сред основните теми на националните медии днес. На преден план повечето от тях поставят идеята на премиера Бойко Борисов бъдещият център за партньорство между..

публикувано на 09.07.18 в 12:09