Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът към България като ротационен председател на съвета на ЕС е голям, категорична е Лиляна Павлова

Снимка: parleu2018bg.bg

Успешни са първите 3 месеца от българското председателство на Съвета на ЕС, според ресорния министър Лиляна Павлова. Пред Парламентарната комисия по европейски въпроси тя отчете постижения в полза на всички европейски граждани.
100 събития от общо предвидените 324 в календара на Българското председателство са проведени за първите три месеца в София с участието на близо 10 000 делегати. Експертите ни в Брюксел работят усилено по законодателната програма, проведени са 700 заседания на работните органи на Съвета на ЕС, обобщи Лиляна Павлова. Постигнали сме напредък в дебата по запазването на кохезионната политика в новия европейски бюджет, реформата на общата европейска система за убежище и в други важни теми.

В изпълнение на водещия приоритет на българското председателство – европейската перспектива на Западните Балкани – се работи усилено за подготовката на срещата на върха през май, по време на която да бъде приета софийска декларация с ясно начертани конкретни проекти и ангажименти.
По време на българското председателство до момента са приети окончателни текстове на по важни досиета като: регламент за климата, директивите за енергийната ефективност на сградите, за отпадъците, регламента за географското блокиране при пазаруване онлайн и др. Към днешна дата, когато българското председателство е в средата си, мога да кажа, че интересът към страната ни и дейността ни като ротационен председател е голям, подчерта Павлова. Тя уточни, че за първите два месеца са отчетени почти 18 000 материала в медиите, свързани с председателството, от които само 5.6 на сто са негативните. Очакват се и 1000 акредитирани международни медии на срещата на върха в София на 16-17 май. Регистрирани са над 40 хил. гледания на живите връзки на основните заседания от българското председателство. Положителен факт е, че предимно хора между 25-34 години гледат онлайн портала на председателството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54