Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Походът на книгите“ тръгна за седма поредна година

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Ако искате умни деца, четете им приказки“– казва Алберт Айнщайн и е напълно прав, тъй като книгите са прозорец към един различен, но справедлив свят. В него, за разлика от действителността, Доброто винаги побеждава, а изречението „заживели щастливо до края на дните си“ е самата истина. Последните изследвания на развитието на човешкия мозък сочат, че за децата още от най-ранна възраст е важно да чуват гласа на родителите си и да общуват с тях. Най-забавният начин за това е да прочетат заедно една приказка. Надали има някой, който не харесва истории от „далечни царства-господарства“, изпълнени с храброст и коварство, честност, предателства и трудно извоювана любов.

„Четем заедно, растем заедно“ – под това мото се провежда инициативата на Асоциация „Българска книга“, наречена „Походът на книгите“. Нейната цел е да разкрие пред малчуганите поне малка част от богатствата и хилядите приключения, които се крият из страниците на красивите книжки. Така неусетно те ще заобичат четенето, без то да се превърне в задължение, което да вършат с нежелание. Отдадени на любовта си към децата и книгите, организаторите на „Походът на книгите“ са подготвили различни изненади по време на седмото му издание:




Кампанията започна на 2 април, който е Международният ден на детската книга и ще завърши на 23 април, когато е Международният ден на авторското право, разказва Милена Димитрова, част от екипа на инициативата. В този близо един месец ще се случи и „Маратонът на четенето“, който ще обхване 68 библиотеки в цялата страна. Всяка от тях е подготвила собствена програма, в която ще има срещи с писатели и различни беседи, свързани с детските книги, както и арт ателиета. Друга национална кампания, която е включена в „Походът на книгите“, е литературната награда „Бисерче вълшебно“, която ще се връчи на номиниран от деца любим техен писател. Между 18 и 22 април пък ще се проведе първият Софийски международен литературен фестивал за деца и юноши. В рамките на пет дни в Младежкия театър ще бъдат организирани различни занимания, свързани с четене. През цялото време актьори от трупата на театъра ще четат своите любими книжки. В рамките на фестивала ще представим съвременната европейска литература за деца и младежи, като наши гости ще бъдат 10 чуждестранни писатели на книги за деца, сред които французинът Жил Парис и Гай Бас от Великобритания. Ще има и изложба на българска детска илюстрация, а на 23-ти ще бъде връчена наградата „Рицар на книгата“, която се присъжда на човек или институция с особен принос към книгите и четенето.

Къщата-музей на писателя Ангел Каралийчев в София също отваря безплатно врати за посетители в дните 3-5 и 10-13 април. Там наред с предмети от бита на автора могат да бъдат разгледани и колекцията му от книги, кореспонденцията и наградите, които е получавал през годините. Интересна подробност е, че той е вторият най-превеждан български писател след патриарха на българската литература Иван Вазов. Разказите и трудовете на изкусния разказвач Ангел Каралийчев са преведени на над 50 езика.

В рамките на „Походът на книгите“ ще се реализира и още една идея със социална насоченост. Деца от различни градове на страната, ще четат пред възрастни хора от домове, за да изгонят поне за малко самотата от душите и да стоплят сърцата им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37