Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По Великден на детски фестивал в Босилеград

БНР Новини

Босилеград е разположен на границата между България и Сърбия. Населението е предимно българско и пази традициите, българското си самосъзнание и език. Много години вече за великденските празници тук се събират българчета от различни страни. 25-ият „Международен детски великденски фестивал Босилеград 2018” ще посрещне над 800 деца от шест държави. Те ще покажат своето творчество, ще се състезават и ще участват в културната програма на фестивала, който през годините прерасна във важно събитие за опазването на българските ценности и традиции в условията на днешния ден. През фестивалните дни ще се проведат състезания за най-силно, най-оригинално и най-хубаво великденско яйце. Всичко това е придружено с културно-забавна програма в периода 2-9 април: изложби, концерти, работилници, театрални представления. Александър Димитров, основен организатор на фестивала разказва:




25 години не са малко. Започнахме от нищото, а постигнахме много, даже не сме очаквали толкова добро развитие. За празника сме поканили 10 държави, но ще дойдат деца от шест. И това е рекорд за малкия Босилеград. Ще имаме представители от Румъния, Молдова, Унгария, България, Македония и Сърбия. Така че около 700-800 малчугани с настроение ще бъдат по Великден в Босилеград. Как започнахме? През 1994 г. направихме само едно състезание между децата в Босилеград за чупене на великденски яйца. Естествено имаше победител, имаше и отпаднали, но настроението беше празнично и никой на се сърдеше. Обещахме си да го направим и следващата година и така започнахме. От година на година правехме и нещо повече. Осъзнахме, че такъв фестивал има своя потенциал и трябва да бъде развиван. Намерихме и спонсори, предимно от България. Започнахме от нищото и стигнахме до Европейския парламент. Съвсем наскоро – на 28 февруари, там открихме изложбата „Босилеград преди и сега” с акцент към „Международния детски великденски фестивал”. Само преди две години получихме още едно признание от Европа – за опазване на традициите и обичаите, за любовта и толерантността, по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа”. Нашият беше нареден до най-добрите европейски фестивали. Вече сме част и от Европейската фестивална общност. Всичко това показва, че трудът, който влагаме за организирането на това събитие, си заслужава.

Снимка

Централното събитие – състезанието с великденски яйца, ще бъде навръх Великден. Какво още включва празничната програма, обяснява Александър Димитров:

Както винаги се стараем да покажем интересни неща. Специално за празника ще имаме няколко театрални постановки – от „Мало театро” в Унгария, от българския театър „Сълза и смях”, а най- голямото събитие ще бъде концертът на ансамбъл „Българе” със спектакъла „Осмото чудо”. На Велика събота децата ще се запознаят и с Рилския манастир – вече 12 години посещаваме тази българска светиня. След това се връщаме в Босилеград, за да започнем състезанията с великденски яйца. Ще определим победителите и ще ги зарадваме с още един концерт. Този път модерни танци и по-динамична музика, за да отговорим на интересите и на по-младите. Сегашното издание на фестивала съвпада с първото българско председателство на Съвета на ЕС, чието мото е „Съединението прави силата”. Такава е и мисията на великденския фестивал в Босилеград, който от години изпраща послания за любов, разбирателство и съжителство в един по-хубав свят без граници и предразсъдъци, свят, изпълнен с надежда.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05