Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Реквием“ от Верди звучи в навечерието на Разпети петък

„Изпълнителският състав е прекрасно съчетание от звездни солисти, хор и оркестър“ – споделя диригентът Найден Тодоров

БНР Новини

В навечерието на най-тъжния ден от Страстната седмица Националният филхармоничен хор и Софийската филхармония ще изпълнят „Реквием“ – една от емблематичните творби на Джузепе Верди. Великият италианец се обръща към идеята за подобно произведение през 1868 г., когато умира Джоакино Росини. По предложение на Верди някои от най-уважаваните италиански композитори се обединяват, за да сътворят заупокойна меса в памет на великия им колега. Произведението така и не е изпълнено. Верди решава да посвети свой „Реквием“ на Росини и започва работа върху творбата. Сериозен тласък за завършването ѝ е новината за смъртта на Алесандро Мандзони – писател-романтик, към когото Верди изпитва искрено уважение и възхищение. У нас произведението е изпълнявано многократно от различни състави и солисти. Подробности за предстоящия концерт на 5 април в зала „България“ научаваме от диригента Найден Тодоров:




СнимкаПравим концерта в четвъртък вечер, а поводът е Разпети петък. „Реквиемът“ на Верди, освен че е една прекрасна музика, предразполага слушателя към размисъл – за живота, който водим, за начина, по който бихме могли да го променим към по-добро, за цената на всяко наше действие и отражението му върху нас самите и върху околните. Според мен това е нещо общочовешко и вярвам, че всеки от нас има своя личен повод, своя личен мотив за духовна равносметка. Особено в дните преди Великден. Самият „Реквием“ следва да бъде изпълняван именно в този период на годината и аз съм много щастлив, че успяхме да го включим в програмата си в точното време.




Според маестро Тодоров, изпълнителският състав е прекрасно съчетание от звездни солисти, хор и оркестър:

Много вярвам на някои хора, с които работата ме среща и често се доверявам на тяхното мнение, когато нямам собствен опит. Това важи и за подбора на солистите в произведението на Верди. С някои от тях сме били заедно на сцената и преди това. За мен винаги е удоволствие да работя със сопраното Мария Цветкова. Може би нашата публика ще си спомни, че тя изигра главната роля в „Катерина Измайлова“ – операта на Шостакович, чиято премиера в столицата осъществихме заедно с Русенската опера преди време. Дирижирал съм „Реквием“ на Верди в Швейцария и Италия, когато тя е била сред солистите. Спомням си прекрасните отзиви на публика и критика тогава. Другата солистка е Веселина Кацарова – име, което говори само за себе си и не се нуждае от представяне. За мен това е първата съвместна изява с нея. Още след първата репетиция бях очарован и щастлив от това, което чух и съпреживях. Тя е не само прекрасна певица, с нея се работи много лесно, което е важно качество за мен като диригент. Публиката ще чуе като солист и Марио Маланини – един от най-прекрасните италиански певци, които познавам, типичен белкантов тенор. Винаги, когато съм имал възможност, съм работил с него. Ценя го не само заради красивия глас, но и заради знанията и уменията му в областта на вокалната музика. Той не само се възползва от природните си дарби, но и знае как да ги управлява. Колкото до баса Сирил Ровери, това е човек, за когото много съм чувал, виждал съм го на афиши в чужбина. Доверих се на препоръката на Веселина Кацарова и съм убеден, че изборът е добър. Колкото до Капелата, както наричаме Националния филхармоничен хор, произведението сякаш е писано за този състав. Щастлив съм, че работя и със Софийската филхармония – един от най-любимите ми оркестри. Музикантите в него сякаш умеят да четат мисли и чувства.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05