Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Duo Collage представя „Музиката на Латвия“

БНР Новини
Duo Collage – Нона Кръстникова и Мария Русева
Снимка: личен архив

На 9 април, понеделник, българското Duo Collage ще изпълнипроизведения от латвийски композитори. Сопраното Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева са подготвили двадесетина песни, които ще прозвучат на оригиналния език.



Концертът „Музиката на Латвия“ е част от успешния проект „Музиката на Европа“, който се осъществява със съвместните усилия на Софийската филхармония и НМА „Панчо Владигеров“. На нас се падна честта да представим песенно творчество на композитори от страната, на която е посветен концертът. Беше голямо предизвикателство. Като дуо имаме досега много реализирани програми, но повечето са се развивали около творчеството на сравнително познати композитори и произведения. Нотите, които получихме за този концерт, са от автори, които пишат в сферата на романтичната музикална стилистика. Техните имена: Емилс Дарзинш, Йекапс Мединш, Язепс Витолс, Ромуалдс Калсонс, Алфредс Калнинш, Янис Тйепитис и др.




Известно е, че националната култура на Латвия започва да се формира в края на ХIХ век. Дълги години преди това музикалното изкуство се развива в руслото на немската традиция. Произведенията, включени в програмата, са написани през ХХ век – от началото на столетието до 70-те години. Подготвяйки се за предстоящия концерт, двете изпълнителки за първи път имат възможност да се докоснат до латвийския език. Голяма помощ при разучаването на песните Нона получава от Зиедите Рункуле – пианистка, която работи в НМА „Панчо Владигеров“.




Тя не само ми помогна с произношението, но и преведе текстовете на песните, което е изключително важно за изпълнителя. Латвийският е най-странният език, на който съм пяла досега, но не ми се иска да подчертавам това. Оказа се, че той е много мелодичен език, много лесно се пее на него. Освен това, творбите са написани с добро познаване на вокалната музика, много са приятни за пеене, а също и за слушане. Мисля, че хората, които ще дойдат на концерта ни, ще се изненадат приятно. Както е и при други народи, в началото, когато се създава националната музикална култура, композиторите са били повлияни от школите, в които са се обучавали. А те са учили композиция главно в Русия и Германия. В някои от произведенията това се усеща. Има и няколко на фолклорна основа. Самата поезия е любовна и много нежна. Песните са много хубави, всяка има своя чар. Голяма красота е тази музика.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05