Концерт на JP3 със специален гост Теодосий Спасов

Снимка: личен архив

На 11 април Първо студио на БНР е домакин на концерт, чийто запис ще бъде разпространен по Еврорадио на 30 април – Международния ден на джаза. Честта да отбележат празника тази година имат Живко Петров – пиано, Веселин Веселинов-Еко – контрабас и Димитър Семов – барабани. Известните музиканти работят заедно от години, доста преди 2006 г., когатоофициално обявяват раждането JP3 (Jivko Petrov Trio). Участват и в редица проекти с други известни изпълнители от различни генерации – Йълдъз Ибрахимова, Мария Илиева, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Васил Петров, цигуларят Васко Василев и много други.

Нека припомним, че на 30 април „музиката на свободните хора“ се чества в различни точки на планетата. Датата беше отбелязана за пръв път през 2012 г. по предложение на легендата Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО за междукултурен диалог. Според официалната страница на Националната комисия за ЮНЕСКО-България, Международният ден на джаза се председателства от Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и от американския джаз пианист и композитор. Тридесетият ден на април е и последният ден от Jazz Appreciation Month (Месец на джаза), отбелязван в САЩ.

У нас Международният ден на джаза обикновено е повод за незабравими музикални събития с участието на известни изпълнители. За първи път беше отбелязан в годината на неговото учредяване от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Тази година JP3 посвещава на събитието своята програма, в която са включени композиции от трите албума на формацията – Understandable (записан на живо по време на концерт във Военния клуб в София), It's а Dream и Between the Worlds. Ще прозвучат и няколко пиеси от Change the way – най-новия проект на JP3. В момента джазмените усилено работят върху записите на новия си албум със същото име. Като специален гост в концерта на към тях ще се присъедини Теодосий Спасов.
Още от рубриката
Дора Делийска

Концерт, посветен на националния празник на Унгария

Произведения от Ференц Лист, Золтан Кодай и Бела Барток ще прозвучат на 20 октомври под палката на известния унгарски диригент Габор Холерунг. Концертът на Софийската филхармония е посветен на Деня на революцията и борбата за свобода от 1956..

публикувано на 18.10.18 в 13:09

Цигулари от 6 държави участват в Международния конкурс „Недялка Симеонова“ в Хасково

Млади цигулари от България, Сърбия, Молдова, Русия, Турция и Китай са участниците в 43-тото издание на Музикалните дни и Международния конкурс за инструменталисти, носещ името на прочутата българска цигуларка  Недялка Симеонова.Изпълнениятасе оценяват от..

публикувано на 18.10.18 в 12:17
Лауреатите на конкурса: Мария Ирел – II награда, Петър Карагенов, Пейксин Ли, Михаил Михайлов, Боян Савов – III награда, Светлана Иванова – III награда и Петя Петрова

Павел Герджиков: Талантливи изпълнители, на които пожелавам блестяща кариера

Панчо Владигеров (1899 – 1978) е роден в Цюрих, учи в София и Берлин, но е израснал в Шумен – града, в който се завръщал почти всяко лято, за да намери спокойствие и да твори. Повече от четвърт век фондацията, носеща името на българския класик,..

публикувано на 17.10.18 в 13:06