Концерт на JP3 със специален гост Теодосий Спасов

Снимка: личен архив

На 11 април Първо студио на БНР е домакин на концерт, чийто запис ще бъде разпространен по Еврорадио на 30 април – Международния ден на джаза. Честта да отбележат празника тази година имат Живко Петров – пиано, Веселин Веселинов-Еко – контрабас и Димитър Семов – барабани. Известните музиканти работят заедно от години, доста преди 2006 г., когатоофициално обявяват раждането JP3 (Jivko Petrov Trio). Участват и в редица проекти с други известни изпълнители от различни генерации – Йълдъз Ибрахимова, Мария Илиева, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Васил Петров, цигуларят Васко Василев и много други.

Нека припомним, че на 30 април „музиката на свободните хора“ се чества в различни точки на планетата. Датата беше отбелязана за пръв път през 2012 г. по предложение на легендата Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО за междукултурен диалог. Според официалната страница на Националната комисия за ЮНЕСКО-България, Международният ден на джаза се председателства от Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и от американския джаз пианист и композитор. Тридесетият ден на април е и последният ден от Jazz Appreciation Month (Месец на джаза), отбелязван в САЩ.

У нас Международният ден на джаза обикновено е повод за незабравими музикални събития с участието на известни изпълнители. За първи път беше отбелязан в годината на неговото учредяване от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Тази година JP3 посвещава на събитието своята програма, в която са включени композиции от трите албума на формацията – Understandable (записан на живо по време на концерт във Военния клуб в София), It's а Dream и Between the Worlds. Ще прозвучат и няколко пиеси от Change the way – най-новия проект на JP3. В момента джазмените усилено работят върху записите на новия си албум със същото име. Като специален гост в концерта на към тях ще се присъедини Теодосий Спасов.
Още от рубриката
Снимка: архив

Стойностни произведения, различни стилове и красива музика в програмата на СО на БНР

Симфоничният оркестър на БНР започва 2019 г. с концерт на 18 януари в столичната зала „България“. Програмата, подбрана от гост-диригента Пламен Джуров, е пъстра и включва наистина стойностни произведения, достъпни и приятни за слушане, с..

публикувано на 17.01.19 в 14:02
Снимка: личен архив

Стилиян Киров: „Търсенето никога не спира и това е красотата на нашата професия“

Макар и малко над 30-те, Стилиян Киров има впечатляваща професионална биография. От есента на 2017 г. е музикален директор на Illinois Philharmonic – Chicago's Southland. На такава позиция е и в още два оркестъра в САЩ. През същата година печели..

публикувано на 15.01.19 в 13:03

Иван Гърбачев: Опитвам се „да намеря себе си“

Time-lapse е фотографска техника,при която се заснемат голям брой кадри през определен интервал от време, а след това се възпроизвеждат с многократно по-висока скорост. Така процеси, обхващащи голям период от време, се развиват пред очите ни за..

публикувано на 03.01.19 в 10:53