Концерт на JP3 със специален гост Теодосий Спасов

Снимка: личен архив

На 11 април Първо студио на БНР е домакин на концерт, чийто запис ще бъде разпространен по Еврорадио на 30 април – Международния ден на джаза. Честта да отбележат празника тази година имат Живко Петров – пиано, Веселин Веселинов-Еко – контрабас и Димитър Семов – барабани. Известните музиканти работят заедно от години, доста преди 2006 г., когатоофициално обявяват раждането JP3 (Jivko Petrov Trio). Участват и в редица проекти с други известни изпълнители от различни генерации – Йълдъз Ибрахимова, Мария Илиева, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Васил Петров, цигуларят Васко Василев и много други.

Нека припомним, че на 30 април „музиката на свободните хора“ се чества в различни точки на планетата. Датата беше отбелязана за пръв път през 2012 г. по предложение на легендата Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО за междукултурен диалог. Според официалната страница на Националната комисия за ЮНЕСКО-България, Международният ден на джаза се председателства от Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и от американския джаз пианист и композитор. Тридесетият ден на април е и последният ден от Jazz Appreciation Month (Месец на джаза), отбелязван в САЩ.

У нас Международният ден на джаза обикновено е повод за незабравими музикални събития с участието на известни изпълнители. За първи път беше отбелязан в годината на неговото учредяване от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Тази година JP3 посвещава на събитието своята програма, в която са включени композиции от трите албума на формацията – Understandable (записан на живо по време на концерт във Военния клуб в София), It's а Dream и Between the Worlds. Ще прозвучат и няколко пиеси от Change the way – най-новия проект на JP3. В момента джазмените усилено работят върху записите на новия си албум със същото име. Като специален гост в концерта на към тях ще се присъедини Теодосий Спасов.
Още от рубриката

Различният Свилен Ноев с нови проекти

Свилен Ноев е познат като фронтмен на група „Остава“, създадена преди 27 години в Габрово. Тогава, заедно с Георги Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – бас китара, Даниел Иванов – барабани и Александер Марбург – китара, създават една от..

публикувано на 10.07.18 в 08:05

A to Jazz’2018 обещава открития и емоции

Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух – споделя..

публикувано на 06.07.18 в 10:55

Възрожденецът на българската музика и култура

Големият български творец Филип Кутев е емблематична фигура за националната ни култура, а композиторското му наследство, признато за класика, и до днес се радва на световно признание и възторг. Роден в Айтос, той завършва Музикалното училище и..

публикувано на 05.07.18 в 11:55