Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорите на премиера Борисов в Мостар оставиха очаквания за нови развития до срещата ЕС-Западни Балкани през май

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов бе на 9 и 10 април в Мостар, за да участва в XXI Международен икономически панаир на този босненски град. Когато на панаир в малка държава се сбират лидери от други държави от региона, очевидно той е претекст за политически разговори. В Мостар се състоя съвместна вечеря на президентите на Сърбия и на Черна гора Александър Вучич и Филип Вуянович, премиерите на България Бойко Борисов и на Хърватия Андрей Пленкович, президентите на Република Сръбска Милорад Додик и на Федерация Босна и Херцеговина Маринко Чавара и Боряна Крищо, председателстваща Камарата на представителите в Парламента на Босна и Херцеговина. Проведоха се и двустранни разговори на Бойко Борисов, на които освен като премиер на България, той се изявяваше и като представител на българското председателство на Съвета на ЕС. Всичко това в момент на високо политическо напрежение между Сърбия и Косово и на остри вътрешни противоречия в Босна и Херцеговина и само малко повече от месец преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предвидена в програмата на българското председателство на Съвета на ЕС за 17 май.

Напреженията между Белград и Прищина са около едностранно обявената независимост на Косово, а по отношение на нея има различия и между държавите – членки на ЕС . Мадрид е силно съпричастен с Белград като заявява, че Испания няма да седне на една и съща маса с представител на Косово и по тази причина отказва да участва в срещата ЕС-Западни Балкани в София. Трябва да отбележим, че сядане на една маса с представители на Косово за Мадрид би означавало да признае за легитимна каузата на Каталония за независимост от Испания. С тази позиция на Испания се солидаризират Румъния и Кипър. Според източници от Брюксел, трите държави са предупредили, че няма да участват в среща, на която Косово е третирана като държава с еднаква европейска перспектива като останалите в региона. Към днешна дата независимостта на Косово не се признава и от още две държави на ЕС – Гърция и Словакия. Това кара някои наблюдатели да са скептични, че от срещата в София през май може да се очаква осезаем напредък към целта за европейска интеграция на Западните Балкани. Някои дори допуснаха, че по тази причина среща ЕС-Западни Балкани през май в София няма и да има, но в Мостар премиерът Борисов опроверга това, като потвърди, че тя продължава да е приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. От Брюксел говорител на ЕК даде рамо на Борисов като веднага и категорично заяви, че комисията работи заедно с българските си партньори за организиране на такава среща. При това говорителят напомни, че приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС са обсъждани с премиерите на шестте държави от Западните Балкани в присъствие на българския им колега Бойко Борисов, върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини и комисаря на ЕС за разширяването Йоханес Хан, а през февруари председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е посетил всичките шест държави от региона.

В началото на март, след балканската си обиколка, Юнкер заяви в София, че се връща в Брюксел, уверен, че мястото на Балканите е в Европейския съюз. Сега, месец по-късно, в Мостар премиерът Борисов посочи, че в региона има конфликти, които тревожат всички, защото раните от югоембаргото са много пресни и има усещане, че предстои нещо лошо, „докато преди няколко месеца не беше така". Определено Борисов имаше предвид най-вече ескалиралото през последните седмици напрежението между Сърбия и Косово и опасността от провал на приемането на нов изборен кодекс в Босна и Херцеговина, който по думите му, ако се случи, "трайно ще блокира“ целия присъединителен процес на страната.

В Мостар президентът на Сърбия Александър Вучич коментира след разговора си с Борисов, че до срещата ЕС-Западни Балкани в София остава още много време, много неща могат да се случат и е важно да се направи всичко възможно да се запазят мирът и стабилността на Балканите. След разговора си с Вучич Борисов бе уверен по телефона от косовския президент Хашим Тачи, че Косово няма намерения за конфликти или въоръжени атаки и ще съдейства както за Срещата на върха на тема Западни Балкани, така и за мирния и ползотворен диалог за изглаждане на разногласията между Прищина и Белград. Членът на Председателството на Босна и Херцеговина Драган Чович категорично каза на Борисов, че за неговата страна евроатлантическият път е без алтернатива. На фона на политическите напрежения в Сараево се очаква диалогът по последната тема да продължи в София утре с посещение на председателстващия на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. С основание може да се каже, че визитата на Бойко Борисов в Мостар приключи с очаквания за важни развития до срещата на Върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54