Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорите на премиера Борисов в Мостар оставиха очаквания за нови развития до срещата ЕС-Западни Балкани през май

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов бе на 9 и 10 април в Мостар, за да участва в XXI Международен икономически панаир на този босненски град. Когато на панаир в малка държава се сбират лидери от други държави от региона, очевидно той е претекст за политически разговори. В Мостар се състоя съвместна вечеря на президентите на Сърбия и на Черна гора Александър Вучич и Филип Вуянович, премиерите на България Бойко Борисов и на Хърватия Андрей Пленкович, президентите на Република Сръбска Милорад Додик и на Федерация Босна и Херцеговина Маринко Чавара и Боряна Крищо, председателстваща Камарата на представителите в Парламента на Босна и Херцеговина. Проведоха се и двустранни разговори на Бойко Борисов, на които освен като премиер на България, той се изявяваше и като представител на българското председателство на Съвета на ЕС. Всичко това в момент на високо политическо напрежение между Сърбия и Косово и на остри вътрешни противоречия в Босна и Херцеговина и само малко повече от месец преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предвидена в програмата на българското председателство на Съвета на ЕС за 17 май.

Напреженията между Белград и Прищина са около едностранно обявената независимост на Косово, а по отношение на нея има различия и между държавите – членки на ЕС . Мадрид е силно съпричастен с Белград като заявява, че Испания няма да седне на една и съща маса с представител на Косово и по тази причина отказва да участва в срещата ЕС-Западни Балкани в София. Трябва да отбележим, че сядане на една маса с представители на Косово за Мадрид би означавало да признае за легитимна каузата на Каталония за независимост от Испания. С тази позиция на Испания се солидаризират Румъния и Кипър. Според източници от Брюксел, трите държави са предупредили, че няма да участват в среща, на която Косово е третирана като държава с еднаква европейска перспектива като останалите в региона. Към днешна дата независимостта на Косово не се признава и от още две държави на ЕС – Гърция и Словакия. Това кара някои наблюдатели да са скептични, че от срещата в София през май може да се очаква осезаем напредък към целта за европейска интеграция на Западните Балкани. Някои дори допуснаха, че по тази причина среща ЕС-Западни Балкани през май в София няма и да има, но в Мостар премиерът Борисов опроверга това, като потвърди, че тя продължава да е приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. От Брюксел говорител на ЕК даде рамо на Борисов като веднага и категорично заяви, че комисията работи заедно с българските си партньори за организиране на такава среща. При това говорителят напомни, че приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС са обсъждани с премиерите на шестте държави от Западните Балкани в присъствие на българския им колега Бойко Борисов, върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини и комисаря на ЕС за разширяването Йоханес Хан, а през февруари председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е посетил всичките шест държави от региона.

В началото на март, след балканската си обиколка, Юнкер заяви в София, че се връща в Брюксел, уверен, че мястото на Балканите е в Европейския съюз. Сега, месец по-късно, в Мостар премиерът Борисов посочи, че в региона има конфликти, които тревожат всички, защото раните от югоембаргото са много пресни и има усещане, че предстои нещо лошо, „докато преди няколко месеца не беше така". Определено Борисов имаше предвид най-вече ескалиралото през последните седмици напрежението между Сърбия и Косово и опасността от провал на приемането на нов изборен кодекс в Босна и Херцеговина, който по думите му, ако се случи, "трайно ще блокира“ целия присъединителен процес на страната.

В Мостар президентът на Сърбия Александър Вучич коментира след разговора си с Борисов, че до срещата ЕС-Западни Балкани в София остава още много време, много неща могат да се случат и е важно да се направи всичко възможно да се запазят мирът и стабилността на Балканите. След разговора си с Вучич Борисов бе уверен по телефона от косовския президент Хашим Тачи, че Косово няма намерения за конфликти или въоръжени атаки и ще съдейства както за Срещата на върха на тема Западни Балкани, така и за мирния и ползотворен диалог за изглаждане на разногласията между Прищина и Белград. Членът на Председателството на Босна и Херцеговина Драган Чович категорично каза на Борисов, че за неговата страна евроатлантическият път е без алтернатива. На фона на политическите напрежения в Сараево се очаква диалогът по последната тема да продължи в София утре с посещение на председателстващия на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. С основание може да се каже, че визитата на Бойко Борисов в Мостар приключи с очаквания за важни развития до срещата на Върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35