25 години от откриването на безценните находки от древния архитектурен комплекс Оструша

Снимка: БГНЕС

Преди 25 години, на 13 април 1993 г., екипът на археолога Георги Китов разкрива централната камера на гробищно-култовия комплекс под могилата Оструша край град Шипка. С размерите и плановото си решение подмогилното съоръжение се нарежда сред най-забележителните архитектурни постижения в Долината на тракийските владетели. Комплексът е от времето на древния град Севтополис – IV-III в. пр. н. е. и е изпълнявал своите функции до края на четвъртото столетие след Христа. На площ от 100 кв. м са разположени пет правоъгълни и едно кръгло помещение, изработени от много добре обработени каменни блокове, здраво споени чрез железни скоби, залети с олово. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. В прецизно издяланите орнаменти на тавана се различават портрети на хора, фигури на животни и растителни орнаменти. В гробницата – една от най-големите в Долината на тракийските царе, има находки, определяни от археолозите като уникални за цялата световна история. В могилата Оструша са открити конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

Още от рубриката

93 години от атентата в „Св. Неделя“- най-кървавият терористичен акт в българската история

На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в нашата история – атентатът в катедралата „Св. Неделя“ в София. Организатор е ултралявото крило в БКП, която след 1923 година е забранена с решение на съда. Нейните активисти продължават..

публикувано на 16.04.18 в 11:57

Томина неделя

В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на един от 12-те Христови ученици – апостол Тома, известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват..

публикувано на 15.04.18 в 08:00

Празникът Възкресение ни връща вярата и надеждата за един по-добър свят

Великден е! Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Той се възприема като най-великото събитие в историята на човешкия род. На този ден се празнува възкръсването на Божия син от света..

публикувано на 08.04.18 в 08:00