25 години от откриването на безценните находки от древния архитектурен комплекс Оструша

Снимка: БГНЕС

Преди 25 години, на 13 април 1993 г., екипът на археолога Георги Китов разкрива централната камера на гробищно-култовия комплекс под могилата Оструша край град Шипка. С размерите и плановото си решение подмогилното съоръжение се нарежда сред най-забележителните архитектурни постижения в Долината на тракийските владетели. Комплексът е от времето на древния град Севтополис – IV-III в. пр. н. е. и е изпълнявал своите функции до края на четвъртото столетие след Христа. На площ от 100 кв. м са разположени пет правоъгълни и едно кръгло помещение, изработени от много добре обработени каменни блокове, здраво споени чрез железни скоби, залети с олово. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. В прецизно издяланите орнаменти на тавана се различават портрети на хора, фигури на животни и растителни орнаменти. В гробницата – една от най-големите в Долината на тракийските царе, има находки, определяни от археолозите като уникални за цялата световна история. В могилата Оструша са открити конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

Още от рубриката

Продължават проучванията на най-древния град в Европа, открит край село Юнаците

Кога е създаден най-древният град в Европа, открит край пазарджишкото село Юнаците? Тази загадка опитва да разкрие археологически екип начело с доцент Явор Бояджиев. В разкопките ще участват и негови колеги от Регионалния исторически музей в Пазарджик,..

публикувано на 22.07.18 в 08:00

Честваме 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

С тържествени прояви днес в цяла България обществеността отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски – герой от националноосвободителното движение. Наричан от българите Апостол на свободата, Левски е идеолог и организатор на българската национална..

публикувано на 18.07.18 в 10:32

Останките от римската баня в центъра на Добрич отново привличат посетители

В центъра на Добрич се намира паметник на културата, който е частица от древната история на област Добруджа. Става въпрос за останки от сградата на римска баня, която   най-вероятно е обслужвала вилата на богат римлянин . Върху останките от градежа ясно..

публикувано на 08.07.18 в 10:35