25 години от откриването на безценните находки от древния архитектурен комплекс Оструша

Снимка: БГНЕС

Преди 25 години, на 13 април 1993 г., екипът на археолога Георги Китов разкрива централната камера на гробищно-култовия комплекс под могилата Оструша край град Шипка. С размерите и плановото си решение подмогилното съоръжение се нарежда сред най-забележителните архитектурни постижения в Долината на тракийските владетели. Комплексът е от времето на древния град Севтополис – IV-III в. пр. н. е. и е изпълнявал своите функции до края на четвъртото столетие след Христа. На площ от 100 кв. м са разположени пет правоъгълни и едно кръгло помещение, изработени от много добре обработени каменни блокове, здраво споени чрез железни скоби, залети с олово. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. В прецизно издяланите орнаменти на тавана се различават портрети на хора, фигури на животни и растителни орнаменти. В гробницата – една от най-големите в Долината на тракийските царе, има находки, определяни от археолозите като уникални за цялата световна история. В могилата Оструша са открити конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

Още от рубриката

Нова книга разкрива ролята на княз Борис І в спора между католическата и православната църква

Западните учени, които пишат и се интересуват от историята на България, се броят на пръсти. Затова откриването на нов ръкопис, озаглавен „Значението на България за разделянето на източното и западното християнство“, е събитие, което заслужено..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Св. Иван Рилски – закрилникът на България

На 19 октомври православна България почита паметта на своя небесен покровител Св. Иван Рилски. С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв..

публикувано на 19.10.18 в 11:26

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25