25 години от откриването на безценните находки от древния архитектурен комплекс Оструша

Снимка: БГНЕС

Преди 25 години, на 13 април 1993 г., екипът на археолога Георги Китов разкрива централната камера на гробищно-култовия комплекс под могилата Оструша край град Шипка. С размерите и плановото си решение подмогилното съоръжение се нарежда сред най-забележителните архитектурни постижения в Долината на тракийските владетели. Комплексът е от времето на древния град Севтополис – IV-III в. пр. н. е. и е изпълнявал своите функции до края на четвъртото столетие след Христа. На площ от 100 кв. м са разположени пет правоъгълни и едно кръгло помещение, изработени от много добре обработени каменни блокове, здраво споени чрез железни скоби, залети с олово. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. В прецизно издяланите орнаменти на тавана се различават портрети на хора, фигури на животни и растителни орнаменти. В гробницата – една от най-големите в Долината на тракийските царе, има находки, определяни от археолозите като уникални за цялата световна история. В могилата Оструша са открити конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

Още от рубриката

Симеон Радев и Бистра Винарова – една любов извън времето

На 19 януари 2019 година се навършват 140 г. от рождението на Симеон Радев, един от най-ярките български умове, виден дипломат, публицист, изкуствовед, писател с брилянтен изказ на български и френски език. Личност с пространни познания в..

публикувано на 18.01.19 в 11:42

На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник

Наричат я църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда за изцеление. Издигната е в памет на Св. Антоний Велики в Мелник, известен с природните си забележителности и пивкото вино от един от най-старите български сортове –..

публикувано на 17.01.19 в 11:04
Снимка: БТА

Обновена катедралата на Хасково отвори врати за миряните

Започнаха богослуженията в обновения катедрален храм „Успение на Света Богородица“ в Хасково. Това е най-старата църква в града, строена в годините на османското владичество. Освещаването ѝ през 1837 година е преминало в изключително тържествена..

публикувано на 12.01.19 в 08:00