Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Никола Михов изследва защо Мона Лиза се превръща в „звезда“ на селфи манията

Селфи с Мона Лиза е хитът сред световните туристи, които посещават Лувъра и попадат в плен на загадъчната усмивка на шедьовъра на Леонардо. Ако преди десетилетия реакциите са били просто съзерцание или нищо, днес селфи манията отбелязва милиарди лични „шедьоври“, на които Мона Лиза загадъчно се усмихва, но най-често зад гърба на някой от средностатистическите земни жители. Фотографът Никола Михов, който дели живота си между София и Париж, посвещава 4 години от работата си на кадрите, които по невероятен начин „хващат“ образите на туристите пред Мона Лиза в момент на селфи в Лувъра. „Туристите стават все по-екзалтирани, променя се обликът им – от европейци и американци към азиатци, което може би е отражение и на икономическия контекст. За този проект се вдъхновявам от естетиката на кадрите, които получават туристите, на телефоните и цялата блъсканица, в която е много трудно да кадрираш и често тълпата кадрира вместо теб. Във всяка снимка стърчи част от ръка, крак, ухо и това е част от пренасянето на атмосферата“, споделя Никола Михов. Изложбата му „Моя Лиза“ може да бъде видяна до 2 май в галерия Synthesis в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37