Напусна ни Тончо Русев

Снимка: Кирчо Стоичков

Отиде си Тончо Русев – един от най-известните български творци в областта на поп музиката. Както съобщи семейството му, композиторът е починал вчера, 10 април, след кратко боледуване. Създател на повече от хиляда песни, сред които десетки хитове, Тончо Русев десетилетия беше сред най-продуктивните, най-изпълняваните и най-търсените наши композитори. Роден е на 20 април 1932 г. в Бургас. Родителите му са служители в железниците, но в дома им често звучи музика. Той самият свири на тромпет от ученическите си години. След като завършва гимназия, постъпва във вагоностроителния завод в родния си град като шлосер, където създава работнически духов оркестър от 60 човека. Паралелно с работата в завода продължава да взима уроци по тромпет и да развива уменията си. Решил е да учи химия, но музиканти от Бургас го убеждават да кандидатства в Музикалната академия. Завършва я в класа на проф. Петър Кърпаров. Известно време работи в симфонични оркестри. Решаваща е срещата му с композитора Морис Аладжем – по онова време известен саксофонист, композитор и аранжор. Той го кани в своя оркестър, който изпълнява т. нар. забавна музика. Първите си песни Тончо Русев пише на шега, без големи очаквания. Но още в тях се виждат характерните черти на стила му – запомняща се мелодия, органична връзка с литературния текст и умение да пресъздава с дълбочина и проникновение различни емоционални състояния.

Едва ли има известен български певец от онова време, който да не е мечтал Тончо Русев да напише песен за него. Известно е близкото му сътрудничество с изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Роси Кирилова, Силвия Кацарова, дует „Ритон“ и още редица известни имена.

Негови песни звучат в изпълнение и на чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. За своето творчество композиторът е получил десетки престижни отличия – песните му многократно са награждавани на „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“ и др. През 2007 г. получава орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата, а през 2017 г. става първият носител и кавалер на „Сребърния кръст на Св. Николай“ на община Бургас.
Още от рубриката
Снимка: архив

Стойностни произведения, различни стилове и красива музика в програмата на СО на БНР

Симфоничният оркестър на БНР започва 2019 г. с концерт на 18 януари в столичната зала „България“. Програмата, подбрана от гост-диригента Пламен Джуров, е пъстра и включва наистина стойностни произведения, достъпни и приятни за слушане, с..

публикувано на 17.01.19 в 14:02
Снимка: личен архив

Стилиян Киров: „Търсенето никога не спира и това е красотата на нашата професия“

Макар и малко над 30-те, Стилиян Киров има впечатляваща професионална биография. От есента на 2017 г. е музикален директор на Illinois Philharmonic – Chicago's Southland. На такава позиция е и в още два оркестъра в САЩ. През същата година печели..

публикувано на 15.01.19 в 13:03

Иван Гърбачев: Опитвам се „да намеря себе си“

Time-lapse е фотографска техника,при която се заснемат голям брой кадри през определен интервал от време, а след това се възпроизвеждат с многократно по-висока скорост. Така процеси, обхващащи голям период от време, се развиват пред очите ни за..

публикувано на 03.01.19 в 10:53