Напусна ни Тончо Русев

Снимка: Кирчо Стоичков

Отиде си Тончо Русев – един от най-известните български творци в областта на поп музиката. Както съобщи семейството му, композиторът е починал вчера, 10 април, след кратко боледуване. Създател на повече от хиляда песни, сред които десетки хитове, Тончо Русев десетилетия беше сред най-продуктивните, най-изпълняваните и най-търсените наши композитори. Роден е на 20 април 1932 г. в Бургас. Родителите му са служители в железниците, но в дома им често звучи музика. Той самият свири на тромпет от ученическите си години. След като завършва гимназия, постъпва във вагоностроителния завод в родния си град като шлосер, където създава работнически духов оркестър от 60 човека. Паралелно с работата в завода продължава да взима уроци по тромпет и да развива уменията си. Решил е да учи химия, но музиканти от Бургас го убеждават да кандидатства в Музикалната академия. Завършва я в класа на проф. Петър Кърпаров. Известно време работи в симфонични оркестри. Решаваща е срещата му с композитора Морис Аладжем – по онова време известен саксофонист, композитор и аранжор. Той го кани в своя оркестър, който изпълнява т. нар. забавна музика. Първите си песни Тончо Русев пише на шега, без големи очаквания. Но още в тях се виждат характерните черти на стила му – запомняща се мелодия, органична връзка с литературния текст и умение да пресъздава с дълбочина и проникновение различни емоционални състояния.

Едва ли има известен български певец от онова време, който да не е мечтал Тончо Русев да напише песен за него. Известно е близкото му сътрудничество с изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Роси Кирилова, Силвия Кацарова, дует „Ритон“ и още редица известни имена.

Негови песни звучат в изпълнение и на чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. За своето творчество композиторът е получил десетки престижни отличия – песните му многократно са награждавани на „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“ и др. През 2007 г. получава орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата, а през 2017 г. става първият носител и кавалер на „Сребърния кръст на Св. Николай“ на община Бургас.
Още от рубриката
Дора Делийска

Концерт, посветен на националния празник на Унгария

Произведения от Ференц Лист, Золтан Кодай и Бела Барток ще прозвучат на 20 октомври под палката на известния унгарски диригент Габор Холерунг. Концертът на Софийската филхармония е посветен на Деня на революцията и борбата за свобода от 1956..

публикувано на 18.10.18 в 13:09

Цигулари от 6 държави участват в Международния конкурс „Недялка Симеонова“ в Хасково

Млади цигулари от България, Сърбия, Молдова, Русия, Турция и Китай са участниците в 43-тото издание на Музикалните дни и Международния конкурс за инструменталисти, носещ името на прочутата българска цигуларка  Недялка Симеонова.Изпълнениятасе оценяват от..

публикувано на 18.10.18 в 12:17
Лауреатите на конкурса: Мария Ирел – II награда, Петър Карагенов, Пейксин Ли, Михаил Михайлов, Боян Савов – III награда, Светлана Иванова – III награда и Петя Петрова

Павел Герджиков: Талантливи изпълнители, на които пожелавам блестяща кариера

Панчо Владигеров (1899 – 1978) е роден в Цюрих, учи в София и Берлин, но е израснал в Шумен – града, в който се завръщал почти всяко лято, за да намери спокойствие и да твори. Повече от четвърт век фондацията, носеща името на българския класик,..

публикувано на 17.10.18 в 13:06