Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Тончо Русев

Снимка: Кирчо Стоичков

Отиде си Тончо Русев – един от най-известните български творци в областта на поп музиката. Както съобщи семейството му, композиторът е починал вчера, 10 април, след кратко боледуване. Създател на повече от хиляда песни, сред които десетки хитове, Тончо Русев десетилетия беше сред най-продуктивните, най-изпълняваните и най-търсените наши композитори. Роден е на 20 април 1932 г. в Бургас. Родителите му са служители в железниците, но в дома им често звучи музика. Той самият свири на тромпет от ученическите си години. След като завършва гимназия, постъпва във вагоностроителния завод в родния си град като шлосер, където създава работнически духов оркестър от 60 човека. Паралелно с работата в завода продължава да взима уроци по тромпет и да развива уменията си. Решил е да учи химия, но музиканти от Бургас го убеждават да кандидатства в Музикалната академия. Завършва я в класа на проф. Петър Кърпаров. Известно време работи в симфонични оркестри. Решаваща е срещата му с композитора Морис Аладжем – по онова време известен саксофонист, композитор и аранжор. Той го кани в своя оркестър, който изпълнява т. нар. забавна музика. Първите си песни Тончо Русев пише на шега, без големи очаквания. Но още в тях се виждат характерните черти на стила му – запомняща се мелодия, органична връзка с литературния текст и умение да пресъздава с дълбочина и проникновение различни емоционални състояния.

Едва ли има известен български певец от онова време, който да не е мечтал Тончо Русев да напише песен за него. Известно е близкото му сътрудничество с изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Роси Кирилова, Силвия Кацарова, дует „Ритон“ и още редица известни имена.

Негови песни звучат в изпълнение и на чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. За своето творчество композиторът е получил десетки престижни отличия – песните му многократно са награждавани на „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“ и др. През 2007 г. получава орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата, а през 2017 г. става първият носител и кавалер на „Сребърния кръст на Св. Николай“ на община Бургас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05