Напусна ни Тончо Русев

Снимка: Кирчо Стоичков

Отиде си Тончо Русев – един от най-известните български творци в областта на поп музиката. Както съобщи семейството му, композиторът е починал вчера, 10 април, след кратко боледуване. Създател на повече от хиляда песни, сред които десетки хитове, Тончо Русев десетилетия беше сред най-продуктивните, най-изпълняваните и най-търсените наши композитори. Роден е на 20 април 1932 г. в Бургас. Родителите му са служители в железниците, но в дома им често звучи музика. Той самият свири на тромпет от ученическите си години. След като завършва гимназия, постъпва във вагоностроителния завод в родния си град като шлосер, където създава работнически духов оркестър от 60 човека. Паралелно с работата в завода продължава да взима уроци по тромпет и да развива уменията си. Решил е да учи химия, но музиканти от Бургас го убеждават да кандидатства в Музикалната академия. Завършва я в класа на проф. Петър Кърпаров. Известно време работи в симфонични оркестри. Решаваща е срещата му с композитора Морис Аладжем – по онова време известен саксофонист, композитор и аранжор. Той го кани в своя оркестър, който изпълнява т. нар. забавна музика. Първите си песни Тончо Русев пише на шега, без големи очаквания. Но още в тях се виждат характерните черти на стила му – запомняща се мелодия, органична връзка с литературния текст и умение да пресъздава с дълбочина и проникновение различни емоционални състояния.

Едва ли има известен български певец от онова време, който да не е мечтал Тончо Русев да напише песен за него. Известно е близкото му сътрудничество с изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Роси Кирилова, Силвия Кацарова, дует „Ритон“ и още редица известни имена.

Негови песни звучат в изпълнение и на чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. За своето творчество композиторът е получил десетки престижни отличия – песните му многократно са награждавани на „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“ и др. През 2007 г. получава орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата, а през 2017 г. става първият носител и кавалер на „Сребърния кръст на Св. Николай“ на община Бургас.
Още от рубриката

Човекът, който черпеше енергията си от музиката

Педагог, изпълнител и композитор, проф. д-р Добри Палиев е една от най-значимите фигури в нашата музикална история. На 22 април в зала „България“ е големият концерт, посветен на 90 годишнината му. Ще прозвучат негови произведения, както и творби за..

публикувано на 20.04.18 в 10:41
„Диагонал“

Какво предстои в програмата на ppIANISSIMO

Международният фестивал за съвременна клавирна музика беше открит на на 13 април с рецитал за „разширено“ пиано на Рикардо Дескалсо (Испания). Последваха джаз концерт на „Давид Хелбок трио“ от Австрия и програмата „Мозайка”, която представя 39..

публикувано на 19.04.18 в 12:54

Имена от бъдещето на конкурса "Млади виртуози"

Международният конкурс „Млади виртуози - 2018” беше открит на 15 април с концерт на Софийската филхармония, диригент Найден Тодоров. Солистка в програмата беше София Мехоношина. Младата кларинетистка току-що е навършила 14 години, а вече е носителка на..

публикувано на 16.04.18 в 11:40