Напусна ни Тончо Русев

Снимка: Кирчо Стоичков

Отиде си Тончо Русев – един от най-известните български творци в областта на поп музиката. Както съобщи семейството му, композиторът е починал вчера, 10 април, след кратко боледуване. Създател на повече от хиляда песни, сред които десетки хитове, Тончо Русев десетилетия беше сред най-продуктивните, най-изпълняваните и най-търсените наши композитори. Роден е на 20 април 1932 г. в Бургас. Родителите му са служители в железниците, но в дома им често звучи музика. Той самият свири на тромпет от ученическите си години. След като завършва гимназия, постъпва във вагоностроителния завод в родния си град като шлосер, където създава работнически духов оркестър от 60 човека. Паралелно с работата в завода продължава да взима уроци по тромпет и да развива уменията си. Решил е да учи химия, но музиканти от Бургас го убеждават да кандидатства в Музикалната академия. Завършва я в класа на проф. Петър Кърпаров. Известно време работи в симфонични оркестри. Решаваща е срещата му с композитора Морис Аладжем – по онова време известен саксофонист, композитор и аранжор. Той го кани в своя оркестър, който изпълнява т. нар. забавна музика. Първите си песни Тончо Русев пише на шега, без големи очаквания. Но още в тях се виждат характерните черти на стила му – запомняща се мелодия, органична връзка с литературния текст и умение да пресъздава с дълбочина и проникновение различни емоционални състояния.

Едва ли има известен български певец от онова време, който да не е мечтал Тончо Русев да напише песен за него. Известно е близкото му сътрудничество с изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Роси Кирилова, Силвия Кацарова, дует „Ритон“ и още редица известни имена.

Негови песни звучат в изпълнение и на чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. За своето творчество композиторът е получил десетки престижни отличия – песните му многократно са награждавани на „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“ и др. През 2007 г. получава орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата, а през 2017 г. става първият носител и кавалер на „Сребърния кръст на Св. Николай“ на община Бургас.
Още от рубриката

Различният Свилен Ноев с нови проекти

Свилен Ноев е познат като фронтмен на група „Остава“, създадена преди 27 години в Габрово. Тогава, заедно с Георги Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – бас китара, Даниел Иванов – барабани и Александер Марбург – китара, създават една от..

публикувано на 10.07.18 в 08:05

A to Jazz’2018 обещава открития и емоции

Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух – споделя..

публикувано на 06.07.18 в 10:55

Възрожденецът на българската музика и култура

Големият български творец Филип Кутев е емблематична фигура за националната ни култура, а композиторското му наследство, признато за класика, и до днес се радва на световно признание и възторг. Роден в Айтос, той завършва Музикалното училище и..

публикувано на 05.07.18 в 11:55