Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест спря проект за реформа на трудоустрояването

БНР Новини

Стотици хора с увреждания от цяла България протестираха пред Министерския съвет, за да отстоят правата си и да поставят искания за достоен живот. Националният митинг беше провокиран от намерение на правителството за реформа в дейността на Трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК), която може да лиши хиляди хора от инвалидна пенсия и работа.

Според проекта на наредба, който беше оттеглен след натиск от страна на множество неправителствени организации, медицинската експертиза няма да е достатъчна за получаването на инвалидна пенсия, а ще се прави и преценка за работоспособността. Целта е хората с по-леки заболявания, които могат да работят, да не получават финансова помощ и парите да се пренасочват към заетост. Другото предложение предвижда инвалидната пенсия да зависи от основното заболяване, но не и от придружаващите го увреждания. По този начин ще бъдат намалени помощите, а някои болни ще се лишат напълно от тях.

Елена Саръева е една от 200 хилядите граждани, които попадат под ударите на реформата. Прикована в инвалидна количка заради детски паралич, на 69 години тя е принудена да работи, защото не може да оцелее с пенсията си от 140 лева. Всъщност тя е сред малкото “щастливци” в подобно положение, които упражняват трудова заетост.




СнимкаЕлена Саръева е дошла чак от Крумовград, за да подкрепи съсъдбениците си и казва, че не вярва правителството да се откаже от промените. Ето какви действия очаква тя от страна на управляващите:

Най-вече доходите на хората с увреждания да се вдигнат и да се разкриват повече работни места за тях – казва Елена Саръева. – Това ще им създава и самочувствие, и пълноценен начин на живот. Иначе ще продължават да живеят като просяци – специално моите близки, които са в подобно положение, така живеят. И ако някой не им помага, те не могат да се справят. Повечето хора с увреждания дават почти всичките си пари за лекарства, и то за много скъпи. А със социалната добавка от 10 лева какво могат да си купят, може би един аналгин?




Хората с увреждания са едни от най-бедните не само в България, но в Европа и по света
, заяви на митинга Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС и подчерта, че нито едно право не трябва да се губи по време на реформа, а да се надгражда.А председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев добави, че оценката на работоспособността трябва да се разглежда с нов подход спрямо компенсиращия доход, за да може хората да разполагат с повече средства за медицинско обслужване, диетично хранене, рехабилитация и много други нужди.




Нуждаем се от нова политика за трудова заетост, която да гарантира пълноценната интеграция в обществото – обърна се той към протестиращите. – Това обаче няма как да стане без включващо образование и ревизия на трудовото посредничество. Дошъл е моментът, в който държавата да принуди работодателите да въведат квотния принцип, гарантиращ заетост на хората с увреждания във всяка фирма. И ако не бъдем чути, отново да изпълним площадите, да затворим основни пътни артерии и с всички позволени средства да продължим протеста си.

Часове по-късно премиерът Бойко Борисов коментира, че кабинетът няма намерение да навреди на никого, но подчерта, че корупционните схеми в ТЕЛК трябва да бъдат спрени. По този повод Васил Долапчиев каза, че проблемът с фалшивите документи за инвалидност се преувеличава и подкрепи твърдението си с факта, че хората с увреждания в Европа са 15 процента от населението при 8 на сто у нас. Той попита също така кой корумпиран лекар у нас е предаден на съд.

Предстоят разговори на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с представители на национално представителните организации за хората с увреждания.

Снимки: БГНЕС и Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00