Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва третото издание на Master of Art

Филмовият фестивал, който ни среща с всички изкуства

БНР Новини

Официалното откриване на Master of Art е на 12 април с филма „Да танцуваш Бетовен“ на режисьора Аранча Агире. Лентата е запечатала усилената подготовка на балетисти и музиканти, участници в уникален спектакъл в Токио. Същата вечер, но два часа по-рано, е „фестивалният ауфтакт“ с прожекции на „Писма от бъдещето“ с главен герой Виктор Чучков – композитор и пианист и „Антоан дьо Сент-Екзюпери – последният романтик“, посветен на автора на „Малкият принц“.

„Да танцуваш Бетовен“ и „Писма от бъдещето“
Фестивалът продължава до 30 април, а Националният дворец на културата по традиция е партньор на събитието. В програмата са включени 77 премиерни за България заглавия, а десет от тях са български. Филмите представят големи имена в областта на изкуствата и културата. След тях са Бярке Ингелс, Кент Нагано, Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо.

Още от първото си издание създателят на фестивала Найо Тицин си поставя за цел да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата. За първи път тази година в програмата са добавени още две категории – изкуство за деца и кулинарно изкуство. Новост е и провеждането на фестивала едновременно в три града – София, Пловдив и Варна. Селекцията на произведенията, категориите, в които са групирани, както и широкият диапазон от теми правят Master of Art наистина уникално събитие не само за страната ни, но и в световен мащаб.




СнимкаПо принцип, кинофестивалите срещат публиката със седмото изкуство. Master of Art среща публиката с всички изкуства – казва Найо Тицин. Може би това е една от най-важните отлики на нашия фестивал. Представяйки всички тези творчески търсения и тези големи творци, той е по-скоро вдъхновяващ, отколкото забавляващ. Никога не е късно да се докоснеш до изкуството и няма „запазено място“ за това кой може и кой не може да го направи. Не е необходимо непременно да си „под светлината на прожектора“. Да вземем за пример „Движение в три действия – Берлинската Щатсопера” – филм, който проследява и чистачите на сцената, и прочутите тенори, и инспициентите, и диригентите на това специално място. Разказва както за 275 години традиция, така и за противопожарната завеса… Убеден съм, че сценичният работник в Щатсопера в Берлин по някакъв начин също се докосва до изкуството, макар да не е известен. Дори това, че сменя декорите или пуска завесата, го променя по някакъв начин. Досегът с този въздух, с тази атмосфера, със сигурност го прави по-добър човек. Решението да създам този фестивал преди три години дойде оттам, че ми липсваше подобен форум тук в България. С моите документални филми съм обикалял доста фестивали за изкуство. Натрупах впечатления и си казах, че искам да има такъв и у нас. Когато изграждах концепцията, не съм следвал определен модел, тъй като не ми е известно да има точно такъв фестивал по света. Колкото до моя фаворит сред музикалните филми, това определено е „Да танцуваш Бетовен”. В него са обединени толкова големи творци – балетът на легендарния Морис Бежар, Токийският балет, Израелската филхармония с диригент Зубин Мета и прекрасната Девета симфония на Бетовен. Master of Art се провежда по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, а темата на последната част от Девета симфония е химн на Европа. Това е и една от причините да избера този невероятен филм за начало на събитието.



Прожекциите на филмите в София са в „Люмиер”, „Одеон”, Дом на Киното, Cine Grand в Park Center, Културен център G8 и Евро Синема. В Пловдив – Lucky Дом на киното, а във Варна – ФКЦ и Contemporary Space, Cinema Room.

Снимки: masterofartfilmfestival.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37