Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска компания ще се състезава за награда от 1 млн. долара за бизнеси с кауза

БНР Новини
Снимка: capital.bg

Стартъпът NASEKOMO, който разработва технология за преобразуване на органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез ларвите на черната муха, ще представи страната ни на финала на конкурса за бизнеси с кауза Chivas Venture 2018. Компанията е българският победител в състезанието за дейности в полза на обществото и през май в Амстердам ще се бори за част от наградния фонд от 1 млн. долара.

Снимка

Предприемачите Олга и Ксавие Марсенак дълги години развиват аутсорсинг индустрията у нас, но през м.г. решават, че искат да се занимават със социално отговорен бизнес. И когато проучват какви възможности стоят пред тях, стигат до идеята да разработят ниша, свързана с насекомите – оказва се, че ларвите на черната муха са изключително богати на протеини и след обработка могат да се превърнат в храна в животновъдството, компенсирайки по този начин намаляващите хранителни ресурси в селското стопанство.

Според Олга Марсенак компанията NASEKOMO, която е първата подобна в Източна Европа, ще работи по два наболели проблема.




Първият проблем е свързан с нарастващото количество органични отпадъци, които, ако бъдат оставени да се разграждат от само себе си, водят до вредни емисии от въглероден двуокис – разказва бизнес дамата. – А другият проблем засяга необходимостта да се намерят нови източници на протеини за изхранване на нарастващото население на Земята. В основата на нашата идея е фактът, че ларвите на черната муха се развиват много бързо, хранейки се с органични отпадъци –например с развалени плодове и зеленчуци или с остатъчната каша от бирената индустрия. Цикълът, в който ларвите нарастват, увеличавайки 7 хиляди пъти първоначалния си размер, трае около три седмици и тогава вече те съдържат много протеини. Така белтъците могат да бъдат обработени и да се използват в животновъдството и по-точно в рибната индустрия.

Черната муха ще бъде отглеждана в нещо като ферми с малко по-висока температура и влажност от нормалните за нашите географски ширини. Идеята е в един завод да става размножаването на мухите, след което яйцата да се доставят във фермите и там да се развиват ларвите.В компанията се надяват до средата на следващата година да имат първата работеща фабрика – особено ако успеят да се преборят с конкуренцията на другите 26 финалисти на състезанието за социални предприемачи в Амстердам.

Снимка

Ако спечелим, финансирането ще ни помогне по-бързо да минем на следващия етап – автоматизация и роботизация на производствения процес
– казва Олга Марсенак. – Дори обаче да не спечелим, имаме амбициите да продължим, въпреки че ще се забавим и ще трябва да набавим финансирането по друг начин. В момента в ЕС използването на алтернативни протеини от насекоми е разрешено само в рибната индустрия, но предстои да стане и в други сектори, например птицевъдството. Дотогава ние ще се концентрираме върху рибните ферми – това са нашите първи потенциални клиенти. И тъй като от тяхна страна вече има интерес, обсъждаме пилотни проекти, в които да опитат продукцията ни и да видят как тя се отразява върху техните рибни групи.

NASEKOMO ще се развива като компания със социална кауза.

Нашият проект има социален ефект и от гледна точка на околната среда – обяснява Олга Марсенак. – От една страна, ние ще допринесем за намаляването на органичните отпадъци и за ограничаването на токсичните емисии от въглероден двуокис и на метан в атмосферата. От друга – ще предложим алтернатива на сегашния протеин, който в рибното стопанство са дивите риби. По този начин ще намалим използването им и ще допринесем за стабилизирането на рибните екосистеми.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20