Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София – световна столица на изкуството от хартия

БНР Новини

С две изложби в Националния дворец на културата започна осмото издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. А Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA) ще има тук свой конгрес, който ще съпътства фестивала.

Засега такъв фестивал се провежда само в България, като „гостува” с изложби и в други държави. Даниела Тодорова, куратор на фестивала и самата тя художник, разказва как се е родила идеята. Преди години изложбите на изкуство от хартия са били епизодични и доста камерни. Даниела и нейният съпруг Тодор Тодоров решават да организират нещо по-мащабно. Успехът бил неочаквано голям.




В началото ние обяснявахме какво е това, а хората питаха: боклуци ли са…беше доста весело – разказва Даниела. – Сега вече виждат, че това е изкуство с огромен потенциал, който привлича и много автори, които не са свързани пряко с него. Но чрез езика му изразяват определени идеи и концепции.

Снимка

Тази година СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ е посветен на българското председателство на Съвета на ЕС, поради което беше открит в Националния дворец на културата с мащабна експозиция: Там показваме една по-представителна част от фестивала, с основен фокус България. Какво страната ни е дала на света, какво е сега и какво възнамерява да бъде, какви са нейните цели. И затова експозиция се казва „Минало, настояще, бъдеще”.

В досегашните издания на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ са били представени 35 страни, а тази година се очакват творци от 43 държави. Световната асоциация на авторите, работещи с хартия, ще събере за конгреса си в София през май 250 свои членове. Програмата включва лекции и уъркшопи, а изложби се организират в много от престижните столични галерии до 16 юни. Фестивалът вече имаше едно представяне „в аванс” на 5 април във Финландия, а проявите в други държави ще продължат до месец ноември.

Снимка

Една от амбициозните цели на фестивала и на неговите прояви в чужбина е да представя България и нейното културно наследство на съвременен език, за което вече е натрупан сериозен опит. Самите произведения често са вдъхновени от различни исторически периоди, места и артефакти. В експозициите обикновено присъстват и дигитални продукти – филми и презентации. Те обикновено са на английски език, а сега се подготвят и с японски и португалски субтитри, за да се представят в страни, в които английският не е толкова популярен.

Снимка

Когато нещо е музейно, хората не смеят толкова директно да общуват с него. Докато съвременното изкуство някак си е по-сговорчиво, по-предизвикателно, и така подканя зрителя да влезе в някакви взаимоотношения, буди много въпроси. Всъщност всички тези експозиции обикновено ги придружаваме с лекции и презентации, така че България става голям приятел на изключително много хора, които не са идвали у нас, или даже, колкото и странно да звучи, но дори не са чували за страната ни –
казва Даниела Тодорова.

Снимка

И още факти за фестивала на хартиеното изкуство: Той се организира от фондация „Аматерас”. Един от важните партньори е Столичната община, тъй като ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ е част от културния календар на столицата и от самото му създаване общината е подкрепяща организация. Министерството на външните работи участва в подготовката на проявите зад граница със своите културни институти и посолствата във Финландия, Косово, Япония, Израел, Бразилия. Предвиждат се изложби също в Република Корея, Мароко и Китай. Тази година основен партньор е и Световната асоциация на авторите, работещи с хартия, заедно с редица частни компании и медийни партньори. Бих казала, че фестивалът се радва на обич и разбиране. Разбира се, винаги има неща, които не достигат, но не това е важното. Същественото е, че нещата се случват, че хората са щастливи, и че има една голяма рефлексия навсякъде, каза в заключение Даниела Тодорова. 

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37