Николай Боев: Художествената гимнастика се превърна в мой живот

Запознайте се! Това е Николай Боев. Млад, отворен към новото, амбициозен. Той е само на 29, а вече има натрупани почти 15 години опит като треньор и съдия в толкова нетрадиционния за мъжете спорт– художествена гимнастика.

Снимка

Една щастлива случайност променя целия му живот. Когато е на 12 години, съдбата го среща с треньорката Елена Симеонова, която забелязва невероятните му физически данни и природна гъвкавост и го кани да тренира в нейната група.

Снимка

Николай е завършил Търговско-банковата гимназия в родния си град Бургас, продължава обучението си в Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност история и педагогика, но художествената гимнастика остава за него любов от пръв поглед. За съжаление, в нашата страна този спорт не се практикува от мъже, както примерно в Япония, Франция или Испания. 15-годишният тогава младеж се оказва лишен от възможността да се изявява като състезател в България и поема по единствения логичен за него път: започва треньорска дейност, а на 17 години получава и съдийска правоспособност по художествена гимнастика.

СнимкаПървоначално бях приет по-добре в чужбина, отколкото в България –
разказва Николай Боев за първите стъпки в треньорската професия. – В България бяха малко по-скептично настроени, но с годините успях да се докажа и мисля, че в момента ме приемат като абсолютно конкурентноспособен на всеки един добър треньор, не само в националния отбор, където тренирам състезателки, но и в цяла България.

СнимкаГодините, прекарани в усилени тренировки, дават на Николай отличен старт в избраната професия, а натрупаният опит в боравенето с различни гимнастически уреди му помага да предава своите знания и умения на „неговите” момичета – младите надежди на българската художествена гимнастика. Резултатите не закъсняват. В момента Николай Боев тренира две гимнастички от Националния отбор – Вероника Любчова и Петя Борисова, които за кратко време, само от началото на 2018 година, представиха България повече от достойно на международни турнири в Норвегия, Будапеща, Киев, София.

А прекрасната работа на младия мъж вече е добре позната и в професионалните среди. И това се вижда не само по многобройните предложения за работа, които Николай Боев получава от цял свят, но и от отношението към самия него и неговия труд. Постиженията му са забелязани от личната треньорка на трикратната световна шампионка Яна Кудрявцева – рускинята Елена Карпушенко:

Познавам се с г-жа Карпушенко от доста време, в чужбина сме се засичали няколко пъти и тя многократно е споделяла, че много харесва работата ми, че почеркът ми се забелязва, че стилът ми е разпознаваем. Тя и Кудрявцева участваха на Световната купа в София през 2017 година. По време на изпълнението на моята състезателка Петя Борисова те ѝ ръкопляскаха, лично Яна излезе да я гледа и поздрави и мен, и нея за това, което видя на килима, за високото ниво, което показа Петя като гимнастичка.

СнимкаВъпреки всичко, Николай Боев избира да остане в България, защото смята, че професионалната му реализация трябва да е тук. През 2016 г. открива свой клуб и продължава да работи с малките грации в името на българската художествена гимнастика. Строг ли е единственият в България, а доскоро и в Европа, мъж-треньор по художествена гимнастика? 

Да! Определено смятам себе си за строг треньор. В началото не бях толкова строг, колкото съм в момента, но с годините осъзнах, че е много важно да бъдеш много взискателен в залата, да бъдеш строг, но справедлив. Децата трябва да имат респект от теб, да те уважават, не трябва да се смесват добрите, приятелските отношения, които съществуват между нас, с тренировъчния процес. Защото по време на тренировката ги уча да бъдат професионалисти и да знаят, че от първата до последната минута в залата те трябва да бъдат 100 процента отдадени на това, което правят, за да бъде пълноценна работата им и да има някакво развитие.

Снимка

Николай Боев учи своите възпитанички да бъдат силни и трудолюбиви. Да вярват, че колкото са големи мечтите им, толкова по-големи ще стават и те като хора, ще израстват чисто психически, физически и емоционално. Да бъдат можещи, знаещи и старателни. Да знаят, че всичко се постига с голям труд и много упоритост. И ние сме убедени, че младото поколение „златни момичета“ ще сбъднат голямата мечта на Николай: негова състезателка да участва в Олимпийски игри.

Снимки: личен архив