Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Боев: Художествената гимнастика се превърна в мой живот

БНР Новини

Запознайте се! Това е Николай Боев. Млад, отворен към новото, амбициозен. Той е само на 29, а вече има натрупани почти 15 години опит като треньор и съдия в толкова нетрадиционния за мъжете спорт– художествена гимнастика.



Една щастлива случайност променя целия му живот. Когато е на 12 години, съдбата го среща с треньорката Елена Симеонова, която забелязва невероятните му физически данни и природна гъвкавост и го кани да тренира в нейната група.



Николай е завършил Търговско-банковата гимназия в родния си град Бургас, продължава обучението си в Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност история и педагогика, но художествената гимнастика остава за него любов от пръв поглед. За съжаление, в нашата страна този спорт не се практикува от мъже, както примерно в Япония, Франция или Испания. 15-годишният тогава младеж се оказва лишен от възможността да се изявява като състезател в България и поема по единствения логичен за него път: започва треньорска дейност, а на 17 години получава и съдийска правоспособност по художествена гимнастика.



Първоначално бях приет по-добре в чужбина, отколкото в България –
разказва Николай Боев за първите стъпки в треньорската професия. – В България бяха малко по-скептично настроени, но с годините успях да се докажа и мисля, че в момента ме приемат като абсолютно конкурентноспособен на всеки един добър треньор, не само в националния отбор, където тренирам състезателки, но и в цяла България.

Годините, прекарани в усилени тренировки, дават на Николай отличен старт в избраната професия, а натрупаният опит в боравенето с различни гимнастически уреди му помага да предава своите знания и умения на „неговите” момичета – младите надежди на българската художествена гимнастика. Резултатите не закъсняват. В момента Николай Боев тренира две гимнастички от Националния отбор – Вероника Любчова и Петя Борисова, които за кратко време, само от началото на 2018 година, представиха България повече от достойно на международни турнири в Норвегия, Будапеща, Киев, София.

А прекрасната работа на младия мъж вече е добре позната и в професионалните среди. И това се вижда не само по многобройните предложения за работа, които Николай Боев получава от цял свят, но и от отношението към самия него и неговия труд. Постиженията му са забелязани от личната треньорка на трикратната световна шампионка Яна Кудрявцева – рускинята Елена Карпушенко:

Познавам се с г-жа Карпушенко от доста време, в чужбина сме се засичали няколко пъти и тя многократно е споделяла, че много харесва работата ми, че почеркът ми се забелязва, че стилът ми е разпознаваем. Тя и Кудрявцева участваха на Световната купа в София през 2017 година. По време на изпълнението на моята състезателка Петя Борисова те ѝ ръкопляскаха, лично Яна излезе да я гледа и поздрави и мен, и нея за това, което видя на килима, за високото ниво, което показа Петя като гимнастичка.

Въпреки всичко, Николай Боев избира да остане в България, защото смята, че професионалната му реализация трябва да е тук. През 2016 г. открива свой клуб и продължава да работи с малките грации в името на българската художествена гимнастика. Строг ли е единственият в България, а доскоро и в Европа, мъж-треньор по художествена гимнастика? 

Да! Определено смятам себе си за строг треньор. В началото не бях толкова строг, колкото съм в момента, но с годините осъзнах, че е много важно да бъдеш много взискателен в залата, да бъдеш строг, но справедлив. Децата трябва да имат респект от теб, да те уважават, не трябва да се смесват добрите, приятелските отношения, които съществуват между нас, с тренировъчния процес. Защото по време на тренировката ги уча да бъдат професионалисти и да знаят, че от първата до последната минута в залата те трябва да бъдат 100 процента отдадени на това, което правят, за да бъде пълноценна работата им и да има някакво развитие.



Николай Боев учи своите възпитанички да бъдат силни и трудолюбиви. Да вярват, че колкото са големи мечтите им, толкова по-големи ще стават и те като хора, ще израстват чисто психически, физически и емоционално. Да бъдат можещи, знаещи и старателни. Да знаят, че всичко се постига с голям труд и много упоритост. И ние сме убедени, че младото поколение „златни момичета“ ще сбъднат голямата мечта на Николай: негова състезателка да участва в Олимпийски игри.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03