Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имена от бъдещето на конкурса "Млади виртуози"

Снимка: архив

Международният конкурс „Млади виртуози - 2018” беше открит на 15 април с концерт на Софийската филхармония, диригент Найден Тодоров. Солистка в програмата беше София Мехоношина. Младата кларинетистка току-що е навършила 14 години, а вече е носителка на награди от международни състезания в Русия, Австрия, Италия, Испания, както и на голямата награда „Откритие на конкурса“ от предишното издание на „Млади виртуози“. През 2017 г. тя получи и специалната награда на Софийска филхармония, което и дава възможност да изнесе този концерт с престижния оркестър.
София МехоношинаКонкурсът е създаден през 2004 г. в чест на 100-годишнината от основаването на първата музикално-образователна институция у нас, днес Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Предназначен е за млади изпълнители и композитори. От 2013 г. е част от Европейския съюз на младежките музикални конкурси European Union of Music Competitions for Youth – EMCY. Тази година участниците са от Австрия, Италия, Русия, САЩ, Япония, Южна Корея, България и др. Те ще се състезават в две категории – камерна музика и композиция. Конкурсът за ансамблово музициране ще се проведе в City Mark Art Center. Започва на 16 април, а на 22 април е награждаването и заключителният концерт на лауреатите. 

За пореден път в София ще се съберат млади инструменталисти, които ще определят бъдещето на световната музикална сцена. „Очакваме сериозна конкуренция. Всички тези деца са истински виртуози и вярваме, че ще изберем най-достойните сред тях“ – думи на Милка Митева, основател и артистичен директор на форума. По традиция в журито са поканени авторитетни имена. Камерните формации ще бъдат оценявани от проф. Дора Шварцберг-Романов (Австрия), проф. Леонид Кербел (Белгия/Украйна), проф. Димо Димов (България), проф. Ромен Гариу (Франция), проф. Джулиано Мадзоканте (Италия). Международното жури за специалност композиция ще бъде обявено през октомври, когато ще се проведе и конкурсът за млади композитори. Част от категориите носят имената на някои от най-ярките български музиканти и педагози – проф. Люба Енчева (пиано), проф. Сава Димитров (кларинет), проф. Кирил Карел Стари (валдхорна), проф. д-р Добри Палиев (ударни инструменти), проф. Георги Бадев (цигулка). От 2018 г. състезанието по композиция ще носи името на големия български композитор акад. Марин Големинов.

„Млади виртуози” се организира в партньорство с НМУ „Любомир Пипков“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Наградният фонд е 21 750 лв., осигурява се от Министерството на културата. Във всяка възрастова група се присъждат по три награди. Има и немалко специални отличия.
Състезателните дни, гала концертът и тържествената церемония са със свободен достъп и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05