Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имена от бъдещето на конкурса "Млади виртуози"

Снимка: архив

Международният конкурс „Млади виртуози - 2018” беше открит на 15 април с концерт на Софийската филхармония, диригент Найден Тодоров. Солистка в програмата беше София Мехоношина. Младата кларинетистка току-що е навършила 14 години, а вече е носителка на награди от международни състезания в Русия, Австрия, Италия, Испания, както и на голямата награда „Откритие на конкурса“ от предишното издание на „Млади виртуози“. През 2017 г. тя получи и специалната награда на Софийска филхармония, което и дава възможност да изнесе този концерт с престижния оркестър.
София МехоношинаКонкурсът е създаден през 2004 г. в чест на 100-годишнината от основаването на първата музикално-образователна институция у нас, днес Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Предназначен е за млади изпълнители и композитори. От 2013 г. е част от Европейския съюз на младежките музикални конкурси European Union of Music Competitions for Youth – EMCY. Тази година участниците са от Австрия, Италия, Русия, САЩ, Япония, Южна Корея, България и др. Те ще се състезават в две категории – камерна музика и композиция. Конкурсът за ансамблово музициране ще се проведе в City Mark Art Center. Започва на 16 април, а на 22 април е награждаването и заключителният концерт на лауреатите. 

За пореден път в София ще се съберат млади инструменталисти, които ще определят бъдещето на световната музикална сцена. „Очакваме сериозна конкуренция. Всички тези деца са истински виртуози и вярваме, че ще изберем най-достойните сред тях“ – думи на Милка Митева, основател и артистичен директор на форума. По традиция в журито са поканени авторитетни имена. Камерните формации ще бъдат оценявани от проф. Дора Шварцберг-Романов (Австрия), проф. Леонид Кербел (Белгия/Украйна), проф. Димо Димов (България), проф. Ромен Гариу (Франция), проф. Джулиано Мадзоканте (Италия). Международното жури за специалност композиция ще бъде обявено през октомври, когато ще се проведе и конкурсът за млади композитори. Част от категориите носят имената на някои от най-ярките български музиканти и педагози – проф. Люба Енчева (пиано), проф. Сава Димитров (кларинет), проф. Кирил Карел Стари (валдхорна), проф. д-р Добри Палиев (ударни инструменти), проф. Георги Бадев (цигулка). От 2018 г. състезанието по композиция ще носи името на големия български композитор акад. Марин Големинов.

„Млади виртуози” се организира в партньорство с НМУ „Любомир Пипков“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Наградният фонд е 21 750 лв., осигурява се от Министерството на културата. Във всяка възрастова група се присъждат по три награди. Има и немалко специални отличия.
Състезателните дни, гала концертът и тържествената церемония са със свободен достъп и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15