Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани навлезе в решаваща фаза

БНР Новини
Федерика Могерини призова за участие всички страни от ЕС и Западните Балкани в срещата на 17 май
Снимка: БГНЕС

В доклада си за Западните Балкани ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания. Окончателното решение по въпроса се очаква по-късно тази година, но и сама по себе си препоръката е важна стъпка към осъществяване на амбицията за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Съюзът вече води преговори за членство със Сърбия и Черна гора, а когато започне такива също с Македония и Албания в региона няма да са в процес на присъединяване само две от шестте държави от Западните Балкани – Косово и Босна и Херцеговина.

ЕК обяви препоръката си точно месец преди 17 май, когато в София ще се проведе среща на върха ЕС-Западни Балкани. Върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини настоя, че е много важно в тази среща да участват всички 28 държави от ЕС, както и всички 6 държави от Западните Балкани, а така намекна, че до нейното провеждане трябва да бъдат преодолени предизвикателства и от двете страни в диалога на най-високо равнище. За тези предизвикателства със сигурност ще се говори по време предстоящата в близките дни обиколка на Могерини в държавите от Западните Балкани. Но за преодоляването на част от предизвикателствата, които засягат Западните Балкани, в качеството на ротационен председател на Съвета на ЕС България прояви активност още преди обиколката на Могерини.

Премиерът Борисов обсъди обострилите се напоследък напрежения между Белград и Прищина първо преди десетина дни в Мостар с президента на Сърбия Александър Вучич, а после и в Прищина с президента на Косово Хашим Тачи. Онзи ден по време на работното си посещение в Прищина Борисов препоръча Косово и Сърбия да започнат преговори, тъй като ако не постигнат споразумение, няма да влязат в Европейския съюз. Без всякакви условности Борисов предупреди, че на срещата на върха в София през май Белград и Прищина трябва да декларират пред държавите от ЕС, че ще решат проблемите си. Тачи обеща, че Косово ще продължи да търси решение на проблемите си със Сърбия, а Вучич – че в оставащия месец до срещата в София може много неща да се случат и ще се прави всичко възможно за запазване на мира и стабилността на Балканите. Може да очакваме, че тези уверения ще бъдат конкретизирани от лидерите на двете страни при разговорите им с Могерини в близките дни.

Проблемна страна от гледна точка на интеграцията в ЕС е и Босна и Херцеговина, където политическите напрежения около приемането на нов изборен кодекс може да компрометират европейската перспектива на страната. По време на посещението си в Мостар, а после и по време на визитата в София на председателстващия на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, премиерът Борисов беше уверен, че евроатлантическата перспектива си остава без алтернатива за тази страна.

В месеца до срещата ЕС-Западни Балкани в София остава видим също дали няма да настъпи промяна и в отказа на Испания да участва в нея, ако Косово се третира като държава, която има еднаква европейска перспектива с останалите от Западните Балкани. С тази позиция на Испания са солидарни също Румъния и Кипър. Към момента признаци за промяна в нея няма, но може да се очаква някакъв компромис. Вероятно не случайно и точно в тази връзка председателят на ЕК Жан Клод Юнкер заяви пред Европарламента, че “ако не дадем на Западните Балкани нова надежда за членство в ЕС, рискуваме да възобновим войните от 90-те години“.

Месец преди 17 май под въпрос не е провеждането, а представителността на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Призивът на еврокомисар Могерини за участие на всички страни от ЕС и Западните Балкани беше всъщност призив за пълно съгласие, а такова дори само в ЕС понякога е много трудно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00