Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръбнакът на европейската икономика ще са специалистите на бъдещето с по-добри дигитални умения

БНР Новини

В момента безработицата в ЕС е на рекордно ниско ниво от десет години насам, но все още безработните младежи са много – това обяви европейският комисар по заетостта и социалните въпроси Мариане Тисен по време на неформалната среща на социалните министри от ЕС, която се проведе в София.

Форумът бе част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на дискусията бяха мерки за насърчаване на ученето през целия живот, повишаване на уменията и знанията на работната сила, осигуряване на активна подкрепа за заетост и равни възможности за реализиране на пазара на труда. Акцент бяха и предложенията за насърчаване на интеграцията на хората в неравностойно положение в обществото и на пазара на труда. В програмата на неформалната среща беше включено и посещение на Седмия европейски форум на социалното предприемачество, в който участваха много социални предприятия от България и още 6 европейски държави, които представиха своята продукция и възможности за иновации в тази област.

По данни на ЕВРОСТАТ през февруари средното ниво на безработицата е 7 процента, което е най-ниското равнище от септември 2008 г. Данните доказват, че икономическата криза е вече зад гърба ни, но тя оставя последствия, които все още оказват влияние и затрудняват трудовата реализация на определени групи от хора – заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. И още:

Снимка



В настоящия момент на стабилен икономически растеж трябва да фокусираме усилията си и да работим за подготовката на работната сила на ЕС, съобразно динамичното развитие на технологиите и цифровата икономика в бъдеще. Средствата, които държавите-членки насочват към повишаване на качеството на работната сила и достъпа до образование трябва да се разглеждат не като разход, а като инвестиция. Трябва да предложим на европейските граждани надеждна, перспективна и дългосрочна посока, за да може да задържим доверието им в ЕС. Основен акцент по време на заседанието беше трудовата реализация на по-възрастното поколение. Съсредоточихме се и върху политиките за подкрепа на заетостта, интегрирането на младежите и продължително безработните на пазара на труда. В България в периода 2013 -2017 г. безработицата сред младежите до 25 год. се е понижила от 28 до 13 на сто, което е с близо 15 процента намаление. Благодарение на изпълнението на мерките за заетост на младежи в България, около 100 хил. младежи са започнали първа работа в страната през последните 4 години. Сега фокусът на усилията ни трябва да бъде насочен към представителите на уязвимите групи на пазара на труда и хората в отдалечените региони, които в момента не усещат достатъчно подкрепа.

Според данни от последните проучвания за безработицата в Европа над 3,5 млн. млади хора не намират реализация на трудовия пазар. Внушителен е и броят на трайно безработните европейски граждани – над 8 млн. Икономиката върви нагоре и сега е моментът да не забравяме, че хората трябва да усетят положителната промяна. Не защото така е справедливо, а защото в този процес трябва да се ангажират всички – призова в София еврокомисар Мариане Тисен.

Да осигурим на хората най добрите възможности е ключов приоритет на ЕК. В днешните условия на бързи икономически промени ние трябва да инвестираме в хората, за да успеят да направят прехода от училище към работната позиция, от безработица към заетост и от заетост към по-високо ниво на квалификация. Населението на континента ни застарява, намалява и работната сила. Искаме нашата икономика да е конкурентоспособна на полето на цифровата икономика, за целта хората трябва да актуализират своите умения, за да се адаптират към много по-бързите промени. Основният принцип е развитието през целия живот, затова залагаме на обучението. Въпросът е как най-добре да инвестираме в хората през целия им живот. Трябва да се започне отрано, като инвестираме в качествена грижа за най-младите. Много се радвам, че българското председателство е превърнало в свой приоритет образованието още от ранна детска възраст. Разликата в уменията на хората е основна причина за дългосрочната безработица. Все още 63 млн. европейци не притежават основни цифрови умения. Но, за да повишим нашата конкурентоспособност, вече трябва да инвестираме във високите умения.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00