Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Канете: „Нужни са по-строги мерки за борба с въглеродните емисии

БНР Новини
Снимка: me.government.bg

Българската столица София бе домакин на неформалното заседание на министрите на енергетиката от Европейския съюз. То бе част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС и премина под наслов „Чиста енергия за всички европейци“. В рамките на форума бе разгледан изключително важният пакет досиета, посветени на чистата енергия, който включва директивите за енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете заяви, че след няколко години енергията, произвеждана от ВЕИ, ще бъде достатъчно устойчива и конкурентна на пазара, което ще направи електрическата енергияа много по-евтина. Той допълни, че са нужни по-строги регулации, свързани с вредните емисии, отделяни от въглищните централи. Те ще остават без държавна субсидия ако въглеродните им емисии, надвишават 250 грама на киловатчас. Ядрената енергия е ресурс, който няма проблем да бъде използван от държавите-членки, стига да бъде гарантирана безопасността на гражданите и страните да изпълняват стриктно задълженията си по директивата, свързана със съхраняването и унищожаването на ядрените отпадъци, заяви еврокомисарят.

През ноември пък се очаква да бъде представена европейската стратегия за декарбонизация в съюза до 2050 година.

Снимка: БТАЩо се отнася до предизвикателствата, пред които са изправени Западните Балкани по пътя им към един либерален и диверсифициран енергиен пазар, еврокомисар Канете смята, че най-важният стълб на нашето сътрудничество трябва да бъде укрепената обща правна и институционална рамка, която ще бъде постигната само с продължаване на сближаването между законодателството на Западните Балкани и енергийното законодателство на Съюза. Тези цели няма да могат да бъдат постигнати, без да погледнем въздействието на енергийния преход на национално и регионално ниво. За да се наблюдава напредъкът, който се прави по отношение на енергийния съюз, е нужно създаването на силни структури за управление. С тяхна помощ ще вървим към една по-устойчива и сигурна европейска енергийна система.

По време на дискусията в София министрите обсъдиха и каква да бъде ролята оттук нататък на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. Решението дали тя да запази своите компетенции, или да получи нови, трябва да бъде взето до края на юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25