Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробница на 1700 години откриха археолози по трасето на автомагистрала „Струма“

Снимка: БГНЕС

Над 1500 уникални предмета откриха археолози при разкопките по трасето,на което ще се строи нов участък от магистрала “Струма”. Работата на археолозите от БАН трябва да приключи през юли, за да започне изграждането на отсечката от Благоевград до Крупник. Там е разкрито голямо селище от римската императорска епоха. В него се проучват 12 големи сгради от периода III до VI в. сл. Хр. Сред най-ценните находки са 1000 монети – бронзови, няколко сребърни и една позлатена. Открита е и непокътната от 1700 години гробница. Ценните предмети в нея са стъклена чаша и бутилка с орнаменти. Има и парче от плат, с който е било покрито тялото, положено там. Археолози предполагат, че може би са открили останки от селището Скаптопара, от което води началото си днешния Благоевград. За него се знае, че е тракийски град,  построен до топлите извори по р. Струма. За да са сигурни в това обаче, експертите трябва да намерят и каменни надписи, с които са обозначавали очертанията на градовете по това време. При разкопки на друг терен, където предстои да премине автомагистралата, са открити останки от древни градове, накити от бронз и благородни метали, керамика, военни атрибути. Между селата Дрен и Делян екипът се е натъкнал на обект от ранножелязната епоха, датиран около IX-VIII в. пр. Христа. Проучени са близо 100 гроба, в които има накити, копия, ножове, конски амуниции. В отсечката от Дупница до Благоевград археолозите са намерили и останки от уникално за Европа селище от ранния неолит, съществувало през VIII хилядолетие пр. Хр. На дълбочина от 3м. са открити най-старото седефено копче и игла, сечива, тежест за тъкачен стан и др. находки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15