Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България домашното насилие е подценяван проблем, изместен от идеологически противопоставяния

БНР Новини
Снимка: БТА

Дали Истанбулската конвенция ще се превърне в първият документ, чието ратифициране от всички държави – членки на ЕС автоматично ще доведе до правно признаване на понятието "полова идентичност“ и има ли възможност да се преразгледа конвенцията, така че да се изключи джендър идеологията от нея? – това бе основният въпрос, с който представители на граждански сдружения посрещнаха Вера Йоурова – еврокомисар за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете, при посещението й в София. Запитвания от този характер и опасения, че чрез Истанбулската конвенция се прокарва идеология, която насърчава еднополовите бракове и утвърждава съществуването на „трети пол“ отложиха за неопределено време разглеждането на документа в Народното събрание. Въпреки възмутителните примери за насилие над жени, разгласявани в подробности от българските медии, в обществото ни има насаден страх и недоверие към общоевропейския документ за защита от домашно насилие.

Темата за половата дискриминация и преодоляването на предразсъдъците и стереотипите се възприема като едно от най-големите предизвикателства в съвременния свят, защото засяга хиляди житейски съдби, а се отразява пряко и върху икономическия статус на обществото ни. В светлината на това разбиране в София се състоя среща-дискусия между широк кръг представители на граждански организации с еврокомисар Вера Йоурова. Когато започнаха дебатите в България върху Истанбулската конвенция, аз исках бързо да се върна в София, за да изслушам и да разбера къде е недоразумението, което кара тези хора да имат толкова критичен подход към конвенцията“ – каза Вера Йоурова.

На практика това е законодателство, което цели да помогне на жените и децата, заплашени от насилие. Правосъдие, потребителски въпроси, равенство между половете и защитата на личните данни са фундаментални права. Борбата с домашното насилие е важна част от моята работа, защото трябва да работим на всички фронтове. Трябва да обърнем внимание на статистиката, която показва, че в Европа една от три жени на възраст от осем до петдесет години се е сблъсквала с насилието. Нещата през годините не са се променили много. Трябва да се борим с това, защото то е резултат от вредни стереотипи на мисленето. Винаги когато разговарям с мъжете, аз съм щастлива като виждам подкрепа. Много от тях споделят общото виждане, че жертва на насилие могат да станат техните дъщери. Аз съм юрист по професия и боравя с написаното в закона. Чудя се каква идеология може да има в нашите усилия за премахване на насилието срещу по-слабите – жените и децата, които стават жертва на посегателство в семейството. Каква идеология има в нашите усилия да елиминираме от Европа ужасяващи явления като насилствената стерилизация, принудителните аборти, традиционни форми на агресия като заплахи, обиди, удари и побой? Разбира се, всеки национален парламент трябва да избере дали да приеме Истанбулската конвенция или не. Ако не ратифицира нея, то трябва да се реши какви други мерки, законодателни или не, да предприеме, така че да осигури надеждна защита на жените и децата чрез механизмите на държавата.

Сред представителите на граждански организации, които участваха в срещата с комисар Вера Йоурова, беше Станимира Хаджимитова, която повече от 20 години ръководи фондация „Джендър проект в България“. По думите й има проблем не толкова с Истанбулската конвенция, а с този термин, който много от нейните колеги наричат „джендър идеология“. И още от Станимира Хаджимитова:




Моята организация нямаше през годините никакъв проблем с термина джендър, защото работим с официалните политики на ЕС, ООН и на България. Винаги могат да се появят някакви хора, които си създават своя идеология и тълкуват по свой начин един или друг документ. Това обаче не е политиката на ЕС. Апелът ми е, всички ние да намерим начин да обясним на хората, че gender equality означава равнопоставеност на жените и мъжете и нищо повече. Става дума за всичко, което касае правата на момичетата да се занимават с професии, които не са ограничени до сферата на обслужването, че и те могат да бъдат в сферата на високите технологии. Това трябва да насърчаваме, за да могат и жените да имат добри доходи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00