Германският бизнес се оплаква от недостига на квалифицирани кадри в България

Митко Василев
Снимка: ГБИТК

Както всяка година от 2005-а насам, Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) проведе анкета сред членовете си за бизнес средата в България. Такова запитване се провежда едновременно в 15 страни на Централна и Източна Европа. В ГБИТК членуват 108 фирми, предимно малки и средни предприятия.

Повече от половината от участващите фирми (53 на сто) смятат икономическата обстановка в България за задоволителна. 44 процента очакват подобрение на икономиката в страната до края на годината. Почти две трети (63 на сто) се надяват на подобрение на икономическите си резултати, най-вече от износ и предвиждат да увеличат инвестициите си през 2018 г. Стойността на германските инвестиции у нас за 2017 г. е 130,7 млн. евро по данни на БНБ.

Като основно предизвикателство се посочва недостигът на квалифицирани кадри. Почти половината от немските фирми в България са готови да наемат нови служители, но няма такива, защото и тази година страната ни заема последното място по качество на университетското образование. Инвеститорите виждат решение на въпроса в завръщането на български специалисти от чужбина, в наемането на работна ръка от други държави и в инвестиране в образованието. Известно подобрение се наблюдава само при професионалното образование.

Не по-малко важен проблем за германските предприемачи е фактът, че България се намира и в дъното на класацията за Централна и Източна Европа относно борбата с корупцията. Липсата на прозрачност при обществените поръчки също се изтъква като отрицателен факт. Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев се спира и на други пречки пред дейността на немските фирми в България:

Правната сигурност – ние сме под средното равнище и тук оценките са най-критични. По отношение борбата с корупцията и престъпността, тук има най-голямо недоволство. Много недоволни – 44 процента и само 6 на сто доволни. Прозрачността на обществените поръчки – ние сме на предпоследно място преди Словакия, посочи Василев.

72 на сто от участвалите в анкетата изразяват недоволство от напредъка в борбата с корупцията и престъпността. Лоша е оценката и за състоянието на инфраструктурата. Съвсем малко е нараснало доверието в работата на обществената администрация. Съществуват и някои положителни тенденции: малко над средното за Централна и Източна Европа е удовлетвореността от политическата и социалната стабилност. Сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа България заема и тази година едно от първите места по отношение на данъчната тежест и цената на работната сила.

За българското председателство на Съвета на ЕС мненията на анкетираните се разделят на две. 44 на сто го смятат за катализатор и също толкова изразяват съмнение.

Още от рубриката

Инфлацията се ускорява, икономиката се забавя

След повече от две години дефлация, сега България се сблъсква с толкова очакваната от някои здравословна инфлация. Само че тя е толкова висока, че въобще не става дума за положителни ефекти от поскъпването на цените, а за заплаха за..

публикувано на 20.08.18 в 10:49

По-кратката работна седмица гарантира по-висока ефективност на труда

Съкращаването на   работната седмица и автоматизирането на производството може да помогне за оптимизацията на пазара на труда. Това се посочва доклад на консултантската компания Colliers International, който се отнася до пазара на труда в шест държави от..

публикувано на 19.08.18 в 08:00

Българският износ с все по-висока добавена стойност

Според анализ на Българската стопанска камара (БСК) за външната търговия през 2017 г., направен въз основа на данни на Международния търговски център в Женева, събрани от около 233 държави, през последните години българският износ на стоки с..

публикувано на 13.08.18 в 09:17