Германският бизнес се оплаква от недостига на квалифицирани кадри в България

Митко Василев
Снимка: ГБИТК

Както всяка година от 2005-а насам, Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) проведе анкета сред членовете си за бизнес средата в България. Такова запитване се провежда едновременно в 15 страни на Централна и Източна Европа. В ГБИТК членуват 108 фирми, предимно малки и средни предприятия.

Повече от половината от участващите фирми (53 на сто) смятат икономическата обстановка в България за задоволителна. 44 процента очакват подобрение на икономиката в страната до края на годината. Почти две трети (63 на сто) се надяват на подобрение на икономическите си резултати, най-вече от износ и предвиждат да увеличат инвестициите си през 2018 г. Стойността на германските инвестиции у нас за 2017 г. е 130,7 млн. евро по данни на БНБ.

Като основно предизвикателство се посочва недостигът на квалифицирани кадри. Почти половината от немските фирми в България са готови да наемат нови служители, но няма такива, защото и тази година страната ни заема последното място по качество на университетското образование. Инвеститорите виждат решение на въпроса в завръщането на български специалисти от чужбина, в наемането на работна ръка от други държави и в инвестиране в образованието. Известно подобрение се наблюдава само при професионалното образование.

Не по-малко важен проблем за германските предприемачи е фактът, че България се намира и в дъното на класацията за Централна и Източна Европа относно борбата с корупцията. Липсата на прозрачност при обществените поръчки също се изтъква като отрицателен факт. Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев се спира и на други пречки пред дейността на немските фирми в България:

Правната сигурност – ние сме под средното равнище и тук оценките са най-критични. По отношение борбата с корупцията и престъпността, тук има най-голямо недоволство. Много недоволни – 44 процента и само 6 на сто доволни. Прозрачността на обществените поръчки – ние сме на предпоследно място преди Словакия, посочи Василев.

72 на сто от участвалите в анкетата изразяват недоволство от напредъка в борбата с корупцията и престъпността. Лоша е оценката и за състоянието на инфраструктурата. Съвсем малко е нараснало доверието в работата на обществената администрация. Съществуват и някои положителни тенденции: малко над средното за Централна и Източна Европа е удовлетвореността от политическата и социалната стабилност. Сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа България заема и тази година едно от първите места по отношение на данъчната тежест и цената на работната сила.

За българското председателство на Съвета на ЕС мненията на анкетираните се разделят на две. 44 на сто го смятат за катализатор и също толкова изразяват съмнение.

Още от рубриката
Снимка: БГНЕС

1.9 млрд. евро за пътища през 2019 г.

Пътищата в България са голям проблем и за населението, и за властите. Те просто са много далеч от съвременната представа за пътища и автомагистрали, а в България паркът от автомобили надхвърля 2.7 млн. при население под 7 млн. души. Според..

публикувано на 07.01.19 в 11:36

Бюджет 2019 – София не само „Расте, но не старее“, а и богатее

Девизът на българската столица София е „Расте, но не старее“. Ако погледнем планирания за 2019 година бюджет на общината, спокойно бихме допълнили този девиз с това, че не само, че расте и не старее, а и богатее. Кметът на София Йорданка..

публикувано на 02.01.19 в 11:44

Икономическата 2018 година

Краят на годината е повод да направим анализ на изминалите 12 месеца и ако равносметката на собственото ни благополучие или разочарование може да бъде субективна, не така стоят нещата в икономиката. Там се борави с факти и конкретни числа...

публикувано на 27.12.18 в 08:00