Германският бизнес се оплаква от недостига на квалифицирани кадри в България

Митко Василев
Снимка: ГБИТК

Както всяка година от 2005-а насам, Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) проведе анкета сред членовете си за бизнес средата в България. Такова запитване се провежда едновременно в 15 страни на Централна и Източна Европа. В ГБИТК членуват 108 фирми, предимно малки и средни предприятия.

Повече от половината от участващите фирми (53 на сто) смятат икономическата обстановка в България за задоволителна. 44 процента очакват подобрение на икономиката в страната до края на годината. Почти две трети (63 на сто) се надяват на подобрение на икономическите си резултати, най-вече от износ и предвиждат да увеличат инвестициите си през 2018 г. Стойността на германските инвестиции у нас за 2017 г. е 130,7 млн. евро по данни на БНБ.

Като основно предизвикателство се посочва недостигът на квалифицирани кадри. Почти половината от немските фирми в България са готови да наемат нови служители, но няма такива, защото и тази година страната ни заема последното място по качество на университетското образование. Инвеститорите виждат решение на въпроса в завръщането на български специалисти от чужбина, в наемането на работна ръка от други държави и в инвестиране в образованието. Известно подобрение се наблюдава само при професионалното образование.

Не по-малко важен проблем за германските предприемачи е фактът, че България се намира и в дъното на класацията за Централна и Източна Европа относно борбата с корупцията. Липсата на прозрачност при обществените поръчки също се изтъква като отрицателен факт. Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев се спира и на други пречки пред дейността на немските фирми в България:

Правната сигурност – ние сме под средното равнище и тук оценките са най-критични. По отношение борбата с корупцията и престъпността, тук има най-голямо недоволство. Много недоволни – 44 процента и само 6 на сто доволни. Прозрачността на обществените поръчки – ние сме на предпоследно място преди Словакия, посочи Василев.

72 на сто от участвалите в анкетата изразяват недоволство от напредъка в борбата с корупцията и престъпността. Лоша е оценката и за състоянието на инфраструктурата. Съвсем малко е нараснало доверието в работата на обществената администрация. Съществуват и някои положителни тенденции: малко над средното за Централна и Източна Европа е удовлетвореността от политическата и социалната стабилност. Сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа България заема и тази година едно от първите места по отношение на данъчната тежест и цената на работната сила.

За българското председателство на Съвета на ЕС мненията на анкетираните се разделят на две. 44 на сто го смятат за катализатор и също толкова изразяват съмнение.

Още от рубриката

Чавдар Чотов – майсторът на ЗА бавни колела

Помните ли историята за Малкия принц, който разбира от лисицата какво означава да се свържеш с някого. За мене сега ти си само едно момченце, което прилича досущ на сто хиляди други. И не си ми потребен. А и аз също тъй не съм ти потребна. Но ако..

публикувано на 15.10.18 в 12:05

„Търговската марка“ България струва 54 млрд. долара

Зaпитвaли ли cтe ce ĸoлĸo cтpyвa eднa дъpжaвa? Ha тoзи въпpoc oтгoвop дaвaт oт британската компания Вrаnd Fіnаnсе. Te зa пopeднa гoдинa пoдpeждaт в ĸлacaция дъpжaвитe ĸaтo тъpгoвcĸи мapĸи и пyблиĸyвaт cпиcъĸ нa тяxнaтa цeнa. К ритериите..

публикувано на 12.10.18 в 11:57

Таванът на пенсиите се покачва, но не отпада

След като доскоро предвиждаше от догодина таванът за новоотпуснатите пенсии да бъде отменен, неочаквано в края на миналата седмица правителството обяви, че вместо това, таван ще продължи да има и за старите, и за новите пенсии, но повишен от 1 юли..

публикувано на 08.10.18 в 11:10