Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският бизнес се оплаква от недостига на квалифицирани кадри в България

Митко Василев
Снимка: ГБИТК

Както всяка година от 2005-а насам, Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) проведе анкета сред членовете си за бизнес средата в България. Такова запитване се провежда едновременно в 15 страни на Централна и Източна Европа. В ГБИТК членуват 108 фирми, предимно малки и средни предприятия.

Повече от половината от участващите фирми (53 на сто) смятат икономическата обстановка в България за задоволителна. 44 процента очакват подобрение на икономиката в страната до края на годината. Почти две трети (63 на сто) се надяват на подобрение на икономическите си резултати, най-вече от износ и предвиждат да увеличат инвестициите си през 2018 г. Стойността на германските инвестиции у нас за 2017 г. е 130,7 млн. евро по данни на БНБ.

Като основно предизвикателство се посочва недостигът на квалифицирани кадри. Почти половината от немските фирми в България са готови да наемат нови служители, но няма такива, защото и тази година страната ни заема последното място по качество на университетското образование. Инвеститорите виждат решение на въпроса в завръщането на български специалисти от чужбина, в наемането на работна ръка от други държави и в инвестиране в образованието. Известно подобрение се наблюдава само при професионалното образование.

Не по-малко важен проблем за германските предприемачи е фактът, че България се намира и в дъното на класацията за Централна и Източна Европа относно борбата с корупцията. Липсата на прозрачност при обществените поръчки също се изтъква като отрицателен факт. Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев се спира и на други пречки пред дейността на немските фирми в България:

Правната сигурност – ние сме под средното равнище и тук оценките са най-критични. По отношение борбата с корупцията и престъпността, тук има най-голямо недоволство. Много недоволни – 44 процента и само 6 на сто доволни. Прозрачността на обществените поръчки – ние сме на предпоследно място преди Словакия, посочи Василев.

72 на сто от участвалите в анкетата изразяват недоволство от напредъка в борбата с корупцията и престъпността. Лоша е оценката и за състоянието на инфраструктурата. Съвсем малко е нараснало доверието в работата на обществената администрация. Съществуват и някои положителни тенденции: малко над средното за Централна и Източна Европа е удовлетвореността от политическата и социалната стабилност. Сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа България заема и тази година едно от първите места по отношение на данъчната тежест и цената на работната сила.

За българското председателство на Съвета на ЕС мненията на анкетираните се разделят на две. 44 на сто го смятат за катализатор и също толкова изразяват съмнение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16