Експерт предупреждава за изоставане в модернизацията на армията

Снимка: eu2018bg.bg

За разлика от значителните разногласия между страните – членки на ЕС, по редица общи политики, в сферата на сигурността не се открояват драстични различия във вижданията. Това пролича и на неформалната среща на министрите на отбраната в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе в края на миналата седмица. Разговорите бяха подготовка на срещата на министрите на външните работи и на отбраната през юни, където вече ще бъдат взети решения за бъдещата европейска сигурност и отбрана. Какво е мястото на България в общата европейска отбрана? И какво можем да предложим на съюза?

Според експерта по сигурността Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, не бива да се подценява участието на България в общата европейска отбрана. Същевременно, обаче, той вижда и слабости, като една от тях е, че инвестициите ни в отбраната са на много ниско ниво. Проектите за модернизация в армията буксуват и отбранителните способности на страната ни постоянно намаляват, посочи Божилов в интервю за БНР. По думите му, ако България не навакса изоставането си, може да се окаже, че не е в състояние да изпълнява съвместни действия и операции с партньорите си. Затова от ключово значение е българите да бъдат убедени, че модернизацията на българската армия е необходимост, а не губене на средства, които биха могли да се инвестират по-добре в здравеопазване или в други социални сфери, смята Йордан Божилов.

Наскоро публикуваната финансова рамка на ЕС за отбрана през следващия седемгодишен период след 2021 г. сочи, че евросъюзът не си поставя за цел създаване на обща европейска армия. В този смисъл основният ангажимент ще бъде за изграждане на национални армии и национални въоръжени сили, коментира Божилов, като допълни, че това се отнася и за България. България не трябва в никакъв случай да създава в своите партньори усещането, че би могла да заеме някаква друга от общата позиция. Посланията, които излъчваме към нашите европейски и американски партньори, трябва да бъдат много ясни: България е член на НАТО и на ЕС и само тези две организации, базирани на споделени интереси и ценности, остават приоритет за страната, подчерта Йордан Божилов.

Още от рубриката

Социалистите искат за трети път тази година вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Вчера, 15 октомври, левицата внесе трето за 2018г. искане за вот на недоверие към правителството. Първото бе предявено в началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари заради обвинения в корупция, но не мина. Вот за недоверие..

публикувано на 16.10.18 в 10:58

Започна окончателно съгласуване на новия Закон за вероизповеданията между политици и духовници

В четвъртък парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията. Идеята на депутатите е в бъдещия нов Закон за вероизповеданията да бъдат защитени традиционните такива и да се елиминират възможностите за радикализация на..

публикувано на 12.10.18 в 13:05

Западните Балкани отново в европейския дневен ред с конференция в София

Сега е в ръцете на политическия елит в Скопие да довърши договора от Преспа – това заяви Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи на България, при откриването на конференцията „Трансформиране на региона на Западните..

публикувано на 08.10.18 в 11:01