Експерт предупреждава за изоставане в модернизацията на армията

Снимка: eu2018bg.bg

За разлика от значителните разногласия между страните – членки на ЕС, по редица общи политики, в сферата на сигурността не се открояват драстични различия във вижданията. Това пролича и на неформалната среща на министрите на отбраната в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе в края на миналата седмица. Разговорите бяха подготовка на срещата на министрите на външните работи и на отбраната през юни, където вече ще бъдат взети решения за бъдещата европейска сигурност и отбрана. Какво е мястото на България в общата европейска отбрана? И какво можем да предложим на съюза?

Според експерта по сигурността Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, не бива да се подценява участието на България в общата европейска отбрана. Същевременно, обаче, той вижда и слабости, като една от тях е, че инвестициите ни в отбраната са на много ниско ниво. Проектите за модернизация в армията буксуват и отбранителните способности на страната ни постоянно намаляват, посочи Божилов в интервю за БНР. По думите му, ако България не навакса изоставането си, може да се окаже, че не е в състояние да изпълнява съвместни действия и операции с партньорите си. Затова от ключово значение е българите да бъдат убедени, че модернизацията на българската армия е необходимост, а не губене на средства, които биха могли да се инвестират по-добре в здравеопазване или в други социални сфери, смята Йордан Божилов.

Наскоро публикуваната финансова рамка на ЕС за отбрана през следващия седемгодишен период след 2021 г. сочи, че евросъюзът не си поставя за цел създаване на обща европейска армия. В този смисъл основният ангажимент ще бъде за изграждане на национални армии и национални въоръжени сили, коментира Божилов, като допълни, че това се отнася и за България. България не трябва в никакъв случай да създава в своите партньори усещането, че би могла да заеме някаква друга от общата позиция. Посланията, които излъчваме към нашите европейски и американски партньори, трябва да бъдат много ясни: България е член на НАТО и на ЕС и само тези две организации, базирани на споделени интереси и ценности, остават приоритет за страната, подчерта Йордан Божилов.

Още от рубриката
Снимки: БГНЕС и lockheedmartin.com

Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множат

Правителството на Бойко Борисов предложи на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70, при това като допусне възможността бъдещият договор „да се отклони“ от предварителните изисквания, на..

публикувано на 11.01.19 в 11:00

Управляващи и опозиция се мобилизират за предстоящите избори

ГЕРБ и БСП започват активна подготовка за изборите още този месец, пише в. Дневник. На национална среща, свикана за 20 януари в София, централното ръководство на ГЕРБ ще даде на местните структури инструкции за провеждане на изборите за депутати..

публикувано на 10.01.19 в 12:25
Снимки: БГНЕС

Новогодишните обръщения на политиците – по-натоварени с предизборни очаквания, отколкото с поздравления

Новогодишните обръщения на политиците в България обикновено са натоварени с послания, които да вдъхнат на гражданите положителни нагласи. Този път обаче те бяха някак различни. Президентът Румен Радев наблегна на негативните страни от..

публикувано на 04.01.19 в 10:29