Експерт предупреждава за изоставане в модернизацията на армията

Снимка: eu2018bg.bg

За разлика от значителните разногласия между страните – членки на ЕС, по редица общи политики, в сферата на сигурността не се открояват драстични различия във вижданията. Това пролича и на неформалната среща на министрите на отбраната в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе в края на миналата седмица. Разговорите бяха подготовка на срещата на министрите на външните работи и на отбраната през юни, където вече ще бъдат взети решения за бъдещата европейска сигурност и отбрана. Какво е мястото на България в общата европейска отбрана? И какво можем да предложим на съюза?

Според експерта по сигурността Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, не бива да се подценява участието на България в общата европейска отбрана. Същевременно, обаче, той вижда и слабости, като една от тях е, че инвестициите ни в отбраната са на много ниско ниво. Проектите за модернизация в армията буксуват и отбранителните способности на страната ни постоянно намаляват, посочи Божилов в интервю за БНР. По думите му, ако България не навакса изоставането си, може да се окаже, че не е в състояние да изпълнява съвместни действия и операции с партньорите си. Затова от ключово значение е българите да бъдат убедени, че модернизацията на българската армия е необходимост, а не губене на средства, които биха могли да се инвестират по-добре в здравеопазване или в други социални сфери, смята Йордан Божилов.

Наскоро публикуваната финансова рамка на ЕС за отбрана през следващия седемгодишен период след 2021 г. сочи, че евросъюзът не си поставя за цел създаване на обща европейска армия. В този смисъл основният ангажимент ще бъде за изграждане на национални армии и национални въоръжени сили, коментира Божилов, като допълни, че това се отнася и за България. България не трябва в никакъв случай да създава в своите партньори усещането, че би могла да заеме някаква друга от общата позиция. Посланията, които излъчваме към нашите европейски и американски партньори, трябва да бъдат много ясни: България е член на НАТО и на ЕС и само тези две организации, базирани на споделени интереси и ценности, остават приоритет за страната, подчерта Йордан Божилов.

Още от рубриката

Визитата на президента Радев в Русия и „пълноформатните“ отношения, които се очакват след нея

В първите дни на седмицата – 21 и 22 май, президентът Румен Радев посети Русия. Още в предварителните анонси се подчертаваше, че визитата слага край на десетгодишна пауза в двустранния диалог на най-високо равнище. След срещата с българския..

публикувано на 23.05.18 в 11:39

ЕС отново се отваря за Западните Балкани, но с предпазлив оптимизъм

15 години след Солунската среща на ЕС с държавите от Западните Балкани, вчера в София с проведе друга в същия формат. Още от миналата година събитието се очакваше от едни с големи надежди, а от други със скептицизъм заради участието на Косово,..

публикувано на 18.05.18 в 11:48

Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е стимул за страните да решат дългогодишни проблеми помежду си

Социално-икономическите неравенства в страните от Западните Балкани са проблем, който трябва да бъде решен, не само заради надеждите им за присъединяване към ЕС, но и заради самите граждани. Около това мнение се обединиха участниците в..

публикувано на 18.05.18 в 10:58