Експерт предупреждава за изоставане в модернизацията на армията

Снимка: eu2018bg.bg

За разлика от значителните разногласия между страните – членки на ЕС, по редица общи политики, в сферата на сигурността не се открояват драстични различия във вижданията. Това пролича и на неформалната среща на министрите на отбраната в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе в края на миналата седмица. Разговорите бяха подготовка на срещата на министрите на външните работи и на отбраната през юни, където вече ще бъдат взети решения за бъдещата европейска сигурност и отбрана. Какво е мястото на България в общата европейска отбрана? И какво можем да предложим на съюза?

Според експерта по сигурността Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, не бива да се подценява участието на България в общата европейска отбрана. Същевременно, обаче, той вижда и слабости, като една от тях е, че инвестициите ни в отбраната са на много ниско ниво. Проектите за модернизация в армията буксуват и отбранителните способности на страната ни постоянно намаляват, посочи Божилов в интервю за БНР. По думите му, ако България не навакса изоставането си, може да се окаже, че не е в състояние да изпълнява съвместни действия и операции с партньорите си. Затова от ключово значение е българите да бъдат убедени, че модернизацията на българската армия е необходимост, а не губене на средства, които биха могли да се инвестират по-добре в здравеопазване или в други социални сфери, смята Йордан Божилов.

Наскоро публикуваната финансова рамка на ЕС за отбрана през следващия седемгодишен период след 2021 г. сочи, че евросъюзът не си поставя за цел създаване на обща европейска армия. В този смисъл основният ангажимент ще бъде за изграждане на национални армии и национални въоръжени сили, коментира Божилов, като допълни, че това се отнася и за България. България не трябва в никакъв случай да създава в своите партньори усещането, че би могла да заеме някаква друга от общата позиция. Посланията, които излъчваме към нашите европейски и американски партньори, трябва да бъдат много ясни: България е член на НАТО и на ЕС и само тези две организации, базирани на споделени интереси и ценности, остават приоритет за страната, подчерта Йордан Божилов.

Още от рубриката

Специалните служби в региона работят активно за набиране информация от България

Тази седмица стана публичен годишният доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2017 г. На преден план повечето медии извеждат констатацията, че специалните служби на различни държави от региона продължават активно да..

публикувано на 26.07.18 в 09:55

България тръгва по пътя на еврото

Финансовите министри на страните от Еврогрупата дадоха зелена светлина за влизането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз и определиха кога и как това да стане. Това решение идва в отговор на желанието на София да приеме еврото, което..

публикувано на 16.07.18 в 10:34

Позицията на София в НАТО за увеличаване на военните бюджети – очаквано сдържана

Приключилата вчера в Брюксел среща на върха на НАТО ще се запомни със силни вълнения около предложеното от американския президент Доналд Тръмп увеличаване на национални средства за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. В НАТО темата беше чувствителна..

публикувано на 13.07.18 в 12:26