Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт предупреждава за изоставане в модернизацията на армията

БНР Новини
Снимка: eu2018bg.bg

За разлика от значителните разногласия между страните – членки на ЕС, по редица общи политики, в сферата на сигурността не се открояват драстични различия във вижданията. Това пролича и на неформалната среща на министрите на отбраната в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе в края на миналата седмица. Разговорите бяха подготовка на срещата на министрите на външните работи и на отбраната през юни, където вече ще бъдат взети решения за бъдещата европейска сигурност и отбрана. Какво е мястото на България в общата европейска отбрана? И какво можем да предложим на съюза?

Според експерта по сигурността Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, не бива да се подценява участието на България в общата европейска отбрана. Същевременно, обаче, той вижда и слабости, като една от тях е, че инвестициите ни в отбраната са на много ниско ниво. Проектите за модернизация в армията буксуват и отбранителните способности на страната ни постоянно намаляват, посочи Божилов в интервю за БНР. По думите му, ако България не навакса изоставането си, може да се окаже, че не е в състояние да изпълнява съвместни действия и операции с партньорите си. Затова от ключово значение е българите да бъдат убедени, че модернизацията на българската армия е необходимост, а не губене на средства, които биха могли да се инвестират по-добре в здравеопазване или в други социални сфери, смята Йордан Божилов.

Наскоро публикуваната финансова рамка на ЕС за отбрана през следващия седемгодишен период след 2021 г. сочи, че евросъюзът не си поставя за цел създаване на обща европейска армия. В този смисъл основният ангажимент ще бъде за изграждане на национални армии и национални въоръжени сили, коментира Божилов, като допълни, че това се отнася и за България. България не трябва в никакъв случай да създава в своите партньори усещането, че би могла да заеме някаква друга от общата позиция. Посланията, които излъчваме към нашите европейски и американски партньори, трябва да бъдат много ясни: България е член на НАТО и на ЕС и само тези две организации, базирани на споделени интереси и ценности, остават приоритет за страната, подчерта Йордан Божилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30