Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България през очите на млади европейци, живеещи тук

БНР Новини

Европейската доброволческа служба (ЕДС), заедно с „Фондация 42“, организират социални мероприятия за чужденци, живеещи и работещи в България. Идеята е да се създаде среда, в която те могат да общуват с други чужденци, които живеят тук и същевременно да се срещат и с българи. Такова събитие е и Survival BG ("Оцеляване в БГ"), чиито организатори са сърбинът Данило Далович и испанката Алба Мартос-Роса.

Те споделиха за Радио България мислите и чувствата си за живота и хората тук.

Алба и Данило
Първото нещо, което е привлякло вниманието на Алба, е българският език, който никога преди не била чувала. Идвайки в България тя осъзнава, че хората са външно по-резервирани от испанците. Алба намира за особено забележително българското чувството за хумор. Хората в България са по-спокойни в сравнение с родната му Сърбия, коментира Данило. За да се адаптира тук, Алба разчита изключително на помощ от приятели, които живеят отдавна в София, а Данило казва: Започнах да уча български. Когато живеете в чужда страна, за да улесните живота си е много важно да знаете езика. И така – стъпка по стъпка изграждате своя собствена среда и е много по-лесно да опознаете града, хората, езика... всичко.

Данило идва от малък град в Сърбия, така че на въпроса какво му харесва най-много в България, първото нещо, за което се сеща, е красивата ни столица:София е наистина красива, старият град не е напълно разрушен и има твърде много археологически останки. А страната ви има и чудни планини. Така че, ако иска,човек винаги може да намери нещо, което да направи. Също така ми харесва, че София ни дава възможност да отидем на различни събития кино, театър, спорт или само на разходка, обяснява младият мъж.

За испанката Алба студените зими са предизвикателство, така че на всеки новодошъл препоръчва да си купува топли дрехи. Интересниса разсъжденията й за това с какво България е специална за нея:

Аз идвам от Западна Европа и ние сме много егоцентрични, когато става въпрос за историята. Така е... Учих история в колежа, но не знам много за тази част от Европа и нейната история. Така че тук имам възможност да науча историята не само на страната, но и на Балканите.

Двамата младежи не са решили дали искат да останат тук, когато проектът им свърши, но Алба казва, че непременно ще отнесе със себе си кашон, пълен с буркани от любимата лютеница.

СнимкаЛорена също като Данило е от съседна на България страна – от Трансилвания в Румъния и живее в България от около година и половина. Тя обича хората, пътуванията и да опознава нови култури. На 22 годинирешава, че животът й е скучен и идва в България по програма, базирана на доброволци. Първите неща, които я изненадват, са загадъчната ни азбука и хората. Впечатлена е от младите хора и намира циничните им шеги за завладяващо интересни. А най-незабравимите моменти за нея са пътешествията на автостоп с приятели: Никога преди това в живота си не съм пътувала на автостоп. В региона, в който живея в Румъния, непременно трябва да платите нещо на шофьора.В България на автостоп сме пътували до Варна, Разлог, Банско. Беше прекрасно преживяване за мен и всички истории, които чух в автомобилите, бяха незабравими.

СнимкаЯн Уейър също е още един от участниците в "Оцеляване в БГ". Той е от германския град Хамбург и живее в България от около 2 години. Ян, който работи като консултант за различни компании, се озовава случайно у нас, но с времето решава да остане. Според него българите са много гостоприемни хора. Неочаквано за Ян се оказва откритието, че страната ни има богата култура и история. Кулинарните традиции също са близки. Например германците обичат салата, която е много подобна на шопската и алкохолна напитка като българската ракия. За разлика от сънародниците му обаче, българите са по-живи хора и това много му харесва.

Преди съм живял в Съединените щати и Великобритания и сега съм тук. Освен ако не сте в малко селце в провинцията, като цяло София е много международно място, споделя Ян.

За младия мъж най-големия проблем все още е езиковата бариера. Въпреки това, той вече е запознат с кирилицата. Дори може да чете, но знае, че за да научи български, има нужда от повече усилие. А за това какво е допринесла България за живота му, отговаря:Преди всичко, има много икономически възможности, защото България е съвсем нова в ЕС. Като цяло свободната икономика е чудесно място за извършване на някакъв бизнес тук и има много възможности в тази насока, обяснява той.

Снимки: survivalbg.info



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00