Лувърът посреща преславското златно съкровище през юни

Снимка: bg.wikipedia.org

Златното съкровище от старопрестолната ни столица ще бъде изложено в световноизвестният парижки музей „Лувър“ през юни. Експозицията е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата под наслов „Епохата на българските царе“ ще акцентира върху Златния век на Симеон Велики. Кураторът на изложбата Жаник Дюран, който посети музея във Велики Преслав, за да избере експонатите, заяви, че сбирката на музея е изключително богата и свидетелства за важен етап от развитието на изкуството на цяла Европа. Съкровището е открито случайно през 1978 г. Със своите 120 златни и позлатени украшения това е едно от най-големите средновековни съкровища, разкрити до момента. Сред накитите има датирани от периода между III и VII век, както и такива от X век. Интересен детайл върху експонатите са изображенията с християнската символика. Според Дюран изложбите, представящи българските съкровища по света, са изключително важни за имиджа на страната ни, а посетителите ги оценяват високо. Пример за това е миналогодишната експозиция, гостувала в музея – „Епопея на тракийските царе“, която зрителите избрали за една от петте най-интересни чуждестранни изложби в Лувъра.

Още от рубриката

141 години след Шипченската епопея българите искат да се учат от своята неподправена история

Паметникът на свободата (известен като Паметника на Шипка) е монументална скулптура на връх Свети Никола в Стара планина, издигнат над мястото, където по време на шипченската битка са се водили решаващите за Руско-турската война и Освобождението..

публикувано на 20.08.18 в 12:32

Продължават археологическите проучвания на хълма Трапезица

Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Финансирането, осигурено за тях   от Министерството на културата, е 38 000 лв. Проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с..

публикувано на 18.08.18 в 08:00

Из потайностите на софийския квартал „Лозенец”

Някои го сравняват с парижкия Монмартър, а на мен ми прилича на Мала Страна в Прага. Ако някой иска да покаже на един чужденец в София, историята на българското изкуство и литература от началото на ХХ век, може да го разведе из малките улици на..

публикувано на 16.08.18 в 11:05