Лувърът посреща преславското златно съкровище през юни

Снимка: bg.wikipedia.org

Златното съкровище от старопрестолната ни столица ще бъде изложено в световноизвестният парижки музей „Лувър“ през юни. Експозицията е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата под наслов „Епохата на българските царе“ ще акцентира върху Златния век на Симеон Велики. Кураторът на изложбата Жаник Дюран, който посети музея във Велики Преслав, за да избере експонатите, заяви, че сбирката на музея е изключително богата и свидетелства за важен етап от развитието на изкуството на цяла Европа. Съкровището е открито случайно през 1978 г. Със своите 120 златни и позлатени украшения това е едно от най-големите средновековни съкровища, разкрити до момента. Сред накитите има датирани от периода между III и VII век, както и такива от X век. Интересен детайл върху експонатите са изображенията с християнската символика. Според Дюран изложбите, представящи българските съкровища по света, са изключително важни за имиджа на страната ни, а посетителите ги оценяват високо. Пример за това е миналогодишната експозиция, гостувала в музея – „Епопея на тракийските царе“, която зрителите избрали за една от петте най-интересни чуждестранни изложби в Лувъра.

Още от рубриката

Симеон Радев и Бистра Винарова – една любов извън времето

На 19 януари 2019 година се навършват 140 г. от рождението на Симеон Радев, един от най-ярките български умове, виден дипломат, публицист, изкуствовед, писател с брилянтен изказ на български и френски език. Личност с пространни познания в..

публикувано на 18.01.19 в 11:42

На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник

Наричат я църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда за изцеление. Издигната е в памет на Св. Антоний Велики в Мелник, известен с природните си забележителности и пивкото вино от един от най-старите български сортове –..

публикувано на 17.01.19 в 11:04
Снимка: БТА

Обновена катедралата на Хасково отвори врати за миряните

Започнаха богослуженията в обновения катедрален храм „Успение на Света Богородица“ в Хасково. Това е най-старата църква в града, строена в годините на османското владичество. Освещаването ѝ през 1837 година е преминало в изключително тържествена..

публикувано на 12.01.19 в 08:00