Лувърът посреща преславското златно съкровище през юни

Снимка: bg.wikipedia.org

Златното съкровище от старопрестолната ни столица ще бъде изложено в световноизвестният парижки музей „Лувър“ през юни. Експозицията е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата под наслов „Епохата на българските царе“ ще акцентира върху Златния век на Симеон Велики. Кураторът на изложбата Жаник Дюран, който посети музея във Велики Преслав, за да избере експонатите, заяви, че сбирката на музея е изключително богата и свидетелства за важен етап от развитието на изкуството на цяла Европа. Съкровището е открито случайно през 1978 г. Със своите 120 златни и позлатени украшения това е едно от най-големите средновековни съкровища, разкрити до момента. Сред накитите има датирани от периода между III и VII век, както и такива от X век. Интересен детайл върху експонатите са изображенията с християнската символика. Според Дюран изложбите, представящи българските съкровища по света, са изключително важни за имиджа на страната ни, а посетителите ги оценяват високо. Пример за това е миналогодишната експозиция, гостувала в музея – „Епопея на тракийските царе“, която зрителите избрали за една от петте най-интересни чуждестранни изложби в Лувъра.

Още от рубриката

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, доцент д-р Христо Попов, Н. Пр. посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис и д-р Поликсени Адам-Велени на откриването на изложбата.

Изложба показва сътрудничеството между българските и гръцките археолози

В Археологическия музей в София е подредена изложбата „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“. Става дума за 11 постера, които представят трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на археологията. Могат да..

публикувано на 11.10.18 в 12:19
Кадър от

Нова българска документалистика показва духовните маршрути за уединение и спасение

Шестото издание на фестивала за документално кино "Sofia Biting Docs" се провежда под мотото "Спътник на душата" и включва два нови български документални филма: "Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа" и "Градината на Пресвета Богородица". С филма за..

публикувано на 06.10.18 в 08:05