Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лувърът посреща преславското златно съкровище през юни

Снимка: bg.wikipedia.org

Златното съкровище от старопрестолната ни столица ще бъде изложено в световноизвестният парижки музей „Лувър“ през юни. Експозицията е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата под наслов „Епохата на българските царе“ ще акцентира върху Златния век на Симеон Велики. Кураторът на изложбата Жаник Дюран, който посети музея във Велики Преслав, за да избере експонатите, заяви, че сбирката на музея е изключително богата и свидетелства за важен етап от развитието на изкуството на цяла Европа. Съкровището е открито случайно през 1978 г. Със своите 120 златни и позлатени украшения това е едно от най-големите средновековни съкровища, разкрити до момента. Сред накитите има датирани от периода между III и VII век, както и такива от X век. Интересен детайл върху експонатите са изображенията с християнската символика. Според Дюран изложбите, представящи българските съкровища по света, са изключително важни за имиджа на страната ни, а посетителите ги оценяват високо. Пример за това е миналогодишната експозиция, гостувала в музея – „Епопея на тракийските царе“, която зрителите избрали за една от петте най-интересни чуждестранни изложби в Лувъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00