Лувърът посреща преславското златно съкровище през юни

Снимка: bg.wikipedia.org

Златното съкровище от старопрестолната ни столица ще бъде изложено в световноизвестният парижки музей „Лувър“ през юни. Експозицията е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата под наслов „Епохата на българските царе“ ще акцентира върху Златния век на Симеон Велики. Кураторът на изложбата Жаник Дюран, който посети музея във Велики Преслав, за да избере експонатите, заяви, че сбирката на музея е изключително богата и свидетелства за важен етап от развитието на изкуството на цяла Европа. Съкровището е открито случайно през 1978 г. Със своите 120 златни и позлатени украшения това е едно от най-големите средновековни съкровища, разкрити до момента. Сред накитите има датирани от периода между III и VII век, както и такива от X век. Интересен детайл върху експонатите са изображенията с християнската символика. Според Дюран изложбите, представящи българските съкровища по света, са изключително важни за имиджа на страната ни, а посетителите ги оценяват високо. Пример за това е миналогодишната експозиция, гостувала в музея – „Епопея на тракийските царе“, която зрителите избрали за една от петте най-интересни чуждестранни изложби в Лувъра.

Още от рубриката

Свети Георги – Великомъченик и Победоносец

След Възкресение Христово един от най-тачените християнски празници е този на Св. Вмчк Георги Победоносец. Живял е в тежък за християнството период, края на III и началото на IV в., когато вярващите са били подложени на гонения и изтезания от..

публикувано на 06.05.18 в 08:00

Гробница на 1700 години откриха археолози по трасето на автомагистрала „Струма“

Над 1500 уникални предмета откриха археолози при разкопките по трасето,на което ще се строи нов участък от магистрала “Струма”. Работата на археолозите от БАН трябва да приключи през юли, за да започне изграждането на отсечката от Благоевград до..

публикувано на 05.05.18 в 09:00

Учени маркират героичните места и личности в България на карта

Картата "Следите на героичното време", която маркира 100 места на памет, разположени на територията на цялата страна, беше представена в Регионалния исторически музей в Русе. Картата е част от двугодишен проект "Следите на героичното време", по който..

публикувано на 22.04.18 в 10:00