Финансовата криза направи ЕЦБ по-предпазлива по въпроса за разширяването на еврозоната

Снимка: ecb.europa.eu

България е изпълнила всички критерии, за да влезе в „чакалнята“ на еврозоната, но не бива да имаме нереалистични очаквания, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. Той допълни, че българската банкова система е в добра кондиция и използва тези няколко години на растеж, за да увеличи и подсигури своя капитал. Според него, не всички от страните – членки на еврозоната, са имали стабилна банкова система, когато са приели единната европейска валута. Но днес, заради горчивия урок от финансовата криза, от Европейската централна банка са доста по-предпазливи, що се отнася до разширяването на зоната. Андронов прогнозира, че при влизането на България в еврозоната няма да загубим нашите левови спестявания, защото ще запазим фиксирания валутен курс. Той изключи и възможността за шоково поскъпване на стоките, тъй като инфлацията няма да е сериозна.

Още от рубриката

31 фирми представят България на изложението „Зелена седмица“ в Берлин

Международното изложение за земеделие, хранително-вкусова промишленост и градинарство в Берлин (18-27 януари) събира на едно място продукти и изложители от 65 държави. България отново присъства на събитието със свой щанд, на който са представени 31..

публикувано на 18.01.19 в 09:05
Снимка: БГНЕС

1.9 млрд. евро за пътища през 2019 г.

Пътищата в България са голям проблем и за населението, и за властите. Те просто са много далеч от съвременната представа за пътища и автомагистрали, а в България паркът от автомобили надхвърля 2.7 млн. при население под 7 млн. души. Според..

публикувано на 07.01.19 в 11:36

Бюджет 2019 – София не само „Расте, но не старее“, а и богатее

Девизът на българската столица София е „Расте, но не старее“. Ако погледнем планирания за 2019 година бюджет на общината, спокойно бихме допълнили този девиз с това, че не само, че расте и не старее, а и богатее. Кметът на София Йорданка..

публикувано на 02.01.19 в 11:44