Финансовата криза направи ЕЦБ по-предпазлива по въпроса за разширяването на еврозоната

Снимка: ecb.europa.eu

България е изпълнила всички критерии, за да влезе в „чакалнята“ на еврозоната, но не бива да имаме нереалистични очаквания, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. Той допълни, че българската банкова система е в добра кондиция и използва тези няколко години на растеж, за да увеличи и подсигури своя капитал. Според него, не всички от страните – членки на еврозоната, са имали стабилна банкова система, когато са приели единната европейска валута. Но днес, заради горчивия урок от финансовата криза, от Европейската централна банка са доста по-предпазливи, що се отнася до разширяването на зоната. Андронов прогнозира, че при влизането на България в еврозоната няма да загубим нашите левови спестявания, защото ще запазим фиксирания валутен курс. Той изключи и възможността за шоково поскъпване на стоките, тъй като инфлацията няма да е сериозна.

Още от рубриката

Българският износ с все по-висока добавена стойност

Според анализ на Българската стопанска камара (БСК) за външната търговия през 2017 г., направен въз основа на данни на Международния търговски център в Женева, събрани от около 233 държави, през последните години българският износ на стоки с..

публикувано на 13.08.18 в 09:17

Хазартните игри направиха 49 българи милионери през 2017 г.

За пръв път тази година организаторите на игри на щастието в България бяха задължени да предоставят на Националната агенция по приходите справки за изплатените от тях доходи на физически лица от хазарт, когато стойността на печалбата е над 5000..

публикувано на 09.08.18 в 08:10
Василена Василева, Свилен Панков, Борислав Вълов, Веселин Димитров и водещата на предаването „Нашият ден” на програма „Христо Ботев” Ива Дойчинова в студиото на БНР.

25 причини да избереш България

Често изборът „България“ за младите българи, които търсят професионално развитие, зависи от конкретните възможности за успешна реализация в родината или в чужбина. За да направят този избор в полза на страната ни, водещи международни и български..

публикувано на 08.08.18 в 10:24