Финансовата криза направи ЕЦБ по-предпазлива по въпроса за разширяването на еврозоната

Снимка: ecb.europa.eu

България е изпълнила всички критерии, за да влезе в „чакалнята“ на еврозоната, но не бива да имаме нереалистични очаквания, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. Той допълни, че българската банкова система е в добра кондиция и използва тези няколко години на растеж, за да увеличи и подсигури своя капитал. Според него, не всички от страните – членки на еврозоната, са имали стабилна банкова система, когато са приели единната европейска валута. Но днес, заради горчивия урок от финансовата криза, от Европейската централна банка са доста по-предпазливи, що се отнася до разширяването на зоната. Андронов прогнозира, че при влизането на България в еврозоната няма да загубим нашите левови спестявания, защото ще запазим фиксирания валутен курс. Той изключи и възможността за шоково поскъпване на стоките, тъй като инфлацията няма да е сериозна.

Още от рубриката
Розопроизводители от Казанлък блокираха за кратко пътя за Стара Загора и изсипаха розов цвят на асфалта, в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Пари с мирис на роза

Едно от първите неща, които научават чужденците за България е, че тя е страната на розите. Даже цяла долина в Южна България е известна като Долината на розите. Всъщност обаче, освен за туристическа реклама и атрактивен медиен образ, розите имат също..

публикувано на 23.05.18 в 10:53

Настъпи денят на данъчната свобода на българите

От 13 май българите имат вече данъчна свобода, т.е. вече работят за себе си, а не за да плащат данъци и такси на държавата, общините, общественото осигуряване и здравеопазването. Това са изчислили в Института за пазарна икономика (ИПИ), които уточняват,..

публикувано на 14.05.18 в 11:19

Финансов спад след бум в оръжейните предприятия на България

В печата тези дни се появиха твърдения, че отчетите на държавните военни заводи в България показват спад в продажбите през първото тримесечие на 2018 г. На фона на резултатите от същия период на 2017г. информацията прави силно впечатление. Тогава..

публикувано на 11.05.18 в 09:44