Финансовата криза направи ЕЦБ по-предпазлива по въпроса за разширяването на еврозоната

Снимка: ecb.europa.eu

България е изпълнила всички критерии, за да влезе в „чакалнята“ на еврозоната, но не бива да имаме нереалистични очаквания, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. Той допълни, че българската банкова система е в добра кондиция и използва тези няколко години на растеж, за да увеличи и подсигури своя капитал. Според него, не всички от страните – членки на еврозоната, са имали стабилна банкова система, когато са приели единната европейска валута. Но днес, заради горчивия урок от финансовата криза, от Европейската централна банка са доста по-предпазливи, що се отнася до разширяването на зоната. Андронов прогнозира, че при влизането на България в еврозоната няма да загубим нашите левови спестявания, защото ще запазим фиксирания валутен курс. Той изключи и възможността за шоково поскъпване на стоките, тъй като инфлацията няма да е сериозна.

Още от рубриката

„Търговската марка“ България струва 54 млрд. долара

Зaпитвaли ли cтe ce ĸoлĸo cтpyвa eднa дъpжaвa? Ha тoзи въпpoc oтгoвop дaвaт oт британската компания Вrаnd Fіnаnсе. Te зa пopeднa гoдинa пoдpeждaт в ĸлacaция дъpжaвитe ĸaтo тъpгoвcĸи мapĸи и пyблиĸyвaт cпиcъĸ нa тяxнaтa цeнa. К ритериите..

публикувано на 12.10.18 в 11:57

Таванът на пенсиите се покачва, но не отпада

След като доскоро предвиждаше от догодина таванът за новоотпуснатите пенсии да бъде отменен, неочаквано в края на миналата седмица правителството обяви, че вместо това, таван ще продължи да има и за старите, и за новите пенсии, но повишен от 1 юли..

публикувано на 08.10.18 в 11:10

Печалбата на банките премина психологическата граница от 1 милиард лева

За осем месеца печалбата на 26-те банки и клоновете на чуждестранни банки в България надмина психологическата граница от 1 млрд. лева, т. е. 556 млн. евро. Това са много пари, дори в европейски контекст. А още по-впечатляващ е отбелязаният ръст на..

публикувано на 02.10.18 в 10:36