Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовата криза направи ЕЦБ по-предпазлива по въпроса за разширяването на еврозоната

Снимка: ecb.europa.eu

България е изпълнила всички критерии, за да влезе в „чакалнята“ на еврозоната, но не бива да имаме нереалистични очаквания, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. Той допълни, че българската банкова система е в добра кондиция и използва тези няколко години на растеж, за да увеличи и подсигури своя капитал. Според него, не всички от страните – членки на еврозоната, са имали стабилна банкова система, когато са приели единната европейска валута. Но днес, заради горчивия урок от финансовата криза, от Европейската централна банка са доста по-предпазливи, що се отнася до разширяването на зоната. Андронов прогнозира, че при влизането на България в еврозоната няма да загубим нашите левови спестявания, защото ще запазим фиксирания валутен курс. Той изключи и възможността за шоково поскъпване на стоките, тъй като инфлацията няма да е сериозна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20