Свещи „С аромат на книги” превръщат четенето в още по-сетивно изживяване

„Стари книги” – няколко вида дървета, ванилия, мед и кафе

Четейки книга, ние се потапяме в атмосферата, в която живеят героите, съпреживяваме техните желания и чувства, рисуваме си картината на случващото се и сякаш се потапяме в ароматите на средата. Оказва се, обаче, че можем да се докоснем до аромата на любимия си герой от роман и наяве, благодарение на опияняващите ухания на свещите, които изработва Нина Александрова.

Снимка

Младата жена е завършила финанси и банково дело и е работила като банкер, но скоро разбира, че не това е нейното призвание. В желанието си да се занимава с нещо по-креативно и в търсене на начин да превърне хобито си – четене на книги – в професия, една случайна находка преобръща целия ѝ живот:
Сара Дж. Маас, „Двор от рози и бодли”, Рисанд – океан и цитрусТака се случи, че след книга от поредицата „Двор от рози и бодли” на Сара Дж. Маас случайно в един западен сайт попаднах на „книжна свещ” на герой от тази книга и тогава много ми хареса самата идея, защото по този начин внасяш топлина и уют в дома си, и в същото време тази вещ ти напомня за книгата, която си прочел или за героя, който ти е харесал. Затова започнах да проучвам дали има нещо такова в България и се оказа, че не се предлагат такива свещи. И не само че няма, но и че много от четящите хора изобщо не знаят, че съществува подобно нещо. Тогава реших, че точно това е нещото, което мога да превърна в своя професия.

Нина подхожда сериозно към правенето на свещи – внимателно изучава самия процес и дори посещава специализирани курсове. В началото прави свещи за себе си и близките си, но по-късно решава да пробва дали такъв продукт би се харесал и на българските читатели. И се оказва, че има изключителен интерес. Така се раждат първите български свещи, предназначени за истинските почитатели на литературата – „С аромат на книги”.

Първата свещ, която Нина прави и която е най-търсената и до днес, е на Рисанд от „Двор от рози и бодли”, с аромат на океан и цитрус. Досега своя аромат са получили над 200 герои и книги, сред които Пипи дългото чорапче, Малкият принц, Джей Гетсби, а най-търсени са ароматите на героите от „Хари Потър” на Джоан Роулинг, „Властелинът на пръстените” на Джон Толкин, „Двор от рози и бодли” и „Стъкленият трон” на Сара Дж. Маас. Нина е правила аромати на Елизабет Бенет от „Гордост и предразсъдъци”, Иван Шатов на Достоевски, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, главните персонажи от „Отнесени от вихъра” и много други. Кой герой, обаче, е затруднил най-много Нина Александрова?

Ерих Мария Ремарк, „Искрица живот” – анасон, петигрен, лавандула, бор, лютива ментаНай-трудният герой всъщност e книга. Свещта не е на самия герой, а на книгата „Искрица живот” на Ерих Мария Ремарк. Беше трудно от гледна точка на това, че е изключително тежка книга, по действителен случай, за Втората световна война, и просто да облечеш в аромат нещо такова е изключително предизвикателство. Но накрая се получи много добре, ароматът не е сладникав, а навява студ. Там включих доста – анасон, петигрен, лавандула, бор и дива мента. 

Как всъщност протича процесът на създаване на свещ с аромат на книга?

Първоначално започва с определянето на ароматите на съответния герой. Това е най-специфичното, защото аз смесвам най-различни аромати, които биха изразили според мен същността на героя, а външните му характеристики използвам например за дизайна на свещта, за цвета ѝ, за етикета. И след като определя ароматите, създавам самата свещ – разтопявам восъка, добавям оцветител, добавям аромати, отливам го в бурканчетата и след това правя етикета на свещта.

В работата си Нина използва палмов стеарин и палмов восък, които са абсолютно безвредни, не са токсични и горят чисто. А също така над 50 отделни аромата, които смесва според вътрешното си усещане и от гледна точка на това, кой с кой аромат се допълва.

Когато правиш нещо с любов, то ти се отплаща. Доста хора ми казват, че им продавам щастие. – споделя Нина. – А аз бих допълнила – топлина и уют.

Виктор Юго, „Клетниците”, Жан Валжан – сандалово дърво, мускус, захар, канела, ванилия
Снимки: личен архив и Десислава Семковска
Още от рубриката
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина..

публикувано на 24.05.18 в 08:00

Отличието „Златен век” извежда най-талантливите дейци на културата под светлините на прожекторите преди 24 май

В навечерието на най-българския празник – 24 май, Министерството на културата в лицето на министър Боил Банов отличи с държавната награда „Златен век“ бележити личности от областта на културата и изкуствата. Церемонията по традиция се състоя в..

публикувано на 22.05.18 в 11:59
Кента Сугай на гости в Паркани

Японски българист изследва български говори в Румъния и Бесарабия

Японецът Кента Сугай се запознава с българския език по време на следването си в Токийския университет за чужди езици, където първоначално учи руска филология. Като лингвист е очарован от граматичните особености на родния ни език сред славянските..

публикувано на 22.05.18 в 10:15