Финансов спад след бум в оръжейните предприятия на България

Снимка: dnevnik.bg

В печата тези дни се появиха твърдения, че отчетите на държавните военни заводи в България показват спад в продажбите през първото тримесечие на 2018 г. На фона на резултатите от същия период на 2017г. информацията прави силно впечатление. Тогава държавните военни предприятия подобряваха и без това добрите си финансови резултати, увеличаваха заетите в производството и т. н. Това се определяше като следствие от военните конфликти по света и от процеси на превъоръжаване в чувствителни региони като Близкият изток, Индия, Северна Африка, където българската оръжейна промишленост има благоприятни пазарни позиции

Частните предприятия все още не са публикували отчетите си, но според запознати държавните няма да са изключение, а става дума за тенденция. В. „Капитал “ смята, че довчерашният бум в оръжейната индустрия е приключил. Изданието коментира, че бизнесът на оръжейните заводи като цяло е цикличен и зависи силно от политическата обстановка в света – особено в страните, които са традиционни клиенти на българските производители на специална продукция. Именно конфликтите в такива региони преди няколко години извадиха българската оръжейна индустрия над водата и й дадоха няколко години спокойствие. Сега обаче цикълът започва да се обръща. Индикации за намаляване на поръчките има от около половин година. За първото тримесечие на 2018 г. приходите на ВМЗ рязко са спаднали, а печалбата се е свила 23 пъти. Годишните резултати на сопотския завод, където работят 4 500 души, също показват спад, макар и по-умерен. Отчетът на търговската компания "Кинтекс" показва спад на приходите с малко над една четвърт и намаляване на печалбата с 8 на сто. В някои заводи, сред които е частният "Арсенал", вече са започнали съкращения на хора. Други предприятия пък залагат на естественото намаление на персонала (пенсионери и напускащи).

Единственото изключение от общата картина в сектора е пловдивският завод за ремонт на авиационна техника "Авионамс", който преди време спечели договор с НАТО за ремонт на хеликоптери на стойност около 160 млн. долара. За първото тримесечие на 2018 г. дружеството отчита 11 процента увеличение на приходите и успява да излезе на печалба. Още по-значителен беше ръстът в резултатите му за 2017 г.
Още от рубриката

България – балкански шампион по конкурентоспособност

България запазва 51-ото си място в тазгодишната класация на Световния икономически форум на конкурентоспособността на страните по света. Сама по себе си тази позиция е добра, особено като се има предвид, че са изследвани 140 държави по 98..

публикувано на 18.10.18 в 13:04

България: европейски шампион по загуби от липса на работна ръка за икономиката

До преди година-две всички се оплакваха, че безработицата в България е много голяма – имаше години, когато се доближаваше до 13на сто. Сега пък оплакванията са, че няма достатъчно работна ръка – нито квалифицирана, нито неопитна и без особени..

публикувано на 17.10.18 в 12:07

Чавдар Чотов – майсторът на ЗА бавни колела

Помните ли историята за Малкия принц, който разбира от лисицата какво означава да се свържеш с някого. За мене сега ти си само едно момченце, което прилича досущ на сто хиляди други. И не си ми потребен. А и аз също тъй не съм ти потребна. Но ако..

публикувано на 15.10.18 в 12:05