Финансов спад след бум в оръжейните предприятия на България

Снимка: dnevnik.bg

В печата тези дни се появиха твърдения, че отчетите на държавните военни заводи в България показват спад в продажбите през първото тримесечие на 2018 г. На фона на резултатите от същия период на 2017г. информацията прави силно впечатление. Тогава държавните военни предприятия подобряваха и без това добрите си финансови резултати, увеличаваха заетите в производството и т. н. Това се определяше като следствие от военните конфликти по света и от процеси на превъоръжаване в чувствителни региони като Близкият изток, Индия, Северна Африка, където българската оръжейна промишленост има благоприятни пазарни позиции

Частните предприятия все още не са публикували отчетите си, но според запознати държавните няма да са изключение, а става дума за тенденция. В. „Капитал “ смята, че довчерашният бум в оръжейната индустрия е приключил. Изданието коментира, че бизнесът на оръжейните заводи като цяло е цикличен и зависи силно от политическата обстановка в света – особено в страните, които са традиционни клиенти на българските производители на специална продукция. Именно конфликтите в такива региони преди няколко години извадиха българската оръжейна индустрия над водата и й дадоха няколко години спокойствие. Сега обаче цикълът започва да се обръща. Индикации за намаляване на поръчките има от около половин година. За първото тримесечие на 2018 г. приходите на ВМЗ рязко са спаднали, а печалбата се е свила 23 пъти. Годишните резултати на сопотския завод, където работят 4 500 души, също показват спад, макар и по-умерен. Отчетът на търговската компания "Кинтекс" показва спад на приходите с малко над една четвърт и намаляване на печалбата с 8 на сто. В някои заводи, сред които е частният "Арсенал", вече са започнали съкращения на хора. Други предприятия пък залагат на естественото намаление на персонала (пенсионери и напускащи).

Единственото изключение от общата картина в сектора е пловдивският завод за ремонт на авиационна техника "Авионамс", който преди време спечели договор с НАТО за ремонт на хеликоптери на стойност около 160 млн. долара. За първото тримесечие на 2018 г. дружеството отчита 11 процента увеличение на приходите и успява да излезе на печалба. Още по-значителен беше ръстът в резултатите му за 2017 г.
Още от рубриката

Инфлацията се ускорява, икономиката се забавя

След повече от две години дефлация, сега България се сблъсква с толкова очакваната от някои здравословна инфлация. Само че тя е толкова висока, че въобще не става дума за положителни ефекти от поскъпването на цените, а за заплаха за..

публикувано на 20.08.18 в 10:49

По-кратката работна седмица гарантира по-висока ефективност на труда

Съкращаването на   работната седмица и автоматизирането на производството може да помогне за оптимизацията на пазара на труда. Това се посочва доклад на консултантската компания Colliers International, който се отнася до пазара на труда в шест държави от..

публикувано на 19.08.18 в 08:00

Българският износ с все по-висока добавена стойност

Според анализ на Българската стопанска камара (БСК) за външната търговия през 2017 г., направен въз основа на данни на Международния търговски център в Женева, събрани от около 233 държави, през последните години българският износ на стоки с..

публикувано на 13.08.18 в 09:17