На 11 май почитаме Светите братя Кирил и Методий

Инициативата „Розите на България“ обединява българските неделни училища по света

Българските неделни училища, създадени от сънародниците ни зад граница, са възрожденски по своя смисъл институции. Те са самоорганизиращи се общности, подпомогнати от българската държава. С ентусиазъм, време и усилия съхраняват българското, където и да се намират и не прекъсват връзката с родината. За да стане по-видима работата на нашите неделни училища зад граница, се организира мащабна инициатива под общото название „Розите на България“. Идеята е на Министерството на образованието и науката (МОН), което предложи общобългарско честване на 11 май – деня за почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий. Обединяващ елемент от програмата е традиционното българско хоро, което ще се извие на централните площади в големите градове на Европа и по света.  По данни на МОН в честванията ще се включат близо 35 хиляди души в 43 държави на 5 континента.


Вече сме получили над 200 видео материали, с които българите ни показват как протича подготовката за празника. Това, което се опитваме да направим, е да представим пред обществеността в  България нашите неделни училища. Малко известен факт у нас е, че 24 часа в денонощието, на 5 континента, в 43 държави, в 273 населени места, почти 30 хиляди деца се учат да пишат и четат на български – казва Деница Сачева, зам.-министър на образованието.
Общо 328 са неделните училища по света. На 11 май наши сънародници – деца, учители родители и всички, които са съпричастни към българската култура, ще изпълнят едно и също българско хоро – „Празнична сюита“, в изпълнение на оркестъра на БНР. Така ще бъде по цял свят. След края на инициативата ще съберем видеоматериалите от тези хора в голям филм, който отразява настроението на празника сред сънародниците ни по света. Искаме да акцентираме на факта, че ролята на тези училища е изключително важна, не само за поддържане на българската идентичност, но е свързана с възможността учениците в тези училища да завършват обучение по език, история и география, да получават удостоверение за това и да не полагат допълнителни изпити в случай, че решат да продължат образованието си в България. Там се провежда и подготовка на кандидатстуденти за прием в български университети. Чрез неделните училища ние поддържаме връзката с нашите сънародници в чужбина и държим отворена вратата за завръщането им обратно в България. От 2009/2010 учебна година до сега са предоставени над 51 млн. лева за подпомагане дейността на тези училища. Полагат се всички усилия, за да се поддържат неделните училища живи и за съхраняване на националното ни самосъзнание и култура.

Репетиция в училище "Азбука", Дъблин

Близо половин година МОН, съвместно с общностите на българите по света, подготвят общобългарското честване на 11 май т. г. с „Розите на България“. Сред най ентусиазираните са учениците в Украйна. Там има 64 училища и дори са направили музикален театър със същото име. Във Виена, освен традиционното хоро и рецитал на стихове, ще бъдат отличени и победителите в конкурса „Мога да пиша и чета на български“. В Йоханесбург се организира голям събор, в който участват местни автори с ръчно изработени предмети и домашни храни, приготвени с участието на децата от началното училище „Слънчо“. Зрелищен празник подготвят и в Монреал, Канада, където се организира парад на български народни носии. Дори на места където няма българско неделно училище, като Казахстан и Япония, също ще се извие голямо хоро с участието на сдружения, които искат да създадат български неделни училища там.


Репетиция в училище "Д-р Петър Берон", Прага

Идеята е българските хора и българският език да се покажат наяве, на открито, а не да остават само зад стените на училището, както е било до сега
– казва Наталия Михалевска, ръководител на дирекция „Образование на българите зад граница и училищната мрежа“ в МОН.
„Розите на България“ е продължение на нашата дългогодишна работа с българите по света, техните организации и Асоциацията на българските училища в чужбина. Когато учредихме програмата „Роден език и култура зад граница“ ние всъщност регламентирахме създаването на близо 340 училища на българските общности в целия свят.

Репетиция в училище "Иван Станчов", Лондон

Искаше ни се да се чуе за това, а те да почувстват подкрепата на българските институции. Чрез това интервю, посветено на българите по света, им изпращам топла прегръдка и благодарност за усилията, които полагат. Работата на нашето ведомство не е свързана само с финансирането на неделните училища – подкрепяме ги методически и организационно. Искаме да популяризираме културата, традициите, нашата самобитност. Да се говори повече за българите и да привлечем дори чужденци, съпричастни към страната ни. Това е и нашият принос към Европейската година на културното наследство.