Изкуството превзема за ден столичната улица “Цар Самуил”

Млади перкусионисти от Музикалното училище в София

В събота (12 май) столичната улица “Цар Самуил” ще диша в ритъма на барабаните и като жива картина ще сменя образи, настроения и цветове. В зоната, освободена от автомобили, изкуството цял ден ще влиза в непринуден диалог с минувачите, заговаряйки ги на най-универсалния език.

За втора поредна година фондация “Въпреки” превръща една от най-артистичните софийски улици в пространство, свободно за изкуство. Този път изявите по проекта “Европа през младите в изкуството” ще бъдат посветени на 90-годишнината от рождението на проф. Добри Палиев – основателят на българската перкусионна школа.
СнимкаМиналата година в центъра беше композиторът Димитър Ненов, който е живял близо до тази улица, докато сега са ударните инструменти – разказва Стефан Джамбазов, председател на фондацията. – Използваме годишнината на Добри Палиев обаче по-скоро като отправна точка, а смисълът е да се съберат изкуствата и да се получи една духовна общност. Т. е. тази част от улицата (между “Денкоглу” и “Солунска”), на която са съсредоточени няколко галерии, ателиета, домът на оперната легенда Борис Христов, превърнат в музей, арт къщата “Куклите”, да се превърне в духовно пространство и хората да го осъзнаят като своеобразен културен център, а не като място, през което просто минават на път за вкъщи.

Едмонд Демирджиян с неговите барабаниВ съботното утро галериите “Париж”, “Астри”, “Контраст” и “Интро” ще разтворят врати за посетителите. Те ще изложат картини на художника и барабанист Едмонд Демирджиян, на Димо Колибаров, на Греди Асса, на творците, обедили се под името “Съвременна България”. А галерия “Спацио” ще покаже текстилни принтове, наситени с “Емоционални полета”.

СнимкаГалерията ни е отворена за младите български автори и в нея ще представим дизайнерката София Дяволова, която е завършила във Флоренция и има стаж в италиански модни брандове – казва галеристката Силвия Безуханова.
В концептуалния си проект тя третира материите с новаторски техники – рисува върху тях, обработва ги с боя, с лепило, а някои от тях дори поставя в прозрачни рамки като картини.

Изобразителното изкуство обаче няма да е само в галериите. През целия ден ученици от столичната художествена гимназия ще претворяват на улицата темата “Ударни инструменти”, чийто звук ще се материализира в ранния следобед с най-българския инструмент.
СнимкаОткриваме с ансамбъл “Тупан” и произведението на Стоян Янкулов, написано специално за състава – казва неговият ръководител Мария Палиева. – Десет тъпанджии от музикалното училище ще свирят съчетание от десет хора с изключително излъчване и енергия. За мен тъпанът е символ на българската душа – силата на българина се вижда там и емоцията е много силна. Имаме си и специална стойка “Стунджи” – неговото гордо и спокойно излъчване, на което са научени и децата.

Асен Аврамов с ателието си “Пулсиращият човек”Студентите по актьорско майсторство на Асен Аврамов пък ще се включат с уличен пърформанс.

Те ще изпълнят
Dies irae – произведение, което съм написал специално за тях, и с гласовете си ще правят ритъм – добавя композиторът. – Но тъй като става дума за улично шоу, ще ползват за перкусионни инструменти кофи, бидони, варели и други такива неща, върху които ще удрят с палки. Освен това ще изпълнят маорски военен танц и две родопски песни.
На специално конструрираната сцена ще се качат също така ансамбъл “Палиев’с Спаркълс”, Мартиан Табаков, който ще свири на инструменти, направени по скулптурен начин – по думите на организаторите, перкусионистът Бранко Вълчев, а финалът ще бъде за барабаниста Александър Даниел заедно с известния тромпетист Росен Захариев – Роко.

Мартиан Табаков и Росен Захариев-Роко
Снимки: Диана Цанкова и въпреки
.com

Още от рубриката

От „А” до „Я” в графити

На 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в столичната галерия Gifted Sofia беше открита международна изложба, посветена на кирилицата в графити. Събитието се организира за втора поредна година, а куратор е..

публикувано на 25.05.18 в 11:25
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина..

публикувано на 24.05.18 в 08:00

Отличието „Златен век” извежда най-талантливите дейци на културата под светлините на прожекторите преди 24 май

В навечерието на най-българския празник – 24 май, Министерството на културата в лицето на министър Боил Банов отличи с държавната награда „Златен век“ бележити личности от областта на културата и изкуствата. Церемонията по традиция се състоя в..

публикувано на 22.05.18 в 11:59