Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството превзема за ден столичната улица “Цар Самуил”

БНР Новини
Млади перкусионисти от Музикалното училище в София

В събота (12 май) столичната улица “Цар Самуил” ще диша в ритъма на барабаните и като жива картина ще сменя образи, настроения и цветове. В зоната, освободена от автомобили, изкуството цял ден ще влиза в непринуден диалог с минувачите, заговаряйки ги на най-универсалния език.

За втора поредна година фондация “Въпреки” превръща една от най-артистичните софийски улици в пространство, свободно за изкуство. Този път изявите по проекта “Европа през младите в изкуството” ще бъдат посветени на 90-годишнината от рождението на проф. Добри Палиев – основателят на българската перкусионна школа.




СнимкаМиналата година в центъра беше композиторът Димитър Ненов, който е живял близо до тази улица, докато сега са ударните инструменти – разказва Стефан Джамбазов, председател на фондацията. – Използваме годишнината на Добри Палиев обаче по-скоро като отправна точка, а смисълът е да се съберат изкуствата и да се получи една духовна общност. Т. е. тази част от улицата (между “Денкоглу” и “Солунска”), на която са съсредоточени няколко галерии, ателиета, домът на оперната легенда Борис Христов, превърнат в музей, арт къщата “Куклите”, да се превърне в духовно пространство и хората да го осъзнаят като своеобразен културен център, а не като място, през което просто минават на път за вкъщи.

Едмонд Демирджиян с неговите барабаниВ съботното утро галериите “Париж”, “Астри”, “Контраст” и “Интро” ще разтворят врати за посетителите. Те ще изложат картини на художника и барабанист Едмонд Демирджиян, на Димо Колибаров, на Греди Асса, на творците, обедили се под името “Съвременна България”. А галерия “Спацио” ще покаже текстилни принтове, наситени с “Емоционални полета”.

СнимкаГалерията ни е отворена за младите български автори и в нея ще представим дизайнерката София Дяволова, която е завършила във Флоренция и има стаж в италиански модни брандове – казва галеристката Силвия Безуханова.




В концептуалния си проект тя третира материите с новаторски техники – рисува върху тях, обработва ги с боя, с лепило, а някои от тях дори поставя в прозрачни рамки като картини.

Изобразителното изкуство обаче няма да е само в галериите. През целия ден ученици от столичната художествена гимназия ще претворяват на улицата темата “Ударни инструменти”, чийто звук ще се материализира в ранния следобед с най-българския инструмент.




СнимкаОткриваме с ансамбъл “Тупан” и произведението на Стоян Янкулов, написано специално за състава – казва неговият ръководител Мария Палиева. – Десет тъпанджии от музикалното училище ще свирят съчетание от десет хора с изключително излъчване и енергия. За мен тъпанът е символ на българската душа – силата на българина се вижда там и емоцията е много силна. Имаме си и специална стойка “Стунджи” – неговото гордо и спокойно излъчване, на което са научени и децата.

Асен Аврамов с ателието си “Пулсиращият човек”Студентите по актьорско майсторство на Асен Аврамов пък ще се включат с уличен пърформанс.

Те ще изпълнят
Dies irae – произведение, което съм написал специално за тях, и с гласовете си ще правят ритъм – добавя композиторът. – Но тъй като става дума за улично шоу, ще ползват за перкусионни инструменти кофи, бидони, варели и други такива неща, върху които ще удрят с палки. Освен това ще изпълнят маорски военен танц и две родопски песни.




На специално конструрираната сцена ще се качат също така ансамбъл “Палиев’с Спаркълс”, Мартиан Табаков, който ще свири на инструменти, направени по скулптурен начин – по думите на организаторите, перкусионистът Бранко Вълчев, а финалът ще бъде за барабаниста Александър Даниел заедно с известния тромпетист Росен Захариев – Роко.

Мартиан Табаков и Росен Захариев-Роко
Снимки: Диана Цанкова и въпреки
.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25