Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Homage to Ella Fitzgerald – нов проект на Хилда Казасян

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През 2017-а световната музикална общност отбелязваше три 100-годишнини – от рождението на Ела Фицджералд, на Дизи Гилеспи и Телониъс Монк. Това бе повод много музиканти да правят техни трибюти, както и да пресъздават по свой начин техните наистина вечни композиции и изпълнения. Новият проект на Хилда Казасян – Homage to Ella Fitzgerald, е поредното музикално предизвикателство, провокирано от таланта на американската джаз дива. Проектът съдържа 12 от нейните популярни песни, които Хилда Казасян представя с Христо Йоцов (ударни) и Димитър Карамфилов (контрабас). Но как започва всичко:




Провокаторът на тази идея е джаз певицата Мирослава Кацарова – организатор на най-добрия за мен джаз фестивал у нас – Пловдив джаз фест. Тя ни била поканила за участие в него миналата пролет. Но се оказа, че и тримата сме забравили. Седмица преди да започне, а това се случва всяка година в началото на ноември, Мирослава ни напомни, че ние откриваме изданието с трибют за Ела Фицджералд. Аз много се притесних и буквално за два дни трябваше да избера песните, а за пет – да ги науча. Наложи се Христо Йоцов и Живко Петров много бързо да направят аранжиментите. И понеже, както казах, музикантите, с които обикновено работя (Христо Йоцов и Димитър Карамфилов) бяха забравили за поетия от нас ангажимент и нямаше как да са с мен на този концерт, аз за първи път представих програмата, посветена на годишнината от рождението на  Ела Фицджералд с JP3 (Живко Петров – пиано, Веселин Веселинов-Еко – бас и Димитър Семов – ударни). След това Христо Йоцов изслуша записа на концерта, много му хареса и даде предложение да запишем цял албум и да направим турне с него. Първоначално не вярвах, че това ще се случи. Но ето, че вече е факт. Събрахме се и създадохме проект, различен от всичко, направено до сега, най-вече като аранжименти. В крайна сметка целият работен процес по албума продължи 12 дни. Когато нещо трябва да се случи, то наистина се получава. И е факт, че Христо и Живко направиха много различни аранжименти на тези толкова познати песни на Ела Фицджералд.

На промоцията на албума, която беше в края на април, отново импровизирахме и направихме много нови неща. Това всъщност е първият ми изцяло джазов албум. Самата музика предразполага всеки от изпълнителите да има свобода да дава от себе си най-доброто.

Турнето обхваща Бургас, Пловдив, Стара Загора, Добрич, Варна и Русе. Отново съм избрала театралните зали за нашите концерти. На 7 септември ще представим албума и на празниците на изкуствата „Аполония“ в амфитеатъра на Созопол. Режисьорът Васил Къркеланов засне концерта на промоцията, но вярвам, че всеки един от тях е различен и това е красотата на живото изпълнение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05