Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъпи денят на данъчната свобода на българите

Снимка: архив

От 13 май българите имат вече данъчна свобода, т.е. вече работят за себе си, а не за да плащат данъци и такси на държавата, общините, общественото осигуряване и здравеопазването. Това са изчислили в Института за пазарна икономика (ИПИ), които уточняват, че българите тази година са работили за държавната хазна цели 132 дни.

В България всъщност преките и непреки данъци, които плащат хората и фирмите, са едни от най-ниските в Европа. Така например данъкът върху доходите е с една обща ставка от 10%, независимо колко получаваш. Този данък от 10% се прилага и по отношение на корпоративните печалби. Той има доста противници, които смятат, че не е обоснован и би трябвало по-високите доходи да се облагат с по-високи данъци. Засега обаче, властите успяват да запазят това ниско ниво за всички и най-доволна от това изглежда данъчната администрация, за която е най-лесно да работи с единна ставка. Непреките данъци, основно Данъкът върху добавената стойност (ДДС), също не са от най-високите в Европа. ДДС се начислява при всички търговски сделки в размер от 20%. Освободени от този данък или с преференциални ставки стоки и услуги няма, с изключение на туризма. От тази унификация също е доволна най-вече данъчната администрация, защото това не й създава допълнителни затруднения. Досега без успех останаха призивите на леви активисти и социално-ориентирани експерти, които настояваха за диференцирани или даже нулеви ставки на ДДС за лекарства, книги, вестници, хляб и още много други стоки и услуги, смятани за жизненоважни.

Умерените данъци в България позволяват и относително ниска намеса на държавата в преразпределението на брутния вътрешен продукт (БВП). В момента държавата се разпорежда с около 37% от този продукт, оставяйки на фирмите повече средства, които те да използват по свое усмотрение и на своя отговорност. А тези пари не са малко. ИПИ твърди, че всеки ден в страната се изработват 145 млн. евро.

Това относително дистанциране на държавата от доходите на фирмите и гражданите, обаче, е нож с две остриета. Че на данъкоплатците не им прибират всички доходи, е добрата новина. Но тази слаба намеса на държавата не пълни държавните каси достатъчно, за да се финансират държавните разходи, а това е обратната страна на медала. Всички се оплакват, че няма пари за финансирането на изключително важни публични дейности като здравеопазване, образование, социална подпомагане, пенсии, отбрана и сигурност и т.н. Но това няма как да се промени без вдигане на данъците и делът от тях за държавата. Което от своя страна ще намали доходите на бизнеса и гражданите. Омагьосан кръг, от който засега изход не се вижда. А и, да признаем, не се търси особено активно и настоятелно с изключение на лявата опозиция. Тук е мястото да напомним, че всъщност идеята и въвеждането на единния плосък данък от 10% принадлежат именно на левицата в лицето на Българската социалистическа партия. Днес тя е на друго мнение, но няма възможност да промени нещата от позициите си на опозиционна сила в парламента.

Едно наскоро проведено социологическо изследване от агенция „Тренд” само потвърждава, че българите отчетливо изискват сериозна роля на държавата в живота си, но въпреки това не са склонни срещу това да се повишават данъците. 60% са посочили, че държавата трябва да намали данъците, макар и да остават по-малко пари за социални помощи и услуги. Само 25% от анкетираните са настояли, че държавата трябва да повиши данъците, за да дава повече пари за социални помощи и услуги. Според 37% държавната намеса вреди на икономиката, докато за 44% – я подпомага. 

Засега основен приоритет на правителството си остава финансовата стабилност и резки движения в тази област не се предвиждат и не се очакват. Статуквото си остава и то като че ли се приема като даденост от повечето българи, които вече са данъчно свободни за тази година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16