Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Мутафчиева: В песните си „материализирам“ мислите си за доброто и красивото

„Мери Бойс Бенд“ представя новия си албум „Щастливи дни“

БНР Новини
Снимка: maryboysband.com

Както винаги, музиката и текстовете са написани от Мария Мутафчиева – гласът на обичаната поп-рок група. Мери и момчетата: Илиан (клавишни), Миро (китара), и двамата Ивановци – Димов (ударни) и Иванов (бас), са подготвили концертна версия на новата колекция песни и с вълнение очакват своята среща със столичната публика.



„Щастливи дни“ е албум, който събира настроения и песни от последните години – разказва Мери. Направих и нещо, което не е добре да си позволява човек – изключих една от готовите композиции и написах нова. Винаги искам да дам последното, най-доброто, на което съм способна точно в този последен момент. В албума ще намерите добре познати заглавия – „Излишни думи“, „Пак да срещна твоето лице“, както и току-що записаните „До края на света“, „На прага“, „Няма път назад“. Различно лице на „Мери Бойс Бенд“ представя „Вътре в мен“, също и „Двамата с теб“ – балада, за която поканихме Георги Величков в студиото и неговият баян звучи, заедно с глас и китара – не знам някой да е правил подобна темброва комбинация. Мисля, че почитателите ни ще я слушат често, вярвам, ще допадне и на редакторите в медиите. Еклектика е „Щастливи дни“, нещо „несъбираемо“ в един албум. Наистина се стремя да отправям позитивни послания чрез музиката си. Това е най-малкото, което мога да направя – да материализирам мислите си за доброто, за красивото. Аз също виждам лошото, виждам, че светът сякаш презглава се е запътил към своето унищожение. Но винаги много ми се иска да има алтернатива и аз да я показвам.


Албумът вече е имал своята предпремиера в Габрово.

Беше много лична среща – казва Мария Мутафчиева. – Дойдоха хора и от други градове – Севлиево, Велико Търново, Лясковец, Бяла, Ловеч… Всичко това беше организирала д-р Павлина Хинкова, наша дългогодишна почитателка, която буквално напълни зала „Възраждане“ с обич. Хората не само искаха да ни чуят, а и да ни видят след концерта. Това се случва винаги – публиката ни чака, говорим не само за музика, а и за съвсем лични неща. Радваме се, плачем заедно, разказваме си лични истории. Обичам да се шегувам, че не ми е необходим психоаналитик, защото имам тези моменти. Тези изповеди са знак, че хората ме чувстват близка.. Невъзможно е да изразя колко съм благодарна, остава ми само да продължавам... Наистина се получи някаква магия през всичките тези години.


Официалното представяне на „Щастливи дни“ е на 18 май в Sofia Live Club, а музикантите усилено репетират за концерта.

Едно е да запишеш албум, съвсем различно е да го представиш на сцената – споделя Мери. – Скоро си говорихме – как не се научихме толкова години! Всеки път – сценична треска… Ще споделя, че отказах покана за престижен концерт в Брюксел. Исках да имам достатъчно време, за да се настроя за премиерата. Между „Дългият път към дома“ - предишния ни албум, и „Щастливи дни“ изминаха осем години. Наистина е важно да го представим както трябва. Обичаме да сме в Sofia Live Club - звукът винаги е много добър, радваме се на прекрасно отношение от страна на екипа. Там идва нашата публика от цяла България – обадиха се от Камен бряг, Бургас, Варна… Най-интересното е, че още преди половин година с нас се свърза туристическа агенция да пита кога ще е представянето на албума - наши почитатели от САЩ (които не познаваме) искали да съобразят отпуската си и да присъстват. Не знам как ни разбират, ние пеем на български! Това е то съвременният свят!


Мисля, че всички дадохме най-доброто от себе си в студиото, подготвили сме добро шоу за концерта. Както обикновено, очаквам публиката да дойде с децата си. Имаме необходимост от тези детски очи, които ни гледат от първия ред, да видим, че децата пеят песните, че се радват…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05