Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чудната градина” дарява цветя и надежда за по-добър свят

БНР Новини

Фондация „Свети Николай Чудотворец“ от Добрич има двайсетгодишна история. Проектът им „Чудната градина” започва миналата година с фонд за набиране на средства. Организират се две благотворителни инициативи, благодетели, като писателя д-р Хасан Ефраимов, предоставят средства, а фондацията печели и награда от една банка в размер на 5 хил. лева. Целта е една – създаване на оранжерия, в която младежи с психологични проблеми да намират трудова реализация и да се обучават в различни професии. Община Добрич е дала дума през есента да  предостави терен от 3 дка за изграждане на оранжерия, но доброволците от фондацията не могат да чакат. Така се ражда идеята за „Чудната градина“ на покрива на Центъра за социални услуги.

Мария Методиева
Беше чиста проба авантюра, казва председателят на фондацията Мария Методиева. Защото не отглеждаме цветята при подходящи условия, но нямахме търпение да чакаме още половин година. Започнахме да ги отглеждаме на покрива и с това станахме известни.  Метеорологичните  условия не са добри – вечер става студено, през деня ги пече слънце, вали ги дъжд…




Снимка

А каква е целта на проекта?

СнимкаНие работим от 20 години с една и съща таргет група – деца и младежи с интелектуални затруднения – отговаря Мария Методиева и продължава: В Центъра за социални услуги, на чийто покрив отглеждаме цветята, се помещават три различни дейности, които се посещават от „нашите хора”. Целта ни е да създадем работни места, така че всички те да могат да работят – някои повече, някои почасово. Надяваме се да ги обучим, така че най-добрите от тях да могат да работят в други озеленителни фирми, на някои от тях да дадем работа за 4 часа или два часа, други да посещават три пъти седмично, за да помагат.

А що се отнася до „Чудната градина“ на покрива, Мария Методиева разказва:

В момента отглеждаме 9 едногодишни растения като бегонии, тагетаси, 6 вида петунии, агератуми, с една дума много красиви цветя. Направихме немислим за нас бум в социалните мрежи. Станахме изключително популярни, търсят ни отвсякъде и за наша голяма изненада продаваме дори чрез куриерска фирма. Изпращаме пратки в цялата страна, продаваме на фермерски пазар в Добрич, във Варна, имаме споразумение с една кооперация във Варна – използваме всички възможни начини да продаваме нашите цветя.

Снимка
А защо проектът носи името „Чудна градина“?

Каква да бъде освен чудна? – отговаря с усмивка Мария и уточнява: Заложихме и на бранда, на красивите цветенца в различни цветове, под  които написахме „чудна градина“ и наистина чудесата започнаха да ни следват. Цветята цъфнаха и станаха не по-малко красиви от професионално отгледаните. Стигнахме до поръчки, за които не сме се надявали, търсят ни заради самия социален проект. А първите ни поръчки бяха от Южна България, представяте ли си  оттам, където са истинските оранжерии за цветя. Хората си поръчват от нас, подкрепят ни и вярват в нас. Какво повече да очакваме?!

Снимка
В състояние ли е едно цвете да промени човека?

Надяваме се, променяйки нашето мъничко местенце, ние да променим не само околната среда, но и съдбата на един човек. Променяйки една съдба,  ние променяме света  вярваме в това – отговаря Мария.

Днес цветята от „Чудната градина” на покрива на Центъра за социални услуги в Добрич, отгледани от хора в неравностойно положение, пътуват до Англия, Турция и Израел.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45