Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клеарт Дурай: БНР може да ни помогне с програми за българското малцинство в Албания

БНР Новини
Клеарт Дурай
Снимка: Ани Петрова

Медийната среда на Балканите се развива динамично и обществените медии трябва да отговорят на редица предизвикателства, за да спечелят в битката за аудитория. Финансирането, привличането на най-добрите професионалисти,  излъчването по сателит са някои от основните проблеми пред медиите в Албания и Косово. По време на медиен форум, организиран от Българското национално радио в Правец, техните представители поставиха акцент върху езиковото многообразие на програмите, като важна част от обществената функция на медиите:

Ментор Шала
Косовското радио и телевизия (RTK) още от създаването си е една многоезична медия – има предавания на езиците на всички малцинства в Косово, както по радиото така и по телевизията. Телевизията на Косово произвежда програми за осем общности – на албански език, сръбски, турски, ромски, босненски, черногорски, за египетското малцинство и за общността на гораните, които говорят специфичен български диалект. Мога да заявя с гордост, че ние сме единствената телевизия в света, която излъчва новини всеки ден на ромски език – отбеляза Ментор Шала, генерален директор на RTK.

От своя страна Клеарт Дурай – директор на отдел Международни отношения в Албанското радио и телевизия, изтъкна: 

Програмите на чужди езици, особено на езика на нашите съседи, са нещо много важно. Има канал, който излъчва на езиците на всички малцинства в Албания, включително и на български. За момента това са предимно информационни издания, но в разговор с генералните директори на БНР и БНТ поискахме да ни предоставят различни програми на български език, които да излъчим за българското малцинство.

Срещата, организирана от БНР в Правец, имаше за цел да допринесе за динамиката на балканското медийно сътрудничество, особено в контекста на приоритетите на Българското председателство на съвета на ЕС. Това събитие дава шанс да възстановим партньорството си, да засилим процесите на взаимопомощ и обмяната на професионален опит, категоричен е Александър Велев, директор на БНР и домакин на събитието. Изключителното значение на обществените медии за насърчаване и укрепване на демокрацията и европейските ценности в Югоизточна Европа, бе препотвърдено в обща декларация на участниците във форума.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38