Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стари песни, млади гласове и известни имена в Bg Vintage

Снимка: личен архив

Български песни от миналия век в изпълнение на млади певци и инструменталисти… С няколко думи – това е новият проект Bg Vintage, а първият концерт е на 23 май в столичния City Mark Art Center.  Младите певци са Велека Цанкова, Ганиела Ганева и Ицо Любенов, които получават безценния шанс от известни и обичани музиканти. Вера Шандел, позната от вокалното трио Sentimental Swingers, разказва:

Това е идея, която обсъждаме от много време заедно с Мишо (Михаил Йосифов) и Ели (Елисавета Парушева). Искахме младите да се запознаят с хубави стари песни, да имат сцена, а и всеки от нас да сподели с тях това, което знае в своята област. Открихме невероятни неща – например песента „С таксиметър“, изпята навремето от Стоян Миленков, записана през 1932 г. От онези години е и песента на Алберт Пинкас – „Танго за държавната лотария“. И двете са изключително актуални и са много смешни – за времето си, както и за нашето време. В програмата е и моята любима песен от детството – „Нашият сигнал“ (написана и изпълнявана от Емил Димитров), както и „Когато луната изплува“ – текст Димитър Точев. Първата изпълнителка на тази песен е Мими Николова. Тя е в прекрасна форма и на премиерата ще се качи на сцената, за да пее заедно с младата Велека Цанкова. В оркестъра е също Вили Стоянов – внук на Йосиф Цанков, композитор не само на тази, но и на още много прекрасни песни. Мишо и Вили са „музикалното ядро“, аз работя за това как ще изглежда всичко, а Ели се грижи проектът да достигне до повече хора. Всички ние сме и продуценти. Щастлива съм – всеки намери своето място и в същото време постоянно си помагаме с какво ли не.


Велека Цанкова е на 24 години, студентка е в НМА, в класа на Алис Боварян. Харесва джаз, латино, поп, но в момента на първо място са хубавите български песни от далечното (за нея) минало.

От цялата програма бях чувала може би една или две мелодии. Любимата ми сред тях е „Дай да те целуна“, както и „Когато луната изплува“, „Пълна луна“, „Чико от Порто Рико“. Научих историята на тези песни. Откривам, че сме имали и имаме много, много хубава музика, прекрасни певци и инструменталисти. Атмосферата, която Мишо създава на сцената е много приятна, лека и спокойна – като работата с него. Аранжиментите му са много добри. Щастлива съм, че съм част от всичко това.

„Платформа за представяне на млади музиканти“ е другото име на Bg Vintage според тромпетиста Мишо Йосифов, който преподава във факултета „Поп и джаз“ на НМА „Панчо Владигеров“ тромпет, импровизация, води студентския биг бенд и още няколко по-малки състава.

Следя и познавам доста добре работата на студентите, което много помогна при избора – сподели известният музикант. Освен младите певци, поканихме техни колеги инструменталисти, повечето са от студентската формация „Си бемол“ – саксофониста Иван Йорданов, Виктор Викторов на барабани, Светлин Стайков – на бас, Момчил Косев – китара и вокал, Исак Бенбасат – пиано. Ко лидер на оркестъра е тромбонистът Вили Стоянов. Сигурен съм, че тепърва ще имаме много изяви. Това е първата ни програма, в която решихме да отдадем дължимото на българските песни. Вероятно ще продължим и в други посоки, които обхващат т.нар. винтидж култура. Имаме и едно авторско парче във винтидж стил – „На моята тераса“, ще прозвучи за първи път на премиерата, която е във великолепния концертен салон на City Mark Art Center. За нас е чест, че получихме покана от Фестивала на изкуствата „Аполония“ тази година.

В продължение на първата програма музикантите ще се постараят да обхванат всички периоди и да представят на живо винтидж програмата в колкото е възможно повече клубове и зали в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10