Що е европско, оно е от шопско

„Песните са затова – да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек“

„Шопски празници – 2018“ в гр. Елин Пелин
Снимка: архив

„Утвърждаване на традицията“ е мотото на 49-ото издание на „Шопските празници“ в Елин Пелин. Събитието е емблематично за културния календар на града, но и за социалния живот на жители и гости, в желанието заедно да изживеят радостта от общото веселие. Елинпелинският край е запазено средище на шопската идентичност и традиция. Жителите му са силни духом, обичат местните си песни, музика, хора, обичаи. Пословични са с тяхното трудолюбие, упоритост, дори инат, хитроумие, но и с усета им за красота, която личи в песните, буйните хора и носиите. Те пазят завета на писателя Елин Пелин, чието име с гордост носи градът: „Песните са затова – да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек“. Характерът на шопа трудно се поддава на описание. Непредсказуем в действията си, често той е присмехулен, а умението му да се надсмее над другите, но и над себе си, е белег за духовна зрялост и широта. Без да губят чувството си за хумор и желанието си да се веселят, елинпелинчани отбелязват „Шопските празници“ цяла седмица. Тази година празничните програми започват от 28 май и продължават до 3 юни. Подробности разказва кметът на града доц. Ивайло Симеонов:
Шопските празници са едни от най-цветните, свързани с традицията и пазят духа на българщината. За трета година залагаме основно на традициите и с нашето мото. Празникът започва на денят на Свети Дух, когато се събират всички родове от града на „Църквето“, където отецът прави водосвет. Правим и курбан. Там е мястото, където е основано селището Новоселци. На този ден се събираме от близки и далечни места в България и извън нея. Това е стартът на шопските празници, които продължават цяла седмица в различни форми: спортни мероприятия, литературно кафене, на което присъстват местни писатели. От тях има издадени 6 стихосбирки, което е наша гордост. Елин Пелин, макар и малък град, има завидни спортни постижения, особено сред младите, 8-12 годишните – световни и европейски шампиони по гимнастика, плуване, лека атлетика. В градския парк ще се проведе и фестивалът „Елин Пелин търси таланти“ с гост Ники Априлов. Нашият духов оркестър „Стефан Стефанов“ е сред най-авторитетните в страната. Кулминацията на празниците е в петък, събота и неделя. Ще имаме гости от наши побратимени градове в Сърбия, Русия, Босна и Херцеговина. Стараем се да развиваме традицията, която сме съхранили, както и тя да бъде позната на нашите побратимени градове. А и децата се опознават и общуват помежду си – все фактори за мир на Балканите и по-щастлив живот. В последните три дни (1 – 3 юни) ще се изявяват наши фолклорни групи, също „Шопският ансамбъл“ – един от емблематичните за страната. Ще участват и много деца. Предвидили сме и кулинарна изложба „Гозбите на шопа“. Ще участват и местни производители на млечни продукти, колбаси и на ракийка, разбира се. Убеден съм, че в тези дни в гр. Елин Пелин ще има много гости. Идеята ни е да покажем традицията по съвременен начин, но с поглед към миналото и автентичното, което сме съхранили. Ще се радвам повече хора да се докоснат да красотата на шопския фолклор.

Още от рубриката

Предстои вторият национален конкурс „Пазители на българското“

Младият Костадин Михайлов сбъдва мечтите си не само като изкусен странджански певец. Преминал през детската школа „Нестинарче“ под ръководството на известната народна изпълнителка Златка Ставрева, той е завършил музикалната паралелка на СОУ „Добри..

публикувано на 02.11.18 в 08:00

Драгиновци обичат, пазят и славят старите местни традиции

Според броя на своите жители Драгиново се нарежда на четвърто място сред селата в България. Разположено е в Западните Родопи, в близост до Велинград. В миналото е известно под името Корова (от тур.Kuru – ova – Сухо поле), а от 1971 г. е..

публикувано на 12.10.18 в 11:18

Срещи с българския фолклор в Попово

Попово е домакин на II н ационална фолклорна среща "Автентичност и съвремие" , организирана от сдружение "Цветница". В миналогодишното издание се включиха повече от 700 изпълнители на хубавата народна песен, а сега се очакват дори повече участници, като..

публикувано на 29.09.18 в 08:00