Що е европско, оно е от шопско

„Песните са затова – да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек“

„Шопски празници – 2018“ в гр. Елин Пелин
Снимка: архив

„Утвърждаване на традицията“ е мотото на 49-ото издание на „Шопските празници“ в Елин Пелин. Събитието е емблематично за културния календар на града, но и за социалния живот на жители и гости, в желанието заедно да изживеят радостта от общото веселие. Елинпелинският край е запазено средище на шопската идентичност и традиция. Жителите му са силни духом, обичат местните си песни, музика, хора, обичаи. Пословични са с тяхното трудолюбие, упоритост, дори инат, хитроумие, но и с усета им за красота, която личи в песните, буйните хора и носиите. Те пазят завета на писателя Елин Пелин, чието име с гордост носи градът: „Песните са затова – да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек“. Характерът на шопа трудно се поддава на описание. Непредсказуем в действията си, често той е присмехулен, а умението му да се надсмее над другите, но и над себе си, е белег за духовна зрялост и широта. Без да губят чувството си за хумор и желанието си да се веселят, елинпелинчани отбелязват „Шопските празници“ цяла седмица. Тази година празничните програми започват от 28 май и продължават до 3 юни. Подробности разказва кметът на града доц. Ивайло Симеонов:
Шопските празници са едни от най-цветните, свързани с традицията и пазят духа на българщината. За трета година залагаме основно на традициите и с нашето мото. Празникът започва на денят на Свети Дух, когато се събират всички родове от града на „Църквето“, където отецът прави водосвет. Правим и курбан. Там е мястото, където е основано селището Новоселци. На този ден се събираме от близки и далечни места в България и извън нея. Това е стартът на шопските празници, които продължават цяла седмица в различни форми: спортни мероприятия, литературно кафене, на което присъстват местни писатели. От тях има издадени 6 стихосбирки, което е наша гордост. Елин Пелин, макар и малък град, има завидни спортни постижения, особено сред младите, 8-12 годишните – световни и европейски шампиони по гимнастика, плуване, лека атлетика. В градския парк ще се проведе и фестивалът „Елин Пелин търси таланти“ с гост Ники Априлов. Нашият духов оркестър „Стефан Стефанов“ е сред най-авторитетните в страната. Кулминацията на празниците е в петък, събота и неделя. Ще имаме гости от наши побратимени градове в Сърбия, Русия, Босна и Херцеговина. Стараем се да развиваме традицията, която сме съхранили, както и тя да бъде позната на нашите побратимени градове. А и децата се опознават и общуват помежду си – все фактори за мир на Балканите и по-щастлив живот. В последните три дни (1 – 3 юни) ще се изявяват наши фолклорни групи, също „Шопският ансамбъл“ – един от емблематичните за страната. Ще участват и много деца. Предвидили сме и кулинарна изложба „Гозбите на шопа“. Ще участват и местни производители на млечни продукти, колбаси и на ракийка, разбира се. Убеден съм, че в тези дни в гр. Елин Пелин ще има много гости. Идеята ни е да покажем традицията по съвременен начин, но с поглед към миналото и автентичното, което сме съхранили. Ще се радвам повече хора да се докоснат да красотата на шопския фолклор.

Още от рубриката

Фестивалът на шевицата в Белослав възражда магията на българското везмо

От незапомнени времена шевиците, които украсявали българските носии имали своето специално предназначение. Освен красив орнамент, разкриващ информация за социален статус и принадлежност към даден регион, в шевиците са кодирани и скрити послания...

публикувано на 08.09.18 в 08:15

Иван Варимезов: „Странджанската гайда е моят български флаг по света“

За Иван Варимезов 2018-а е празнична – наскоро известният музикант отбеляза своята 60-годишнина. Той е от поколението гайдари, реализирали се успешно като професионалисти у нас и в чужбина. За високата му изпълнителска класа имат принос родовият..

публикувано на 21.08.18 в 09:45

„Българщици“ – уникална среща с неизвестни старинни песни

Преди няколко месеца излезе от печат сборникът „Българщици“, събрал 672 непубликувани народни песни от архива на Коста Колев. Известният акордеонист, композитор и диригент напусна този свят през 2010-а на 89-годишна възраст. Остави хиляди обработки..

публикувано на 15.08.18 в 09:50