Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е европско, оно е от шопско

„Песните са затова – да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек“

„Шопски празници – 2018“ в гр. Елин Пелин

БНР Новини
Снимка: архив

„Утвърждаване на традицията“ е мотото на 49-ото издание на „Шопските празници“ в Елин Пелин. Събитието е емблематично за културния календар на града, но и за социалния живот на жители и гости, в желанието заедно да изживеят радостта от общото веселие. Елинпелинският край е запазено средище на шопската идентичност и традиция. Жителите му са силни духом, обичат местните си песни, музика, хора, обичаи. Пословични са с тяхното трудолюбие, упоритост, дори инат, хитроумие, но и с усета им за красота, която личи в песните, буйните хора и носиите. Те пазят завета на писателя Елин Пелин, чието име с гордост носи градът: „Песните са затова – да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек“. Характерът на шопа трудно се поддава на описание. Непредсказуем в действията си, често той е присмехулен, а умението му да се надсмее над другите, но и над себе си, е белег за духовна зрялост и широта. Без да губят чувството си за хумор и желанието си да се веселят, елинпелинчани отбелязват „Шопските празници“ цяла седмица. Тази година празничните програми започват от 28 май и продължават до 3 юни. Подробности разказва кметът на града доц. Ивайло Симеонов:




Шопските празници са едни от най-цветните, свързани с традицията и пазят духа на българщината. За трета година залагаме основно на традициите и с нашето мото. Празникът започва на денят на Свети Дух, когато се събират всички родове от града на „Църквето“, където отецът прави водосвет. Правим и курбан. Там е мястото, където е основано селището Новоселци. На този ден се събираме от близки и далечни места в България и извън нея. Това е стартът на шопските празници, които продължават цяла седмица в различни форми: спортни мероприятия, литературно кафене, на което присъстват местни писатели. От тях има издадени 6 стихосбирки, което е наша гордост. Елин Пелин, макар и малък град, има завидни спортни постижения, особено сред младите, 8-12 годишните – световни и европейски шампиони по гимнастика, плуване, лека атлетика. В градския парк ще се проведе и фестивалът „Елин Пелин търси таланти“ с гост Ники Априлов. Нашият духов оркестър „Стефан Стефанов“ е сред най-авторитетните в страната. Кулминацията на празниците е в петък, събота и неделя. Ще имаме гости от наши побратимени градове в Сърбия, Русия, Босна и Херцеговина. Стараем се да развиваме традицията, която сме съхранили, както и тя да бъде позната на нашите побратимени градове. А и децата се опознават и общуват помежду си – все фактори за мир на Балканите и по-щастлив живот. В последните три дни (1 – 3 юни) ще се изявяват наши фолклорни групи, също „Шопският ансамбъл“ – един от емблематичните за страната. Ще участват и много деца. Предвидили сме и кулинарна изложба „Гозбите на шопа“. Ще участват и местни производители на млечни продукти, колбаси и на ракийка, разбира се. Убеден съм, че в тези дни в гр. Елин Пелин ще има много гости. Идеята ни е да покажем традицията по съвременен начин, но с поглед към миналото и автентичното, което сме съхранили. Ще се радвам повече хора да се докоснат да красотата на шопския фолклор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30