Отбелязваме 142 години от гибелта на Христо Ботев

Снимка: БТА

Първото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България се е състояло през 1901 година. Тогава на лобното място на именития поет и революционер се събират някои от неговите четници и отдават почит на своя воевода. Това се превръща в традиция и, макар ритуалът да се изменя през годините, датата завинаги остава в съзнанието на нас, българите, като Денят на Ботев. Освен ден за почит към загиналите за свободата ни, 2 юни е и ден за нашата лична равносметка, когато застинали в минута мълчание се замисляме как можем да бъдем по-добри, по-отдадени за благото на род и Родина.

Възможност за такива размисли дава и Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица, 2018”, в който тази година участват повече от 1100 души. Хора от цялата страна – ученици, учители и студенти, прекосяват 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй до старопланинския връх Околчица, където на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета в името на свободата на България. В рамките на прехода, който продължава шест дни, те имат възможност да участват в множество възстановки, спортни игри и беседи, свързани с живота и творчеството на именития български поет и национален герой Христо Ботев. Организацията на тази мащабна родолюбива инициатива е дело на съвместните усилия на Областна администрация – Враца, Министерство на образованието и науката, кметовете на общините от региона, както и на Българския туристически съюз.


Още от рубриката

Фестивал в памет на Макгахан

За 40-та поредна година, в Ню Лексингтън, малко градче в сърцето на щата Охайо, САЩ, се провежда фестивал в памет на големия американски журналист Джанюариъс Макгахан, дал огромен принос за освобождението на България от османско владичество и пожертвал..

публикувано на 09.06.18 в 08:05
Нишите са разположени на височина до 50 метра от земята.

Скални загадки от стари времена край село Дъждовница

В Източните Родопи и особено по поречието на Арда множество култови ниши, изсечени в скалите в древността, повече от век привличат вниманието на археолози и изследователи-любители. Въпреки това те все още крият множество загадки за тяхната поява –..

публикувано на 06.06.18 в 13:00
Преображенският манастир

Архитектурното наследство на първомайстор Кольо Фичето

Църквата „Св. Троица” в Свищов, мостът над река Дряновска в Дряново, църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и Къщата с маймунката във Велико Търново, част от Преображенския манастир заедно с камбанарията, Покритият мост в Ловеч… Трудно е да изброим..

публикувано на 03.06.18 в 08:30