Отбелязваме 142 години от гибелта на Христо Ботев

Снимка: БТА

Първото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България се е състояло през 1901 година. Тогава на лобното място на именития поет и революционер се събират някои от неговите четници и отдават почит на своя воевода. Това се превръща в традиция и, макар ритуалът да се изменя през годините, датата завинаги остава в съзнанието на нас, българите, като Денят на Ботев. Освен ден за почит към загиналите за свободата ни, 2 юни е и ден за нашата лична равносметка, когато застинали в минута мълчание се замисляме как можем да бъдем по-добри, по-отдадени за благото на род и Родина.

Възможност за такива размисли дава и Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица, 2018”, в който тази година участват повече от 1100 души. Хора от цялата страна – ученици, учители и студенти, прекосяват 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй до старопланинския връх Околчица, където на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета в името на свободата на България. В рамките на прехода, който продължава шест дни, те имат възможност да участват в множество възстановки, спортни игри и беседи, свързани с живота и творчеството на именития български поет и национален герой Христо Ботев. Организацията на тази мащабна родолюбива инициатива е дело на съвместните усилия на Областна администрация – Враца, Министерство на образованието и науката, кметовете на общините от региона, както и на Българския туристически съюз.


Още от рубриката

Симеон Радев и Бистра Винарова – една любов извън времето

На 19 януари 2019 година се навършват 140 г. от рождението на Симеон Радев, един от най-ярките български умове, виден дипломат, публицист, изкуствовед, писател с брилянтен изказ на български и френски език. Личност с пространни познания в..

публикувано на 18.01.19 в 11:42

На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник

Наричат я църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда за изцеление. Издигната е в памет на Св. Антоний Велики в Мелник, известен с природните си забележителности и пивкото вино от един от най-старите български сортове –..

публикувано на 17.01.19 в 11:04
Снимка: БТА

Обновена катедралата на Хасково отвори врати за миряните

Започнаха богослуженията в обновения катедрален храм „Успение на Света Богородица“ в Хасково. Това е най-старата църква в града, строена в годините на османското владичество. Освещаването ѝ през 1837 година е преминало в изключително тържествена..

публикувано на 12.01.19 в 08:00