Отбелязваме 142 години от гибелта на Христо Ботев

Снимка: БТА

Първото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България се е състояло през 1901 година. Тогава на лобното място на именития поет и революционер се събират някои от неговите четници и отдават почит на своя воевода. Това се превръща в традиция и, макар ритуалът да се изменя през годините, датата завинаги остава в съзнанието на нас, българите, като Денят на Ботев. Освен ден за почит към загиналите за свободата ни, 2 юни е и ден за нашата лична равносметка, когато застинали в минута мълчание се замисляме как можем да бъдем по-добри, по-отдадени за благото на род и Родина.

Възможност за такива размисли дава и Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица, 2018”, в който тази година участват повече от 1100 души. Хора от цялата страна – ученици, учители и студенти, прекосяват 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй до старопланинския връх Околчица, където на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета в името на свободата на България. В рамките на прехода, който продължава шест дни, те имат възможност да участват в множество възстановки, спортни игри и беседи, свързани с живота и творчеството на именития български поет и национален герой Христо Ботев. Организацията на тази мащабна родолюбива инициатива е дело на съвместните усилия на Областна администрация – Враца, Министерство на образованието и науката, кметовете на общините от региона, както и на Българския туристически съюз.


Още от рубриката

141 години след Шипченската епопея българите искат да се учат от своята неподправена история

Паметникът на свободата (известен като Паметника на Шипка) е монументална скулптура на връх Свети Никола в Стара планина, издигнат над мястото, където по време на шипченската битка са се водили решаващите за Руско-турската война и Освобождението..

публикувано на 20.08.18 в 12:32

Продължават археологическите проучвания на хълма Трапезица

Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Финансирането, осигурено за тях   от Министерството на културата, е 38 000 лв. Проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с..

публикувано на 18.08.18 в 08:00

Из потайностите на софийския квартал „Лозенец”

Някои го сравняват с парижкия Монмартър, а на мен ми прилича на Мала Страна в Прага. Ако някой иска да покаже на един чужденец в София, историята на българското изкуство и литература от началото на ХХ век, може да го разведе из малките улици на..

публикувано на 16.08.18 в 11:05