Отбелязваме 142 години от гибелта на Христо Ботев

Снимка: БТА

Първото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България се е състояло през 1901 година. Тогава на лобното място на именития поет и революционер се събират някои от неговите четници и отдават почит на своя воевода. Това се превръща в традиция и, макар ритуалът да се изменя през годините, датата завинаги остава в съзнанието на нас, българите, като Денят на Ботев. Освен ден за почит към загиналите за свободата ни, 2 юни е и ден за нашата лична равносметка, когато застинали в минута мълчание се замисляме как можем да бъдем по-добри, по-отдадени за благото на род и Родина.

Възможност за такива размисли дава и Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица, 2018”, в който тази година участват повече от 1100 души. Хора от цялата страна – ученици, учители и студенти, прекосяват 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй до старопланинския връх Околчица, където на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета в името на свободата на България. В рамките на прехода, който продължава шест дни, те имат възможност да участват в множество възстановки, спортни игри и беседи, свързани с живота и творчеството на именития български поет и национален герой Христо Ботев. Организацията на тази мащабна родолюбива инициатива е дело на съвместните усилия на Областна администрация – Враца, Министерство на образованието и науката, кметовете на общините от региона, както и на Българския туристически съюз.


Още от рубриката

Добре дошли в Средновековието!

Наричат Мездра „град, родéн от историята”. На това място в Северозападна България някога (ІV хилядолетие пр. Хр.) е съществувало укрепено селище, на мястото на което по-късно е издигната крепостта „Калето”. Днес тя е реставрирана и консервирана, а..

публикувано на 16.05.19 в 11:10

Играта „Археолози срещу иманяри“ или как да опазим собствената си история

В България имаме сериозен проблем с иманярите, които ежедневно нанасят тежки поражения върху археологическите обекти. Всичко друго бихме могли да възстановим. Държавата сме си възстановявали, демографията, икономиката, но ако унищожим историята си,..

публикувано на 14.05.19 в 13:16

Православната църква почита Светите братя Кирил и Методий

Днес Православната ни църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. Славянските братя са признати за светци още в края на IX век, а първите сведения за отбелязването на техния празник на 11..

публикувано на 11.05.19 в 07:35