Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 142 години от гибелта на Христо Ботев

БНР Новини
Снимка: БТА

Първото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България се е състояло през 1901 година. Тогава на лобното място на именития поет и революционер се събират някои от неговите четници и отдават почит на своя воевода. Това се превръща в традиция и, макар ритуалът да се изменя през годините, датата завинаги остава в съзнанието на нас, българите, като Денят на Ботев. Освен ден за почит към загиналите за свободата ни, 2 юни е и ден за нашата лична равносметка, когато застинали в минута мълчание се замисляме как можем да бъдем по-добри, по-отдадени за благото на род и Родина.

Възможност за такива размисли дава и Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица, 2018”, в който тази година участват повече от 1100 души. Хора от цялата страна – ученици, учители и студенти, прекосяват 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй до старопланинския връх Околчица, където на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета в името на свободата на България. В рамките на прехода, който продължава шест дни, те имат възможност да участват в множество възстановки, спортни игри и беседи, свързани с живота и творчеството на именития български поет и национален герой Христо Ботев. Организацията на тази мащабна родолюбива инициатива е дело на съвместните усилия на Областна администрация – Враца, Министерство на образованието и науката, кметовете на общините от региона, както и на Българския туристически съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58