Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е на посещение в Берлин

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, както и с френския президент Еманюел Макрон. Предвидено е тази седмица той да разговаря и с британския министър-председател Тереза Мей.

Израелският премиер ще отправи послание за максимална непреклонност спрямо Иран в момент, в който европейските лидери са загрижени за запазването на иранската ядрена сделка. Германия, Франция и Великобритания са трите европейски страни по договора за иранската ядрена програма.
"Ще обсъдя регионалните развития с тях, но ударението ще бъде най-вече върху Иран, върху продължаването на усилията за спирането на иранската ядрена програма", заяви Нетаняху и подчерта, че това е въпрос от жизнено значение за Израел.

Според европейски дипломат Меркел, Макрон и Мей очакват Нетаняху да им представи алтернатива на иранската ядрена сделка. Европейците подчертават привързаността си към текста и се опасяват, че натискът, оказван от американците, които се изтеглиха от спогодбата на 8 май, и израелците, ще служи на интересите на иранските радикали и ще доведе до широкомащабно обогатяване на уран от страна на Иран.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!