Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните мрежи –трамплинът към върха за новите музикални идоли

БНР Новини

Недостигът на специалисти, както и липсата на мотивация за изучаване на определени специалности, е проблем, който става все по-осезаем. Основната причина за това е, че въпреки важността им, уменията, които придобиват студентите, избрали да бъдат инженери например, остават на практика неприложими заради невъзможността да си намерят работа. Това бе един от изводите на конференцията „Образованието и музикалният мениджмънт – иновативни подходи“, организирана от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), която се проведе в Националната музикална академия в София. По думите на Миглена Никифорова – главен експерт в „Национална агенция за професионално образование и обучение“, в момента се обсъждат промени в Закона за професионалното образование и обучение, една от които касае въвеждането на списък с професии, в които има недостиг на кадри. Той ще може да бъде актуализиран ежегодно, а заедно с това ще продължи и работата по създаване на специален регистър на защитените професии. Повод за тази дискусия бе представянето на Международния проект Live Skills, който се развива по линия на програма „Еразъм +“.




Момчил ГеоргиевТози проект обединява усилията на представители от четири страни в името на това да се създадат иновативни програми, които да подпомогнат обучението в средното училище, професионалното обучение в областта на изпълнителските изкуства и аудиовизуалните медии, уточнява Момчил Георгиев, генерален секретар на БАРОК. Ще се създадат нови програми, които ще бъдат добавени към досегашните, свързани с работата в дигитална среда и културното предприемачество. Програмите са уредени по стандартите на всяка от страните, които участват – Гърция, България, Румъния и Великобритания.

Момчил Георгиев предвижда създаването на три нови учебни програми за музикалните училища в направленията звуков дизайн и видеомонтаж. По този начин още като ученици, бъдещите музиканти ще могат да се запознаят с най-новите тенденции в двете области, които са от особено значение за бъдещата им реализация. Друг аспект е все по-малката роля на посредниците в налагането и утвърждаването на нови изпълнители. Голям принос за това имат социалните мрежи, тъй като с един профил или фен страница новите музикални идоли достигат до милиони потребители в цял свят и набират популярност за часове. Често, за да бъдат в центъра на вниманието, не са им необходими дори особени гласови данни, тъй като всеки звук от  песните им може да се преработи с помощта на програми. Така след няколко дни певецът е готов да завладее сърцата на своите фенове, за които нерядко дори качеството не е от значение. Фактът, че свалят любимата си музика от интернет в MP3 формат, показва, че критериите им за качествен звук са доста занижени. Този проблем няма да изчезне нито утре, нито след 10 или 20 години, но това не бива да отказва онези, които композират стойностна музика. Да бъдеш продуцент на собственото си творчество е трудно и изисква много работа и лишения, но едно е сигурно – имаш свободата да изразиш себе си по най-добрия начин.

Снимки: live-skills.eu и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05